УКР РУС
» » Свічка пам'яті, колоски, суп із шишок: Україна згадує жертв Голодомору 1932-1933 років
Всі новини

Свічка пам'яті, колоски, суп із шишок: Україна згадує жертв Голодомору 1932-1933 років

Харків

У Харкові перехожим запропонували відчути Голодомор на смак. Коржики з бадилля та юшка з хвої – це те, чим намагалися врятуватися українці від смерті. На центральній площі міста студенти влаштували акцію "Непораховані" на знак пам'яті тих, хто помер у 1932-1933 роках.

Студенти наочно демонструють жахливу статистику під час Голодомору. Щотри секунди тоді помирав один українець.

"Борошно, виготовлене із жолудів. Тобто не зі звичайного борошна, а із жолудів. Потім листя запечене, аби його можна було їсти", – цей рецепт коржиків Дмитру Євдокимову розповіла прабабуся. Студент каже: вона єдина з 12 братів та сестер вижила під час Голодомору.

/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал

"Люди почали їсти все, що можна було знайти на вулиці. Вони знаходили на скотомогильниках різних падаль. Знаходили будь що, що можна було знайти їстівне, червів зокрема", – розповідає учасник акції.

Суп із дубової кори, шишок, гілочок хвої, каштанів та опалого листя. Такою юшкою рятувалися від голодної смерті українці у тридцятих роках. Загалом харківські студенти приготували 10 літрів такої юшки. Охочим запропонували її скуштувати.

Луцьк

Кількатисячною ходою вшанували 85-ті роковини Голодомору в Луцьку. Волиняни із національними прапорами, жалобними стрічками та колосками пройшли центральними вулицями міста.

Священнослужителі, ліцеїсти військового училища і мешканці міста йшли від Театрального майдану до Замкової площі. Там відбулася панахида за померлими під час Голодомору. Учасники акції виклали з лампадок хрест і цифру 85.

/ 5 канал
/ 5 канал

"Український народ пережив такий страшний геноцид, і ми несемо ці колосочки в пам'ять про тих, хто не мав навіть одного колосочка. За 5 колосочків їх забирали, судили. А калина символізує Україну, символізує життя. Ми повинні згадувати про ці жертви і завжди пам'ятати", – переконана учасниця акції Валентина Горлицька.

Запоріжжя

Пам'ять дітей, які загинули від голоду в Будинку немовлят, вшанували у Запоріжжі. На акцію зібралися понад сотня учасників. Люди влаштували Хресну ходу від Покровського собору до будівлі, де у тридцятих роках минулого сторіччя розташовувався дитячий будинок. Туди під час репресій звозили дітей заможних селян.

Окупаційний режим таврував вправного українського господаря як класового ворога – куркуля. За даними істориків, у будинку малюка голодом вбили більше як 700 дітей. Документи про злочин не збереглися, адже архіви були знищені. Місце поховання дітей теж невідомо.

Пам'ять померлих ушанували хвилиною мовчання. До підніжжя меморіальної дошки поставили запалені лампадки та поклали колоски з чорними стрічками.

/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал

"Не давали людям змоги просто обробляти свою землю, а коли була колективізація – їх просто розкуркулювали, забирали все…Тут був будинок немовляти, і тут від голоду у 1932-1933 році померло понад 700 дітей", – каже учасниця заходу Ірина Мовчан.

Дослідник Голодомору Анатолій Пеньок додає: загиблих дітей було 788, однак у документах про смерть причину "голод" не вказували. Писали, що то від проблем зі шлунком.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну