УКР РУС
» » "Тримаються мужньо": що побачили консули, відвідавши полонених українських моряків
Всі новини

"Тримаються мужньо": що побачили консули, відвідавши полонених українських моряків

Українські консули зустрілися з шістьома військовополоненими моряками, яких Росія незаконно утримує у СІЗО Лєфортово.


Про це "5 каналу" повідомив директор Департаменту консульської служби МЗС України Сергій Погорельцев.

"Тримаються хлопці достойно, мужньо. Є некритичні проблеми побутового характеру та фінансового характеру, консули допомагають їм їх вирішити. Моряків забезпечено теплим одягом, взуттям. Усіх розміщено у двомісних камерах, є телевізор, холодильник, є можливість користуватися послугами бібліотеки. Психологічний стан військовополонених – задовільний. Адвокатська група почала працювати. У кожного з моряків є адвокат", – розповів Погорельцев.

Про те, що команда адвокатів українських моряків вже сформована, повідомив і один із захисників Микола Полозов. Зазначив, що понад 80 адвокатів зголосилися захищати українців. Після перевірок і погоджень з українською стороною команда була погоджена. Частина захисників – із Москви, ще частина – із Криму. Серед захисників і Еміль Курбедінов, якого 7 грудня підконтрольній Росії суд в Сімферополі арештував на 5 діб – начебто за пропаганду символіки екстремістських організацій. Усі адвокати, вже готові почати процес захисту військовополонених. Першочергове завдання – зустріч з підзахисними.

Тим часом, листи від військовополонених українських моряків Андрія Ейдера та Андрія Артеменко отримала редакція телевізійної служби новин каналу 1+1. Відповіді надійшли з пошти СІЗО "Матросская тишина".

У своїх листах обидва військових пишуть, що ізольовані від світу чотирма стінами і не знають нічого про своїх колег. Новини дізнаються лише з радіо.

Ейдер та Артеменко були поранені під час штурму у Керченській протоці. Андрій Ейдер повідомив, що після операції йому важко згинати ліве коліно. Також кілька уламків пошкодили праве стегно.

Андрію Артеменку лист допоміг написати співкамерник, адже українець не володіє російською – саме нею потрібно писати листи через тюремних цензорів. Обидва українці сподіваються, що незабаром повернуться на батьківщину.

Нагадаємо, українські консули мають відвідати всіх бранців. Спершу консул побачив трьох поранених моряків в СІЗО "Матросская тишина", та 4-х в Лефортовому. Дипломати мають отримати зустрічі із усіма полоненими моряками. У вівторок, 11 грудня, мають зустрітися ще з 6 моряками.

24 полонених моряків незаконно утримують у слідчих ізоляторах. Росія закидає їм порушення її територіальних вод. Україна наполягає, що територіальні води анексованого Криму не є російськими, а атака на катери і буксир була здійснена в нейтральних водах. Відповідно, усі моряки є військовополоненими, на них поширюється Женевська конвенція і їх не можна утримувати в СІЗО і судити.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну