УКР РУС
» » Наступного року запустять експеримент по охолодженню Землі, – вчені з Гарварду
Всі новини

Наступного року запустять експеримент по охолодженню Землі, – вчені з Гарварду

У той час як більшість досліджень, присвячених розпиленню хімічних речовин в атмосферу з метою охолодити планету, засновані на комп’ютерному моделюванні, цей експеримент пройде в реальному світі.

Про це повідомляє Naked Science з посиланням на Nature.

Чутки про подібний експеримент поширилися ще в минулому місяці – тоді вчені планували «обдурити» Сонце оригінальним, але поки науково недоведеним способом боротьби зі зміною клімату. Та з’ясувалося, що мова йшла лише про перевірку, чи можлива сонячна геоінженерія з технічної та економічної точки зору.

Цю думку підхопила інша група вчених, які все ж хотіли втілити ці плани в життя і вже значно просунулися в питанні перевірки впливу сонячної геоінженерії на планету. Їхній експеримент, вартістю в три мільйони доларів, може початися вже наступного року.

Проект, названий Стратосферним контрольованим експериментом по пертурбації (Stratospheric Controlled Perturbation Experiment, SCoPEx), - частина дослідницької програми Harvard's Solar Geoengineering. У той час як більшість досліджень, присвячених впливу розпорошених хімічних речовин в атмосферу для охолодження планети, засновані на комп'ютерному моделюванні, SCoPEx проведе тестування в стратосфері Землі.

В ході експерименту повітряна куля злетить до стратосфери – на висоту близько 20 кілометрів – і випустить невеликий аерозольний балон карбонату кальцію. Як тільки це відбудеться, з’єднання в повітряному просторі розсіються довжиною близько одного кілометра і діаметром в 100 метрів. Потім повітряна куля буде літати туди і назад крізь хмару впродовж 24 годин, аналізуючи поведінку частинок і процесів, які відбуваються у небі.

Мета вчених – побачити, чи можуть частки в атмосфері, що відображають сонячні промені, вплинути на охолодження поверхні планети. Експеримент частково відтворює наслідки виверження гори Пінатубо в 1991 році, яке призвело до найпотужнішого викиду аерозолів в стратосферу з часів виверження Кракатау в 1883-м. Тоді фахівці зафіксували падіння температури на 0,5 ° C.

Разом з цим сонячна геоінженерія має свої недоліки. Деякі дослідження показують, що розпорошення в атмосферу величезної кількості частинок, що відображають сонячне світло, може мати серйозні наслідки, негативно впливаючи на урожай, погодні умови або озоновий шар. Останній фактор – одна з причин, через які команда SCoPEx працює з карбонатом кальцію: їх попередні дослідження показали, що ця сполука найбезпечніше для стратосфери.

Навіть якщо експерименти виявляться успішними і продемонструють, що сонячна геоінженерія варта того, щоб її розвивати, це не стане панацеєю в боротьбі з глобальним потеплінням. Людство як і раніше має скоротити кількість викидів вуглецю, тому що саме це вважається головною причиною зміни клімату, а сонячна геоінженерія не зможе допомогти в інших суміжних питаннях, таких як закислення океану.

Джерело: zik.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну