УКР РУС
» » Легальні ялинки: журналісти перевірили, як у столиці чесно купити новорічну красуню
Всі новини

Легальні ялинки: журналісти перевірили, як у столиці чесно купити новорічну красуню

У столичних лісгоспах готуються до новорічних свят. Офіційно продавати ялинки в Києві почнуть 15 грудня. Для цього у мерії вже підготували понад дві сотні місць і закликають купувати дерева лише там. І таким чином не підтримувати браконьєрів. Щоби не втрапити на вудку шахраїв – столичні розробники створили мобільний застосунок. У ньому кияни зможуть перевірити легальність зрубу своєї новорічної красуні. Для цього варто лише завантажити додаток для смартфону та ввести номер з чипу на дереві. Одними з перших мобільний застосунок випробували журналісти "5 каналу".


Кожна ялинка, яку ви хочете придбати на ринку, повинна мати спеціальний чип. Щоб перевірити, чи легально зрубане зелене дерево, потрібно завантажити мобільний додаток. Вводимо номер з чипа, а тоді натискаємо "перевірити" і чекаємо, чи легальне дерево. В додатку ми бачимо номер, породу та лісгосп, який її власне і заготовляв.

Створили додаток для смартфону ще торік, розповідають у компанії-розробника. Усього за кілька тижнів програму завантажили понад 5 тисяч користувачів. Представник компанії – Андрій Вороний – розповідає: розробники узяли за мету поширювати продаж ялинок, які спеціально вирощували для реалізації, а не самовільно зрубані браконьєрами дерева.

"По-перше, легальні ялинки коштують вдвічі дешевше, вони вирощені так, як треба, як у теплиці квіти вирощують, які ми купуємо. Якщо ми привернемо суспільну увагу до цього питання, то я впевнений що за 5-6 років ми зможемо якщо не повністю здолати цей бізнес, то мінімізувати його", – пояснює представник австрійської компанії розробника мобільного застосунку.

Перші новорічні красуні вже з'явилися на Софійській площі. Щоправда, купити їх там не можна. Вони слугують окрасою святині.

Окрім легального зрубу ялинок, існують й браконьєрські. За даними екологів, до різдвяних свят ті зрубують більше мільйона хвойних дерев. До рук браконьєрів потрапляють не лише ялинки, ба навіть сосни та ялиці.

"У нас мало лісу. Тобто у нас спекотні стали літа, у нас висихають малі річки, висихають болота, висихає вода в колодязях. Жити неможливо становиться в селі. Знищують міста проживання рідкісних видів тварин і рослин. Уже Червона книга, яка раніше була один том, – зараз два отакі величезні. На жаль, наші люди займаються тим, що купують браконьєрські ялинки чи державні ялинки. Грішми підтримують цю варварську традицію", – пояснює еколог Володимир Борейко.

Водночас у столичних лісництвах рахують кожне дерево. Торік вирубали близько тисячі, половину подарували вихованцям дитячих будинків та дитсадків, решту – виставили на продаж. Додають – дедалі частіше разом із клієнтами йдуть до лісництва та вирубують уподобане новорічне дерево.

"Ми заготовляємо небагато, просто щоби населення могло забрати. А так взагалі ми практикуємо, що приїхало місцеве населення, заплатив гроші і безпосередньо ми направляємо підрозділ, де він сам може вибрати ялинку. При ньому можемо зрубати. Щоби потім перед новим роком їх не викидати", – пояснює інженер з охорони захисту лісу Бориспільського лісгоспу Михайло Бобик.

У цьому лісі зрізати ялинки не можна. Для цього лісництва підготували близько півтисячі хвойних дерев до різдвяних свят. Утім, якщо ж лісничі виявлять порушників – викличуть правоохоронці. А ті, своєю чергою, випишуть штраф.

Понад півмільйона новорічних дерев уже заготували у лісгоспах. Це сосни, ялини та ялиці. Розпродати їх комунальники планують до початку свят на спеціальних базарах, які запрацюють із 15 грудня. Перелік адрес є на сайті мерії. Ціна новорічного дерева коливатиметься від шістдесяти до ста п'ятдесяти гривень. Ті ж дерева, які залишаться не придбаними, відвезуть до звіринців.

Дар'я Цисарук, Валерія Павленко, Анна Несевра, Василь Дендін, "5 канал"

Дивіться також фотогалерею за темою:

/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну