УКР РУС
» » "Роздратування і контрабанда": експерти пояснили, чим небезпечний закон "про посилки"
Всі новини

"Роздратування і контрабанда": експерти пояснили, чим небезпечний закон "про посилки"

Обмеження безмитного ввезення для посилок з-за кордону, яке вже попередньо схвалила Рада  не вирішить проблему із "сірою" контрабандою, а лише збільшить її кількість. Про це в коментарі сайту "Сегодня" розповіли економічні експерти Олександр Охріменко та Тарас Загородній.

Так, в ухваленому в першому читанні законопроекті № 9260 пропонується ввести ПДВ на посилки з-за кордону дорожче 100 євро. Таким чином уряд, який і розробив цей документ, вирішив зменшити кількість контрабанди на кордоні, поповнити держбюджет і стимулювати українців купувати товар в українських імпортерів.

"Сенс [цих змін] в тому, щоб не купували дешевше з-за кордону, а [купували] дорожче у імпортерів. Які, до речі, не припинили використовувати ті ж старі "схеми" з імпорту та при цьому просто продають [товари] з націнкою в офіційних магазинах. Також ведеться боротьба з контрабандою, щоб отримувати гроші до бюджету", – вважає Тарас Загородній.

Подібне нововведення не тільки навряд чи вирішить ці проблеми, а й може створити нові, впевнені фахівці. За їхніми словами, кількість "сірої" контрабанди зросте.

"Я вважаю, тут будуть спроби ухилитися. Зараз є практика, що партія дробиться на кілька частин і вони провозяться без мита як для особистого користування. Крім того, це все буде складно адмініструвати. Нереально буде простежити вартість посилок – це скільки людей потрібні, щоб простежити за мільйонами посилок! Та й самі люди будуть оцінювати їх нижче, а перевірити їх реальну вартість на кордоні буде складно. Може, якась частина ринку піде. Але є попит, а попит все одно будуть задовольняти люди, бізнесмени. Є перевізники, які їздять в Європу на своїх бусах і перевозять посилки", – додає Загородній.

З колегою погоджується і економічний експерт Олександр Охріменко.

"Дрібнити будуть більше і шукати обхідні шляхи – це однозначно. Я вважаю, що збільшиться кількість "сірої" контрабанди, коли використовують різні "цікаві" методи для того, що провести товар в Україну. .... Звичайним людям це ускладнить життя – вони будуть або платити більше, або шукати обхідні шляхи", – говорить він.

Фахівці впевнені, що нові правила викличуть роздратування у населення України

"Будуть дрібнити і оформляти на пенсіонерів. Це буде викликати роздратування у людей", – додає Загородній.

Підсумовуючи, експерти відзначають, що необхідно шукати інші шляхи боротьби з контрабандою на кордоні.

"Для того, щоб боротися, треба діяти за принципом батога і пряника. Поки є один батіг, якби вони запропонували пряник – це б спрацювало. Наприклад, заборона на всі "сірі" магазини, а "білим" – даємо зелене світло. Якщо люди знатимуть, що куплять в легальному офіційному магазині без проблем і без зайвих податків – вони масово купуватимуть там", – вважає Охріменко.

Нагадаємо, раніше в Україні обговорювалася ідея обкласти 20% -ним митом міжнародні посилки, вартість яких перевищує 22 євро. Відповідний документ вже знімали з порядку денного через суспільне невдоволення.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну