УКР РУС
» » Бізнес в Україні почали штрафувати за оформлення працівників як фізичних осіб-підприємців
Всі новини

Бізнес в Україні почали штрафувати за оформлення працівників як фізичних осіб-підприємців

Державна служба України з питань праці (Держпраці) почала штрафувати компанії за оформлення співробітників в якості фізичних осіб-підприємців (ФОП, укр. ФОП), які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи. Про це повідомили експерти платформи для роботи з відкритими даними OpenDataBot.

"Держпраці штрафує підприємства за ФОП-співробітників. Якщо договір з ними укладено правильно, в суді компанії захищаються, якщо ж ні – платять штраф", - наголошується в повідомленні.

Зокрема, в єдиному судовому реєстрі міститься кілька справ, згідно з якими компанії хотіли в судовому порядку оскаржити штрафи Держпраці за укладення цивільно-правових договорів, що мають ознаки трудових договорів.

"В одному з випадків компанія підписала цивільно-правові угоди з працівниками. Держпраці виявила це і наклала штраф. Компанія подала скаргу до суду, але Держпраці вдалося довести, що в угодах містяться маркери трудового договору. Штраф не був скасований. В іншому випадку ситуація була аналогічна, проте цивільно-правові угоди були підписані коректно. у підсумку штраф був оскаржений", - сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

  • Бізнес в Україні перевірятимуть менше – ДФС

Зокрема, мова йде про рішення суду, згідно з яким договір був більше схожий на трудовий, і компанія сплатила 111,7 тис. грн штрафу. Головним аргументом суду було те, що оплата працівників була погодинною і в зв'язку з цим суперечить змісту цивільно-правових відносин, оскільки позбавляє можливості встановлення розміру винагороди від обсягу виконаної роботи, пов'язуючи таку винагороду до кількості відпрацьованого працівником часу.

В іншому судовому рішенні сказано, що Держпраці наклала штраф на компанію в розмірі 3,57 млн грн, проте компанія змогла довести, що укладала саме цивільно-правові угоди, і штраф було скасовано в судовому порядку.

За даними OpenDataBot, в 2019 році Держпраці має намір провести майже 17 тис. перевірок роботодавців.

Нагадаємо, з жовтня в Україні стартували масштабні перевірки бізнесу – масштабне "полювання" на підприємців, які платять зарплати в конвертах. У Кабміні кажуть, що перевірятимуть всіх без винятку.

При цьому прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив профільним відомствам донести до роботодавців інформацію про штрафи за відсутність оформлення трудових відносин з працівниками.


Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну