УКР РУС
» » Російські нафтовики намагаються відмовитися від долара – ЗМІ
Всі новини

Російські нафтовики намагаються відмовитися від долара – ЗМІ

Російські нафтогазові компанії змушують західних партнерів використовувати для розрахунків євро, а не долари США. При цьому компанії з РФ наполягають, що санкції проти Росії – не виправдання для затримок платежів за контрактами. Про це повідомило агентство Reuters з посиланням на сім джерел в галузі.

Підготуватися до переходу на розрахунки в євро, зокрема, попросив своїх покупців "Сургутнафтогаз", пише Reuters. У компанії також попередили, що покупці нестимуть відповідальність за будь-які збитки, пов'язані з санкціями. "Газпром нафта" також попросила покупців використовувати євро в платежах і поклала на західних партнерів фінансову відповідальність за порушення контракту в разі нових санкцій, повідомили три співрозмовники агентства.

Джерела також розповіли, що "кілька" західних компаній зуміли узгодити компромісні умови контрактів з "Сургутнафтогазом" і "Газпром нафтою", однак назвати конкретні компанії, яким це вдалося, відмовилися.

Жорстку позицію щодо впливу санкцій на контракти зайняла "Роснафта": пункт про те, що санкції не повинні змінювати ніяких зобов'язань сторін, включений до конкурсної документації компанії. У тому випадку, якщо покупець виходить з угоди через санкції, він повинен виплатити "Роснафті" компенсацію, яка може бути або фіксованою, або розрахованою на основі умов договору. Опір цій ініціативі, за даними Reuters, вже намагаються надати такі великі нафтові компанії і трейдери, як BP, Royal Dutch Shell, Total, Vitol і Gunvor.

"Особливо жорсткі" переговори нафтові компанії і трейдери ведуть останніми тижнями, коли обговорюються деталі за контрактами на 2019 рік, зазначає агентство.

"Російська нафтова промисловість працює над зменшенням ризиків нових санкцій. Покупці, в свою чергу, стверджують, що не можуть нести ці ризики, тому ми намагаємося знайти компроміси", – пояснив один зі співрозмовників агентства.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну