УКР РУС
Всі новини

Електромобілі без ПДВ: скільки можна заощадити

Любителям електромобілів дали ще чотири роки - парламент продовжив нульові податки на розмитнення "зелених" машин до кінця 2020-го. Депутати скасували податки для всіх електрокарів: як для нових, так і старих. І не важливо, де і як купувати електромобіль. Машину можна ввезти самому з будь-якої країни і розмитнити за нульовими податками або купити у офіційних дилерів.

Поки що в Україну ввозять більше старих електромобілів, ніж нових.

Як нульові податки вплинуть на продажі електромобілів, розбирався сайт "Сегодня".

Електрокари дешевше на 17%

"Заощадив десь 1000 доларів", - говорить Олександр Кравченко. На початку 2018 го підприємець купив бувший Nissan Leaf, як раз коли ввели нульові податки на розмитнення "зелених" машин.

Фото: А. Бойко

Крім того, водій економить і на бензині. Тепер Олександр збирається купити ще один електромобіль. Каже, не знав, чи продовжать пільги на електрокари ще, тому поспішив купити б/в машину.

"Економія колосальна. Раніше на бензин витрачав не менше 1000 гривень на місяць. Leaf заряджаю в основному будинку і біля офісу. На зарядку витрачаю не більше 150 гривень на місяць. Але я хочу купувати новий електрокар. У Leaf пробіг 100 км, хочеться більше. Думаю, через роки два куплю новий, можливо за цей час в Україні з'являться офіційні дилери того ж Nissan або Tesla", - ділиться Кравченко.

З нульовими податками покупка електрокара приблизно на 17% дешевше. Українцям не треба платити ПДВ - 16,8%, і акцизний збір - 1 євро за кожен кВт ємності акумулятора. Мито в 10% парламент скасував ще в 2015 році.

Залишиться тільки збір до Пенсійного фонду - 4,8%, його платять при реєстрації авто.

В Україну зайдуть офіційні виробники електрокарів

Українськими дорогами вже їздить 17 810 авто з електродвигунами, йдеться в дослідженні IRS Group. Нових серед них мало, в основному, старі - вони дешевші приблизно в два рази. Тому в Україні на кожні 100 електромобілів тільки 15 нових. Автодилери імпортують більше половини машин з США. У штатах вони скуповують б/в машини на аукціонах і перевозять в Україну.

Найпопулярнішим електромобілем серед українців залишається Nissan Leaf. У жовтні українську прописку отримали 403 автомобіля цієї моделі, говориться в звіті "Укравтопрому". BMW i3 зайняла другий рядок рейтингу. Цей електрокар вибрали 38 автомобілістів. На третьому місці Tesla Model S - 27 автомобілів.

Офіційно в країні з цієї трійки продається тільки BMW i3. Також свої електрокари в Україну поставляють Mitsubishi, Hyundai та Renault. Ще в автосалонах можна знайти Rover Quick 2000.

В Україні можуть зайти і інші офіційні виробники електрокарів. Коли податки скасували всього на рік, ніхто не знав, чи будуть їх продовжувати. Тепер автодилери можуть впевненіше будувати свої плани в Україні.

Фото: А. Яремчук

Поки вартість електрокарів вище, ніж авто з двигуном внутрішнього згоряння. Але завдяки держпідтримці їх вартість вирівнюється. До 2025 року електромобілі будуть дешевше бензинових і дизельних аналогів, прогнозують в Bloomberg. Це станеться через падіння вартості літій-іонних батарей. Так, через зростання виробництва літій-іонних акумуляторів ціна на батареї електрокара знизиться до 70 доларів за кіловат-годину до 2030 року. У 2017 році акумуляторні батареї коштували в середньому близько 208 доларів за кіловат-годину.

До 2020 року Міністерство інфраструктури хоче, щоб в Україні було 15% електромобілів. У Міністерстві інфраструктури вже є проект з розвитку електрокарів. У проектах відомства зробити знижку автодилерам на податок на прибуток і відшкодовувати частину вартості авто покупцеві. В Україні мінімум через 5-7 років планується налагодити власне виробництво електрокарів, обіцяє міністр інфраструктури Володимир Омелян. Для вітчизняних виробників електромобілів хочуть скасувати ПДВ і ввести пільгову ставку податку на землю до 2028 року; збір до Пенсійного фонду скасують тільки до 2021. Також планують скасувати мито на імпорт комплектуючих для електрокарів і встановити відстрочку від сплати ПДВ на півроку.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну