УКР РУС
» » Всупереч прогнозам: чому впав долар і чи потрібно запасатися валютою
Всі новини

Всупереч прогнозам: чому впав долар і чи потрібно запасатися валютою

У середу долар знову побив психологічну позначку, але в зворотну сторону – він став дешевше 28 гривень. Нацбанк встановив його курс на рівні 27,99 грн/дол. Менше місяця вартість нацвалюти коливалася, як на американських гірках: спершу різко вгору, потім різко вниз, подорожчання, потім знову здешевлення на 40 копійок. Експерти кажуть, що це ненадовго і пов'язане з надлишком пропозиції валюти на ринку. Тому прогнозують, що до кінця листопада ситуація зміниться, курс знову піде вгору, і через місяць матимемо 29 грн/дол. А поки радять, якщо є можливість, запасатися валютою, що подешевшала.



Що на ринку

Цього року курс долара поводиться не як зазвичай: всупереч прогнозам фінаналітиків, він почав зростати на початку серпня, тобто на місяць раніше. Причому зростав не плавно: до 5 вересня курс дійшов в середньому до 28,5 грн/дол, додавши за все за місяць майже 1,5 грн, потім протягом вересня долар плавно подешевшав на 30 коп. до 28,2 грн, потім знову було зростання до 28,4 грн/дол до 15 жовтня, далі було тритижневе зниження курсу нижче 28 грн до 7 листопада. Вчора на міжбанківському ринку пропозиція перевищувала попит, і безготівковий курс просів до 27,9 грн/дол. В результаті Нацбанк викупив понад $ 57 млн, а й після цього долар продовжував дешевшати, знизившись до кінця торгів до 27,87-27,89 грн/дол. Як показав моніторинг "Сегодня", нестачі в доларах в обмінних пунктах і касах банків зараз немає. Курс покупки готівкової валюти вчора становив 27,8-27,95 грн/дол, продажу – 27,96-28,1 грн/дол.



Прогнози експертів

Експерти фінринку не бачать довгострокової перспективи для зміцнення гривні і вже найближчими тижнями очікують, що долар знову почне дорожчати.

"Це ситуативні коливання, через те що наприкінці жовтня зійшлися два фактори, позитивних для гривні: аграрії і металурги активно пропонували на міжбанку валюту, а попит на неї впав, оскільки нерезиденти завершили покупки долара під виведення дивідендів, а "Нафтогаз" – під закупівлю газу. Плюс після інформації про можливе виділення Україні траншу МВФ вже в грудні, наш бізнес перестав накопичувати валюту. В листопаді ситуація скоро зміниться на протилежну – приплив валюти зменшиться, і долар знову почне дорожчати, дійшовши до нового року до 29 грн/дол", – роз'яснив "Сегодня" аналітик ГК "Forex club" Андрій Шевчишин.

З ним згоден і президент Украналітцентру Олександр Охріменко:

"У грудні регулятор продасть долар на гривню дорожче, щоб згладити зростання курсу. Якщо комусь потрібна валюта, треба її брати зараз".

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин також очікує стабілізації курсу близько 28 грн/дол найближчого тижня і поступового його зростання до січня, але не вище 28,5-28,6 грн/дол.



Допомогли заробітчани

На думку Охріменка, долар міг бути ще в жовтні дорожче на 40-50 копійок (вище 29 грн), а зараз коштувати не 28, а 28,4-28,5 грн, якби не збільшення валютних переказів від заробітчан.

"Легально і нелегально до країни ввезено близько 12 млрд доларів, що на 3 млрд доларів більше, ніж рік тому. Це вплинуло на міжбанк, обваливши курс долара", – упевнений експерт.

Пендзин також визнає вплив "народних" доларів на курс:

"Цей фактор невеликий, але його також тепер треба враховувати при прогнозах".

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну