УКР РУС
» » Вміє говорити з кредиторами, але немає досвіду реформ: що потрібно знати про нового міністра фінансів
Всі новини

Вміє говорити з кредиторами, але немає досвіду реформ: що потрібно знати про нового міністра фінансів

У четвер, 22 листопада, Верховна Рада проголосувала за призначення Оксани Маркарової міністром фінансів – з липня цього року вона виконує обов'язки міністра. Раніше кандидатуру Маркарової схвалив комітет Верховної Ради з питань бюджету. Відповідне рішення (№ 9322) українські парламентарії підтримали 242 голосами.

Виступаючи перед голосуванням, прем'єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що це призначення буде "внеском в фінансову стабільність держави":

"Ця сфера дуже відповідальна і вимагає професійних і організаційних здібностей, серйозних ділових якостей, які абсолютно чітко проявляє Оксана Маркарова", – підкреслив глава уряду.

Спікер парламенту Андрій Парубій, в свою чергу, зазначив, що "її (Маркарової – Ред.) високий професіоналізм і знання дають впевненість, що вона зможе успішно працювати на посаді міністра фінансів України".

Про подробиці біографії нового міністра фінансів, а також про те, чого можна очікувати від Оксани Маркарової після вступу на посаду, читайте в спеціальному матеріалі сайту "Сегодня".



Освіта і сім'я

Оксана Маркарова народилася 28 жовтня 1976 року в Рівному (за іншими відомостями, 1 січня 1970-го). Чоловік – банкір і бізнесмен Дмитро Волинець. Сім'я виховує чотирьох дітей: сина Данила і дочок Марію, Ганну та Лідію. Дві дочки – діти Дмитра Волинця від попереднього шлюбу.

Нова глава Мінфіну має дві вищі освіти, отримані в Україні та США. У 1999 році отримала ступінь магістра екології в Києво-Могилянській академії. А в 2001 році – ступінь магістра в галузі міжнародних публічних фінансів і торгівлі Індіанського університету в Блумінгтоні. Під час навчання була в студентському товаристві Pi Alpha Alpha, що об'єднує студентів, які вивчають державне адміністрування.

Працює в держсекторі з 2015 року.



Кар'єра: 20 років в інвестиційному бізнесі

До приходу в березні 2015 року на посаду заступника міністра-керівника апарату Міністерства фінансів України працювала в інвестиційному бізнесі. В цілому професійне резюме Оксани Маркарової виглядає так:

З січня 1997 року по жовтень 1998-го – менеджер з питань законодавства консалтингової компанії Chemonics International Inc в рамках проекту "Українська аграрна товарна біржа".

З 1998 по 1999 рр. Маркарова обіймала посаду радника з економічної політики і менеджера із зовнішніх і корпоративних зв'язків в американському фонді прямих інвестицій Western NIS Enterprise Fund (тепер в управлінні Horizon Capital).

Після отримання другої вищої освіти в США проходила практику у Світовому банку: вивчала роботу фінансових ринків Європи та центральної Азії. Після закінчення навчання повертається на роботу в WNISEF, але вже в український офіс, де з 2001 по 2003 роки працює на позиції менеджера із зовнішніх зв'язків та корпоративних відносин.

Протягом 11 років – з жовтня 2003 року по грудень 2014 року обіймає крісло голови правління-президента "ІТТ-Інвест" (ITT Investments Group). В період роботи в "ІТТ-Інвест" Оксана Маркарова займалася банківським бізнесом: з 20 квітня 2012 року по 10 квітня 2013 року вона була членом наглядової ради Актив-банку, а з 10 квітня 2013 року по 16 квітня 2014-го очолювала його наглядову раду. У грудні 2014 року Актив-банк був ліквідований.

Також входить до наглядових рад державних банків "Ощадбанк", "Ексімбанк", "Укргазбанк" і "ПриватБанк".



 На держслужбу прийшла завдяки Наталії Яресько

Сама Маркарова розповідала журналістам, що її запрошували в державний сектор ще з 2004 року, але вона погодилася піти на держслужбу тільки через 11 років, з ініціативи Наталії Яресько. З 15-м міністром фінансів України Маркарова давно і добре знайома ще з часів роботи в Western NIS Enterprise Fund. Нагадаємо, що інвестиційний фонд перебуває в управлінні Horizon Capital, а Наталія Яресько до свого призначення міністром була головним виконавчим директором Horizon Capital (також є співзасновником компанії).

З березня 2015-го по квітень 2016-го Маркарова була заступником міністра фінансів і керувала апаратом Мінфіну, який очолювала Наталія Яресько. 29 квітня 2016 року з приходом нового уряду і міністра фінансів Олександра Данилюка стала його першим заступником. Після гучної відставки Данилюка 7 червня 2018 року (нагадаємо, що за відставку проголосували 254 депутати) Оксана Маркарова очолила Міністерство фінансів у статусі виконувача обов'язків.



Що думають про Маркарову експерти

Після того, як Маркарова змінила в кріслі глави Мінфіну Олександра Данилюка, експерти прокоментували, наскільки новий в.о. міністра фінансів виявилася на своєму місці. Серед позитивних якостей зазначають компетентність, хороші відносини з Нацбанком і досвід інвестиційної діяльності, а серед недоліків – відсутність політичної та адміністративної підтримки, а також досвіду проведення реформ.

"Вона представить Україну на належному рівні в переговорах з кредиторами. Вона все життя займалася інвестиціями. Ніхто краще за неї не знає, не розуміє цих деталей", – розповів "Деловой столице" гендиректор інвесткомпанії Concorde Capital Ігор Мазепа.  

З іншого боку, фінансовий аналітик Ерік Найман вважає, що навряд чи Маркаровій "вдасться чинити опір тиску уряду щодо збільшення державних витрат в передвиборний рік, що буде підтримувати високу інфляцію".

"Як про професіонала я в цілому про Маркарову непоганої думки. Але вона не справляє враження людини, яка здатна самостійно реалізувати реформаторську політику. Свого часу Маркарова відповідала за те, що називалося верифікацією соціальних виплат. Я не побачив особливих досягнень Мінфіну в цьому напрямку. І це один, окремий і не найскладніший приклад, а ми говоримо про основні системи державного управління. Людина, яка не має певних навичок, не зможе так відразу їх реформувати", – сказав економіст Євген Лейник в коментарі "Радіо "Свобода".

"Єдине, що мене хвилює, це питання податкової реформи, реформи ДФС, податкової сфери, вона не займалася цими питаннями, і я боюся, що ці питання не будуть під такою увагою, як це було при Данилюку", – солідарний з ним директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.



Декларація: 6 квартир і племінний кінь

Згідно з  декларацією Оксани Маркарової за 2017 рік, у власності родини шість квартир, два житлових будинки, два гаражі (один з житловими кімнатами), сім земельних ділянок і три автомобілі – Honda, Toyota, Mercedes. Також задекларовано акції кількох десятків українських підприємств.

Тільки Маркарова (без доходів чоловіка) за 2017 рік отримала 596 тис. 982 грн заробітної плати, а також відсотків: від ПАТ КБ "Акордбанк" на 150 тис. 187 грн, відсотків від ПАТ "Сбербанк" – на 47 тис. 769 грн.

Оксана Маркарова і Дмитро Волинець не цураються прекрасного: в їхній власності, крім неодмінних будинків, квартир і машин, дві великі колекції. Це бібліотека української та світової літератури загальною кількістю близько 2 тис. томів, включаючи букіністичні видання XVIII століття, і зібрання живопису і графіки українських художників XIX-XXI століття загальною кількістю 983 роботи.

Є й екзотика – племінний кінь.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну