УКР РУС
» » Щоб запобігти екологічній катастрофі, у людства залишилося 10 років, – вчені
Всі новини

Щоб запобігти екологічній катастрофі, у людства залишилося 10 років, – вчені

Ми – останнє покоління, яке ще може щось зробити, адже темпи зміни навколишньої природи вже досягли піку, вважають вчені WWF.

Повідомляє Новое время.

Екологи б’ють на сполох і застерігають: для запобігання незворотних змін, які стануть причиною екологічної катастрофи, у людства залишилося 10 років. Про це свідчать дослідження Фонду дикої природи (WWF) та Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату (МГЕЗК).

Ми – останнє покоління, яке ще може щось зробити, адже темпи зміни навколишньої природи вже досягли піку, вважають вчені WWF. За їхніми даними, сьогодні швидше за все скорочується популяція тварин в тропічній зоні Латинської Америки і Карибських островах – понад 89% з 1970-х. За останні 30 років зникло більше половини видів коралів у Світовому океані.

Особливої шкоди дикій природі завдає горезвісний пластик: сьогодні його сліди можна виявити в шлунках понад 90% морських птахів. У 1960-му цей показник становив не більше ніж 5%. Також науковці кажуть, що через зміни клімату, спричинених діяльністю людини, деякі види тварин поступово втрачають можливість розмножуватися, а деякі і зовсім стають безплідними. Через це темпи вимирання видів постійно ростуть.

Вчені МГЕЗК попереджають, що якщо не вжити заходи в найближчі 10-12 років, 2050 рік стане точкою неповернення, після якої глобальне потепління та його наслідки виправити буде неможливо. Кліматологи вважають, що потрібно всього дюжина років, щоб у світі значно збільшилися ризики посухи, повеней, екстремальної спеки і бідності для сотень мільйонів людей.

«Навіть незначне збільшення температури має значення і веде до наслідків, – пояснює учасник МГЕЗК Ханс Отто Пертнер. – Збільшується ризик втрати деяких екосистем».

У доповіді висвітлюється ряд наслідків зміни клімату, яких можна було б уникнути, обмеживши глобальне потепління до 1,5 ℃ замість 2 ℃. Різниця в половину градуса виллється в те, що до 2100 року глобальне підвищення рівня моря знизиться на 10 см.

Нагадаємо, що вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго виростили в лабораторії мозкову тканину, яка вперше проявила електричну активність, схожу на активність мозку недоношеної дитини.

Джерело: zik.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну