УКР РУС
» » Життя на військовому положенні: як працюватимуть пошта, транспорт, банки
Всі новини

Життя на військовому положенні: як працюватимуть пошта, транспорт, банки

Коли 26 числа стало відомо, що в 10 областях України вводиться воєнний стан, багато хто поставили собі питання: а як буде працювати в нових умовах вся наявна в країні інфраструктура – починаючи з транспорту і закінчуючи мобільним зв'язком? Чи будуть їздити потяги, працювати банкомати і лікувати лікарі, читайте в спеціальному матеріалі сайту "Сегодня".

Мобільний зв'язок не підведе

Мобільні оператори "Київстар", "Vodafone Україна" і lifecell на своїх офіційних ресурсах пообіцяли, що на час дії воєнного стану змін в їхній роботі не передбачається, і попросили своїх абонентів не турбуватися. Якщо умови користування послугами зміняться, нас тут же про це сповістять.

Як зміниться робота залізничного транспорту

На випадок атаки в Україні вводять спецрежим роботи залізниц: вимоги до співробітників посилять, а охорону об'єктів інфраструктури посилять. Про це міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив на нараді з керівниками "Укрзалізниці", "Укравтодору", Адміністрації морських портів України, Державіаслужби, Украероруху та інших установ і організацій, що перебувають у сфері управління Міністерства інфраструктури.

"Я даю окреме доручення посилити охорону та оборону вокзалів, залізничних станцій, аеропортів, портів та інших об'єктів інфраструктури. Також ми вводимо особливий режим роботи залізничного транспорту. Він передбачає забезпечення пропускної здатності залізничної мережі і відповідного рухомого складу для потреб оборони в основних напрямках, визначених генеральним штабом Збройних сил України", - заявив Омелян.

При цьому міністр підкреслив, що вся транспортна інфраструктура країни працює в штатному режимі, але готова до будь-яких несподіванок.

"Ми плануємо за швейцарським зразком ввести активну участь співробітників сфери транспорту в територіальній обороні. У кожного напоготові має бути "тривожний рюкзак" з триденним запасом всього необхідного і чітке розуміння його дій в разі атаки ворога", - підкреслив Омелян.

Літаки літають, аеропорти працюють

Цивільна авіація продовжує працювати в звичайному режимі. Про це заявив екс-глава Державної авіаційної служби України Денис Антонюк.

"Єдине питання, яке може виникнути – збільшення вартості авіаційних страховок", – зазначив Антонюк.

За його словами, питання можливого перерахунку страховок для авіаційної галузі залежить насамперед від позиції самих страхових компаній.

"Зазвичай частка страховки в ціні квитка, якщо це не рейси до країн з підвищеною активністю військових дій на кшталт Сомалі чи Іраку, дуже невелика", - підкреслив Антонюк, зазначивши, що підвищення розміру авіаційних страховок не має дуже вплинути на цінову політику рейсів в/з України.

У деяких аеропортах, наприклад, в "Борисполі", поспішили заявити, що військовий стан не вплине на їхню роботу.

Що буде з цінами на бензин

Чи буде дефіцит бензину через воєнний стан? На щастя, ні: підвищеного попиту на бензин поки що не спостерігається. Та й ціна на нього не поспішає рости. Про це повідомив директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.

"Ніякого ажіотажу ми поки не бачимо. Бензин – це не сіль або крупа. Його потрібно десь зберігати. Скільки каністр про запас може собі дозволити звичайний громадянин? Якби були ознаки ажіотажного попиту, вони б уже проявилися", - вважає Куюн.

За його словами, не виключено, що деякі трейдери спробують скористатися ситуацією, щоб не знижувати ціни на бензин, хоча потенціал для цього є.

"Зараз, через падіння котирувань на нафту, є дуже хороший потенціал для зниження ціни, близько двох гривень на літрі. Втім, учасники ринку поки не дуже поспішають знижувати ціни. В принципі, для ринку це властиво. Я сподіваюся, що вони не будуть спекулювати воєнним станом: мовляв, раз так, то знижувати взагалі не потрібно", – сказав Куюн.

Місця в лікарнях вистачить усім

Як запевняє в своєму Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, цивільне населення не відчує на собі ніяких змін.

"Доступ цивільного населення до медичних установ і правила отримання медичної допомоги на цей час залишиться без змін", - пише Супрун.

Що стосується військових, то в кожному медичному закладі України в обов'язковому порядку є резерв профільних ліжок для військових, запаси лікарських засобів, медичних виробів, донорської крові та її препаратів. Одночасно кожна установа охорони здоров'я може прийняти менше 10-15 військових.

"При необхідності установи охорони здоров'я будуть посилені фахівцями необхідної кваліфікації", - зазначила Супрун і закликала населення зберігати спокій.

Пошта працюватиме в штатному режимі, пенсії та допомоги – виплачуватимуться

Що буде з пенсіями під час воєнного стану, роз'яснили в прес-службі Міністерства соціальної політики. Якщо в двох словах: без змін.

"У зв'язку з рішенням про запровадження воєнного стану повідомляємо, що всі державні установи, що відповідають за запровадження соціальної політики, працюватимуть відповідно до звичайного графіку роботи", - наголошується в повідомленні міністерства.

У відомстві впевнені, що ніяких проблем з виплатами не передбачається.

"Таким чином, буде забезпечено безперебійне надання соціальної допомоги і всіх виплат населенню в штатному режимі. Ніяких обмежень щодо виплат соціальних допомог і пенсій не буде", – зазначають у міністерстві.

Національний поштовий оператор "Укрпошта" також обіцяє виплачувати пенсії і пересилати поштову кореспонденцію в штатному режимі. Про це повідомив гендиректор "Укрпошти" Ігор Смілянський.

"Ми зі свого боку будемо робити все, щоб передбачені законом дії були здійснені. Однак вони не будуть помітні переважній більшості наших клієнтів. Виплата пенсій і пересилання поштової кореспонденції буде здійснюватися в штатному режимі", - зазначив Смілянський.

А якщо уряд України накладе обмеження на поштовий зв'язок з Росією – значить, "Укрпошта" буде їх виконувати.

Що буде з банками, банкоматами і готівкою в банкоматах

Національний банк України обіцяє, що воєнний стан не вплине на роботу банків.  Об этом заявил глава НБУ Яков Смолий во время заседания Совета национальной безопасности и обороны.

"Банковские отделения и офисы будут работать в обычном режиме, и решения [о введении военного положения] не повлияют на работу банков", – заявил Смолий.

Мало того: в ожидании военного положения НБУ попросил наполнить банкоматы наличкой. Про це заявив глава НБУ Яків Смолій під час засідання Ради національної безпеки й оборони.

"Банківські відділення і офіси працюватимуть в звичайному режимі, і рішення [про введення воєнного стану] не вплинуть на роботу банків", – заявив Смолій.

Мало того: в очікуванні воєнного стану НБУ попросив наповнити банкомати готівкою. Про це йшла мова на нараді НБУ з банкірами.

Також НБУ попросив банкірів при можливе введення воєнного стану забезпечити безперебійне проведення платежів та інкасації. Щоб вони доклали максимум зусиль для забезпечення функціонування банківського сектора в робочому режимі і мінімізації можливих ризиків.

"Топ-менеджери українських банків підтвердили готовність, як і раніше, забезпечувати безперебійне проведення платежів, інкасації та поповнення банкоматних і термінальних мереж", – повідомили в НБУ.

А в разі необхідності НБУ готовий підтримати банки рефінансуванням.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну