УКР РУС
» » Скарбницю наповнять за рахунок сигарет і посилок: аналіз проекту змін Податкового кодексу
Всі новини

Скарбницю наповнять за рахунок сигарет і посилок: аналіз проекту змін Податкового кодексу

В уряді придумали, як наповнити держбюджет наступного року за рахунок українців, які замовляють товари з-за кордону, а також курців. "Сегодня" проаналізувала зміни до Податкового кодексу, які Верховна Рада вже схвалила в першому читанні.



Пошта

Кабмін пропонує з 2019-го оподатковувати закордонні посилки дорожче певної суми. У законопроекті наголошується, що з 1 січня почнеться перехідний період – ліміт посилки, за яку не потрібно платити ПДВ (20% від вартості) і митний збір (ще 10% від вартості), становитиме 150 євро (4650 грн плюс податки 1395 грн, разом за посилку доведеться викласти 6045 грн). З 1 липня правила повинні помінятися ще раз і ліміт опустять вже до 100 євро (3100 грн). Щоправда, автори документа заклали лазівку для фізичних осіб: визначатимуть ціну товару за його "фактурною" вартістю, тобто за сумою, вказаною в рахунку, а значить, додаткового оподаткування можна буде уникнути, просто домовившись з продавцем. Ще одне важливе нововведення: операторів поштового зв'язку і компанії експрес-доставки хочуть визнати податковими агентами.

"Це означає, що вони отримають можливість стягувати податки і перераховувати їх безпосередньо до бюджетів, місцевих або центрального, залежно від того, що це за податок, – пояснює голова Комітету економістів України Андрій Новак. – Але при такому нововведенні подорожчають не тільки посилки, за рахунок нових правил, а й послуги поштового зв'язку. Щоправда, наскільки, сказати зараз складно – це залежатиме від самих операторів".



Тютюн і екологія

Тяжкі часи чекають і курців. Крім того, що з 1 січня розмір тютюнового акцизу підніметься на 20% (в рамках зобов'язань України щодо угоди про асоціацію з ЄС), Кабмін хоче з 1 липня врахувати інфляцію і пропонує підняти акциз ще на 9%. Таким чином, всього за рік сигарети повинні подорожчати більш ніж на 30%. Для прикладу, ціна пачки сигарет вартістю 30 грн до середини наступного року підскочить майже до 40 грн.

Приділили в уряді увагу і "екологічному податку". Щоб привести законодавство у відповідність до європейського, Кабмін пропонує з 1 січня збільшити податок за викиди двоокису вуглецю з 41 копійки за тонну до 10 грн за тонну. Зазначимо, що це буде не останнє підвищення "екоподатку". Чиновники хочуть передбачити поетапне підвищення його ставки до 30 грн за тонну до 2023 року. Таким чином, податок зростатиме щороку на 5 грн.



"Лобісти будуть проти"

Автори законопроекту вважають, що збільшення ставок дозволить збалансувати бюджет і дасть можливість збільшити доходи на 6,3 млрд грн (з них держбюджет отримає 5,9 млрд грн).

"Логіка цієї ініціативи зрозуміла – уряд шукає додаткові джерела доходу, – пояснює політолог Володимир Фесенко. – Але тут йдеться, в тому числі, і про інтереси виробників певних товарів, які можуть втратити частину споживачів. Для них це болюча тема, і тому лобістські групи можуть спробувати заблокувати цю ініціативу. Тому я думаю, що шанси пройти сесійну залу у цього документа є, але, найімовірніше, в парламенті шукатимуть компроміс".

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну