УКР РУС
» » Солов'їна пішла в маси: як в Україні виконується закон про квоти на радіо
Всі новини

Солов'їна пішла в маси: як в Україні виконується закон про квоти на радіо

Цьогоріч кожна друга пісня, що пролунала у вітчизняному радіоефірі – українська. Такі цифри оприлюднили в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення. Там кажуть, україномовних пісень стало навіть більше, ніж того вимагає закон. Норма квот на українські пісні та мову запрацювала два роки тому. Журналісти "5 каналу" перевірили, як виконують закон радійники та чи вдалося молодим музикантам пробитися в радіоефіри.


У їхній музиці мовні квоти виконуються на 100%. Фронтмен гурту "Антитіла" Тарас Тополя каже, два останні альбоми – винятково українською. Нині зауважує, що солов'їна пішла в маси.

"Перевершили всі мої очікування, українська музика формує наразі тренд. А це те, про що я дуже мріяв, ще починаючи із того моменту, коли "Антитіла" написали свою першу українську пісню. Я завжди мріяв, щоб українська музика, українська мова була модною", – зізнається соліст.

Підтримує свого чоловіка й співачка Альоша. Її остання пісня "Калина" стала хітом у вітчизняному радіоефірі: "Радію з того, що дуже багато артистів, які завжди співали тільки російською мовою, вони таки почали робити українські пісні. І мені це дуже подобається".

Цьогоріч на радіостанціях діє мовна квота – 35% мають бути українські пісні. Те саме стосується і ведення ефіру – 60% солов'їною.

Частка українських пісень на FM-хвилях постійно зростає. Річ у тому, що законопроект, який ВР ухвалила два роки тому, передбачає поступове збільшення квот. А це означає, що молодим україномовним гуртам буде легше пробитися у вітчизняний радіоефір.

Ірина Сінченко – програмний директор однієї з українських радіостанцій. Вона контролює наповнення ефіру та те, що звучить на її FM-хвилі. Зазначає, що української музики та контенту за минулий рік значно побільшало.

Наголошує: "В нас певний час вночі була музика, ми накопичили дуже багато українського контенту. І ми навіть здивувалися, як його багато. Це не тільки всім відомі Святослав Вакарчук, Андрій Хливнюк. А є дуже багато молодих співаків. У нас вчора у гостях була Христина Соловій. І в неї прекрасний альбом україномовний, і він справді якісний".

Стежать за виконанням квот у Нацраді з питань телебачення і радіомовлення. Тут відслуховують репертуар усіх 175 місцевих та регіональних і 15 загальнонаціональних радіостанцій.

"Середній показник пісень українською мовою в регіональних і місцевих радіостанціях – 48%. Порівняно з минулим роком цей показник виріс на 4% пункти. І таким чином, перевиконання квот у 2018 році +18% пунктів. Тобто, по піснях місцеві радіостанції перевиконують "на ура", – розповідає член Нацради Сергій Костинський.

Із тих радіостанцій, які нехтували українськими піснями за другий рік мовних квот, Нацрада стягнула більш як 500 тис. грн штрафу. Загалом же два роки сума штрафів сягнула понад 1 млн грн.

М.Солонар, І.Селянинов, "5 канал"

 

/ www.youtube.com
/ www.youtube.com
/ www.youtube.com
/ www.youtube.com
/ www.youtube.com
/ www.youtube.com
/ www.youtube.com
/ www.youtube.com
/ www.youtube.com
/ www.youtube.com
/ www.youtube.com
/ www.youtube.com
/ www.youtube.com Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну