УКР РУС
» » Пихтіли до ранку, а хтось ще й "хильнути" встиг: як депутати ухвалювали головний кошторис країни на 2019 рік
Всі новини

Пихтіли до ранку, а хтось ще й "хильнути" встиг: як депутати ухвалювали головний кошторис країни на 2019 рік

Головний кошторис країни на 2019-тий рік ухвалено. Щоби вирішити усі дискусійні питання, а до цього ухвалити зміни до бюджетного та Податкового кодексу, депутатам знадобився не лише увесь парламентський четвер. Остаточне голосування за бюджет на наступний рік відбулося вже зранку, близько 6-ї години. Разом із депутатами не спала і розповість більше Анна Мірошніченко.


Перш ніж ухвалювати кошторис, депутати мають натиснути кнопки за зміни до бюджетного та податкового кодексів. І якщо з першими більш менш швидко впорались, то зміни до податкового – зупинили роботу. Пихтіли депутати довго. Порозуміння в сесійній залі не було. Когось хилило в сон. А хтось навпаки – бадьорий і веселий.

"Просто відчуття перегару в повітрі, перегар відчувається в повітрі", – зазначав нардеп Юрій Левченко.

"Я хочу нагадати, що в приміщенні ВР заборонено вживати алкоголь і в буфеті він не продається, тому я прошу на це звернути увагу", – наголошувала заступниця голови ВР Ірина Геращенко.

560 правок. Але більшість депутатів підтримувати їх не хотіла. Мовляв, ознайомитись з ними не встигли. І взагалі – деякі з них стосунку до Податкового кодексу не мають. Спікер почав домовлятися з обранцями просто в президії. Ніяк. Радикали знімали кіно. Хтось продовжував дрімати. На підмогу прийшов прем'єр. Просив законотворців не ставити свої інтереси вище державних

Зрештою – з енної спроби – зміни до Податкового кодексу під ранок таки проголосували. Ними підняли акциз на тютюн на 9% з літа наступного року. Посилки вартістю в понад 100 євро теж з літа наступного оподатковуватимуться ПДВ. Нині цей поріг становить 150 євро. В Мінфіні порахували – ці та інші зміни поповнять бюджет на майже 6 мільярдів гривень. Далі – нарешті до головного кошторису. Лаконічний міністр фінансів цифрами не сипала. Зупинилася лише на освіті та медицині.

"Так ми хотіли давати більше на медицину, але ми збільшили видатки по обох цих сферах і в 2019 році зможемо як проводити реформу освіти так і медицини", – наголосила Оксана Маркарова.

Опозиціонери відразу накинулися на урядовців. Бюджет – не для людей, а для чергового траншу МВФ. Не збалансований і нереалістичний.

За кошторис відразу вступився прем'єр. Парламентська більшість здебільшого мовчала.

І, врешті, проголосували.

"На жаль, ми ввійшли в політичний виборчий рік і все буде розглядатися виключно в чорно-білих тонах, ті хто в опозиції буде розказувати як все пропало і розповідати, що завтра каміння з неба буде падати. Насправді бюджет збалансований", – заявив нардеп від БПП Вадим Денисенко.

Баланс у наступному:

Доходи головного кошторису наступного року прописали в понад трильйон гривень. Дефіцит на рівні 90-та мільярдів. ВВП зросте до трьох відсотків. Інфляція – в межах семи з половиною відсотків. Середній курс долара – 29 гривень 40 копійок. Мінімальна заробітна плата – 4 тисячі 173 гривні. Передбачає документ і зростання прожиткового мінімуму, у кілька етапів. Наприкінці 2019 року він має становити 2027 гривень.

У порівнянні з попереднім роком більше грошей отримають оборона, охорона здоров'я, освіта, Пенсійний фонд та ремонт доріг. На безпеку і оборону передбачається 212 мільярдів гривень, причому половина суми – це витрати на зарплату для військовослужбовців та поліцейських. Ще до двох мільярдів – на житло для них.

Саме з такими цифрами країна зайде у 2019-й рік. І як пообіцяли на Банковій – після ухвалення кошторису – Україна має отримати черговий транш Міжнародного валютного фонду.

Анна Мірошниченко, Юрій Усік, Олексій Тищенко, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну