УКР РУС
» » 5 фактів про легендарний український автомобіль "Таврія"
Всі новини

5 фактів про легендарний український автомобіль "Таврія"

5 фактів про легендарний український автомобіль "Таврія"
Gazeta.ua підготувала 5 цікавих фактів про автомобіль "Таврія".

1. Мінавтопром дав завдання інженерам спроектувати автомобіль за прототипом популярної європейської моделі Ford Fiesta зразка 1976-го і перевершити фордівську новинку. Готову модель показали Першому секретареві КПРС Леоніду Брєжнєву. Він дав дозвіл поставити її на серійне виробництво у 1981-му.

Оскільки на світовому ринку активно почали з'являтися конкуренти "Таврії" - Austin Mini Metro, Peugeot 205, Fiat Uno і Renault 5, радянське керівництво надсилало на завод вказівки вдосконалювати авто. Як наслідок, готовий автомобіль з'явився у 1988-му і поступився ВАЗ-2108 і "Москвичеві-2141".

Автор: uprom.info
Прототип ЗАЗ-1104 зразка 1972 року

Перший прототип з'явився 1970-го. Протягом кількох наступних років на заводі зробили ще кілька авто. Поставити модель на конвеєр можна було 1978-го, але керівники країни не поспішали. випуск "Таврії" затримали, аби випустити ВАЗ.

2. На час випуску вартість "Таврії" позиціонували як економічний автомобіль. У 1987-му його вартість становила 5,1 тис. рублів. Натомість перші серійні автомобілі ВАЗ-2108 коштували 8,5 тис. рублів. Вартість "Москвича-2141" була ще вищою - 9,6 тис. рублів.

Навіть з 1989-го, коли почали випускати ЗАЗ-110206 з новими дверними замками, фарами з похилим розсіювачем,сидіння з підголовниками, вартість автомобіля збільшилася не суттєво - до 5,4 тис. рублів.

Наприкінці 1980-х середня зарплата в Радянському Союзі становила 217 рублів. Хліб коштував 16 к, а молоко - 26 к.

3. На початку випуску на заводі новий автомобіль називали "Нуль другий"або "Перспектива". У народі - "Новий "Запорожець". Тому 1987-го в журналі "Україна" оголосили конкурс на кращу назву.

Автор: uprom.info
ЗАЗ-1102 «Перспектива»

Серед пропозицій були "ПУМА" - "Пiвденно-український малолiтражній автомобіль" і "ВІЛ" - Володимир Ілліч Ленін. Але секретар заводського парткому по ідеології ці назви заборонив. Обрали пропозицію одного із працівників заводу "Таврія". Переможець отримав подарунок - один з перших автомобілів, які зійшли з конвеєра.

4. Зовнішній вигляд "Таврії" змінювався більше 10 разів. Автомобіль проектували як сімейство автомобілів. Він включав повнопривідні модифікації, пікап, фургон. Мав складатися із щонайменше 6 варіацій кузова.

На початку 1970-х, коли на заводі приступили до розробки, це був седан. Важив 800 кг. У 1973-му вагу автомобіля зменшили до 700 кг. У 1980-х конструктори розробили кілька варіантів приладової панелі і деталей інтер'єру. На автомобілі з'явилися формована оббивка стелі, дверей, багажного відділення.


На заводі також випускали ЗАЗ1024 - вантажопасажирський варіант легкового автомобіля з заскленим кузовом типу "універсал". На базі цього ж кузова випустили ЗАЗ-11026 - комерційний варіант легкового автомобіля типу "фургон". П'ятидверний Хетчбек "Дану" запустили у виробництво 1994-го. "Славуту" з кузовом ліфтбек - у 1999-му.

У планах заводу був випуск електромобіля і кабріолета. Два передсерійні кабріолети зробили для грецького ринку. Відправили їх на випробування. Але в країні почалася криза і від замовлення партії кабріолетів відмовилися.

5. 1989-го Мінавтопрому СРСР випустило рекламний ролик автомобіля для західного ринку. У відео водій заправляє "Таврію" з своєї запальнички. Цей ролик завоював в Каннах "Бронзового лева" у номінації "торгова реклама".


× Джерело: Gazeta.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну