УКР РУС
» » "Перегони наддержав" або загроза цілому світу: чи буде happy-end в ядерному протистоянні США та РФ
Всі новини

"Перегони наддержав" або загроза цілому світу: чи буде happy-end в ядерному протистоянні США та РФ

8 грудня 1987 року. Білий дім, попри серйозний привід для зустрічі, переповнений жартами. Усмішка не сходить ані з вуст 40–го президента США Рональда Рейгана, ані Генерального секретаря ЦК КПРС Михайла Горбачова. [media type="youtube" link="DXWbqOqtv–0"] "Значущість цього договору виходить за межі чисто цифрових понять, і тут ми прислухаємося до мудрості старої російської приказки "Доверяй, но проверяй", – каже, не приховуючи посмішки, Рейган. Обидва урочисто ставлять підписи під текстом договору. Сімнадцять історичних статей на 18 сторінках, щоб захистити світ від ядерної зброї наддержав.
"Усвідомлюючи, що ядерна війна мала б руйнівні наслідки,..кожна зі сторін ліквідує ракети середньої і малої дальності і не повинна мати такі засоби у майбутньому", – зазначається в тексті документу. "Можна пишатися тим, що ми саджаємо росток, який здатен перетворитися на могутнє дерево миру", – промовляє тоді генсек ЦК КПРС Горбачов.
Могутнє дерево цвіло майже три десятки років – до перших звинувачень у бік Росії у 2014. США переконані: Федерація ще з початку нульових випробовує заборонену зброю. До 2018 року ведуться дискусії. 30 зустрічей між сторонами на найвищому рівні, п’ять перемов експертних і врешті – різка заява американців.
"Росія не раз змінювала свої пояснення щодо ракети, яка порушує умови договору. Упродовж чотирьох років Росія заперечувала існування ракети і не надавала жодної інформації щодо неї. Зокрема, про її боєздатність та історію випробувань", – йдеться у документі.
"Російській стороні ніхто офіційно чи неофіційно, жодним чином не передавав жодних матеріалів, даних, фактури, які би свідчили про те, що російська сторона певним чином порушує чи не виконує сумлінно положення вказаної угоди", – коментує речниця МЗС РФ Марія Захарова.
Росії не вірять. Міністри закордонних справ країн НАТО приїжджають до Брюсселя і ракети Федерації – топ–тема переговорів. Як результат – спільна заява. "Усі союзники погодилися, що Росія таки порушує цю Угоду, а от Сполучені Штати повністю її дотримуються. Є нові російські ракети. Вони мобільні, їх важко зафіксувати, вони можуть нести ядерну боєголовку та досягти європейських міст", – наголошує генсек НАТО Єнс Столтенберг.
"США припинять виконання своїх зобов'язань за Договором про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, якщо Росія протягом 60 днів не повернеться до його виконання", – однозначно заявив державний секретар США Майк Помпео. У Росії відповідають спокійно і дещо зневажливо. "Гібридні схеми, призупинення, заморозка–розморозка, це все з політичного лексикону", – заявляє Марія Захарова. Тим часом у мережі з’являється відео російської ракети, на основі якої росіяни, ймовірно, розробили ту саму крилату 9М729 "Новатор". Основна відмінність від попередниць – у дальності польоту. За різними даними, "Новатор" може вражати ціль на відстані від п'ятисот до 5,5 тисяч кілометрів. Про крилату багато пишуть самі росіяни, утім, жодного відео чи фото витоку. Навіть підтверджень того, що запуск здіснює мобільний комплекс "Іскандер".
"Сам "Іскандер" розроблявся з такою метою, щоб бути універсальним ракетним комплексом, щоб пускати і балістичні ракети, і крилаті ракети. І Російська Федерація за цими двома напрямками якраз і працює", – розповідає тим часом представник ГУР Міноборони Вадим Скібіцький.
Утім, траєкторію ракети виміряти складно як і дальність польоту, каже українська розвідка. Тим паче, коли техніку постійно переміщують. Причому, як це вже не раз фіксували – уздовж українського кордону. Або в 100 кілометрах від нього.
"Бригада під Курськом розгорнута зовсім нещодавно. Ми зараз активно працюємо за цим напрямком і не виключаємо, що саме таке озброєння буде розгорнуто поблизу нашого державного кордону", – каже представник Головного управління розвідки МОУ. Тому українські спецслужби обмінюються даними з американськими та європейськими партнерами. Країни нарощують, зокрема, оборонний потенціал. Адже менш ніж за два місяці стане відомо – чи вийдуть США із договору, який стримує ядерні амбіції країн. Євгенія Таганович, Сергій Клименко, "5 канал" Дивіться також фотогалерею: 
/ www.rnbo.gov.ua
/ www.rnbo.gov.ua
/ www.rnbo.gov.ua
/ www.rnbo.gov.ua
/ www.rnbo.gov.ua
/ www.rnbo.gov.ua
/ www.rnbo.gov.ua
/ www.rnbo.gov.ua
/ www.rnbo.gov.ua
/ www.rnbo.gov.ua
/ www.rnbo.gov.ua
/ www.rnbo.gov.ua
/ www.rnbo.gov.ua Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну