УКР РУС
» » Нові підозри ГПУ, адвокати, Червоний Хрест: як Україна рятуватиме своїх моряків
Всі новини

Нові підозри ГПУ, адвокати, Червоний Хрест: як Україна рятуватиме своїх моряків

Генеральна прокуратура готує нові підозри військовослужбовцям Росії через агресію в акваторії Чорного моря біля Керченської протоки. Раніше ГПУ уже надіслала підозри вісьмом громадянам Росії. Нині вони оголошені в розшук, слідчі мають ухвали про дозвіл на їх затримання.


ГПУ оприлюднила відео реконструкції подій біля Керченської протоки, яка демонструє злочини росіян. Українські прокурори вже оголосили підозри восьми прикордонникам ФСБ та військовослужбовцям Федерації. Серед них – командири кораблів, які здійснили напад. На черзі ще десять підозр. Окрім того, військова прокуратура АР Крим порушила справу проти осіб, які незаконно позбавили волі українських моряків. Проте засудити злочинців у міжнародних судах можна лише після винесення їм вироків в Україні.

"Не існує прецеденту, коли без розгляду в національному судочинстві такі справи можуть розглядатись в міжнародному суді. Накоплений нами матеріал про 10 тис. епізодів ведення агресивної війни проти України вже сьогодні проходить консультативне оцінювання працівників міжнародного суду. Це ще не початок процесу, але що він відбудеться, в мене нема жодних сумнівів", – наголошує генеральний прокурор Юрій Луценко.

Захоплені росіянами українські кораблі можуть стати доказом агресії в цих справах. Видання Крим Реалії спростувало чутки, що кораблі "Нікополь" і "Бердянськ" зникли з Керчі, куди окупанти перебазували їх після нападу. Журналісти опублікували фото, з яких видно, кораблі перемістили вглиб Керченського порту.

/ 5 канал
/ 5 канал

А от членів їхніх екіпажів після заґратування підконтрольними Кремлю судами – перевезли до Москви. Захищати українців зголосились понад 50 тамтешніх адвокатів. Про це повідомив правозахисник Микола Полозов, який приїхав до Києва задля координації захисту.

"В найближчі кілька днів буде здійснюватися узгодження кандидатур цих адвокатів різними відомствами, в тому числі. перевірка по лінії СБУ. Тому що нам критично важливо, щоб серед адвокатів, які подали заявку, не було агентури російських спецслужб, завдання яких розвалити справу зсередини. І після того, як буде сформована група адвокатів, всі ці адвокати приїдуть до Києва, і вже тут, у Києві, вони підпишуть угоду з родичами і буде узгоджено стратегічний напрямок", – розповідає адвокат.

Заґратовані росіянами українці – військовополонені. Саме на такому статусі наполягає Київ. Москва не дає дозволу адвокатам на відвідини заґратованих. Тому Україна вимагає допустити до них місію Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Зі свого боку, батько пораненого Василя Сороки закликав писати листи українським морякам, яких нині незаконно утримують у Москві.

Евеліна Михайленко, Петро Троць, "5 канал"

/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну