УКР РУС
» » Росія повинна сьогодні надати інформацію в ЄСПЛ по затриманню моряків – Порошенко
Всі новини

Росія повинна сьогодні надати інформацію в ЄСПЛ по затриманню моряків – Порошенко

За рішенням Європейського суду з прав людини Росія сьогодні зобов'язана надати інформацію по захопленим в Керченській протоці українським морякам. Про це сказав президент України Петро Порошенко на форумі "70 років загальній декларації прав людини: порядок денний для України" в Києві, передає прес-служба глави держави.

За його словами, ЄСПЛ у безпрецедентно короткий термін виніс рішення на звернення України, згідно з яким Москва повинна дати пояснення по захопленню моряків, юридичних підставах їх утримання, місцях їх утримання, наданню медичної допомоги.

"Цю інформацію, згідно з рішенням суду Російська Федерація повинна надати сьогодні. Ми сподіваємося, що це станеться і беззаконня, яке твориться по відношенню до наших моряків, нарешті, буде припинено. Підкреслюють, що це повна брехня, що вони є кримінальними злочинцями – згідно з міжнародним правом, Женевською конвенцією, вони мають статус військовополонених. І вимагаємо негайного звільнення і повернення в Україну, як військових моряків України, так і військових кораблів", – заявив Порошенко.

Нагадаємо, 25 листопада Росія несподівано перейшла в "наступ" в Керченській протоці, напавши на українські кораблі МБАК "Бердянськ", РБК "Яни Капу" і МБАК "Нікополь". Корабель ФСБ РФ спочатку протаранив український буксир, після цього агресор ще відкрив вогонь, в результаті чого поранення отримали шість українських моряків. Також було захоплення кораблів і 24 члена екіпажів опинилися в заручниках.

У той же час т.зв. "суди" в Сімферополі та Керчі вже заарештували всіх захоплених українських моряків – спочатку 15 українців, а вчора до них додалися ще дев'ять (командний склад і офіцери СБУ). Всім обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на два місяці. У зв'язку з цим МЗС України направило Росії ноту.

Також стало відомо, що українських моряків з Криму перевезли в Москву, і вони зараз знаходяться в СІЗО "Лефортово". Так від російського омбудсмена Тетяни Москалькової стало відомо про стан полонених моряків – вона надала офіційну інформацію колезі з України Людмилі Денісовій.

Захисник одного із затриманих моряків Микола Полозов заявив, що консули і адвокати поки не можуть потрапити до полонених українських моряків. Необхідно отримувати дозвіл від слідчого, а це може затягнути процес і день, і два, і на тиждень, зазначив він.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну