УКР РУС
» » "Писала, як своє звернення до сина": матір загиблого бійця випустила віршовану збірку-сповідь
Всі новини

"Писала, як своє звернення до сина": матір загиблого бійця випустила віршовану збірку-сповідь

"Як болить мені війна" – книгу Тетяни Меджидової, матері загиблого на Сході військовослужбовця Олександра Дзеха презентували у Міністерстві оборони. Вірші зачитали у Залі пам'яті відомства відразу після щоденного ритуалу дзвону пам'яті. Подробиці про книжку знає Анна Брикова.


"Кажуть люди, час лікує, та це не для мене. Болить серце і не знає, як жити без тебе...", – жінка написала ці рядки після загибелі сина.

"Не спала, не могла спати. Це було таке: півгодини, година може за добу. Просто я не могла заснути і вони самі почали приходити, от і все. До цього я віршів не писала. Писала, як свій біль, своє звернення до сина, розписувала свій біль, я так можу сказати", – ділиться мати загиблого.

39-річний Олександр Дзех пішов у АТО добровольцем у 2014 році, хоч мати вмовляла його залишитися вдома. Олександр був командиром гранатометного відділення 72-ї механізованої бригади. У червні того ж року він загинув під час виконання бойового завдання на Донеччині, неподалік від російського кордону.

"Він сидів і не міг витримати те, що не призивають. Він казав: "Мам, я снайпер, стрілок, розвідник, і я сиджу на дивані, гинуть молоді хлопці". Він переживав, що треба все це стримувати біля кордону, бо потім, каже, буде пізно. Так він біля кордону там і загинув – село Маринівка, Шахтарський район, Донецька область, Ізварино", – пригадує жінка.

Спочатку Тетяна публікувала вірші на своїй сторінці у соцмережі. Згодом вона познайомилася з мамою іншого загиблого військового – Аллою Яворською. Та переконала Тетяну Меджибову, що збірку віршів треба видати.

"Ми з нею почали спілкуватися у фейсбуці, вона мені надсилала вірші, я їх редагувала. Моя донька, вона дизайнер, оформила, зверстала. Я думаю, що це варто читати всім, тому що там такий біль, така печаль, таке горе, яке не повинне повторюватися і ми повинні берегти свою країну", – зазначає Алла Яворська.

Видати збірку допомогла Всеукраїнська громадська організація "Об'єднання дружин і матерів учасників АТО". Київську філію організації також очолює мати загиблого бійця.

"50 сторінок, але тут біль всіх матерів України. Воно дійсно всім болить і нам болить ця війна. І так ми знайшли спонсора, знайшли типографію, яка нам це все надрукувала, тільки надрукували 200 примірників. Я думаю, що після сьогоднішнього заходу ми знайдемо спонсорів і будемо друкувати цю книгу для того, щоб роздавати її безкоштовно всім бажаючим", – пояснює керівниця громадської організації Вікторія Кравчук.

Це перша книжка, видана "Об'єднанням дружин і матерів учасників АТО". У планах – друк ще кількох поетичних збірок, авторами яких є матері загиблих бійців.

Анна Брикова, Олексій Іванченков, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну