УКР РУС
» » Ferrari та Porsche виявились найбільш рентабельними автовиробниками
Всі новини

Ferrari та Porsche виявились найбільш рентабельними автовиробниками

Два бренди показали найвищу рентабельність у 2023 році, попри те, що вони опинилися в кінці шкали обсягів за весь рік.

Одна справа – продавати автомобілі та займати перші позиції в рейтингах за обсягами, а інша – заробляти на продажу автомобілів. Бути популярним не обов’язково означає заробляти гроші, і два бренди в автомобільній промисловості це дуже добре знають.

Останній аналіз фінансових результатів показує, що галузь мала дуже хороший рік з точки зору доходів і прибутків. Дані, зібрані від 24 OEM-виробників, показують, що дохід (тобто гроші, отримані від продажу автомобілів та іншої діяльності) зріс на 11% до 2,25 трильйона євро.



Збільшення виручки пов’язано в основному не зі збільшенням кількості проданих одиниць (+9%), а зі зростанням цін на автомобілі. Volkswagen Group, Toyota і Stellantis зафіксували найвищий прибуток із зростанням на 15%, 11% і 6% відповідно. Насправді всі 24 автовиробники в секторі зафіксували зростання, за винятком Isuzu, доходи якого залишилися стабільними.

Ferrari дивує

Рейтинги кардинально змінюються, дивлячись на прибутковість цих компаній. У 2023 році вони разом отримали 187,8 млрд євро операційного прибутку (гроші, зароблені після оплати необхідних витрат). Ця сума зросла на 18% порівняно з 2022 роком, коли ті самі виробники обладнання зафіксували загальну суму 159,4 мільярда євро. Збільшення на 18% перевищує зростання доходу, тобто галузева маржа зросла з 7,8% у 2022 році до 8,4% у 2023 році.

Лідером залишається Ferrari. Італійська компанія є не лише еталоном спортивних автомобілів у всьому світі, а й справжньою машиною для заробляння грошей. У 2023 році Ferrari поставила 13 663 суперкарів із загальним оборотом 5,97 мільярда євро. Це означало, що компанія змогла продавати дорожчі автомобілі, ніж раніше, і заробляти більше на інших видах діяльності, таких як Формула-1 або мерчандайзинг.

Операційний прибуток Ferrari склав 1,61 млрд євро, або 27% від загального доходу. Це значний операційний запас, який підтверджує сильну позицію Ferrari у секторі. Іншими словами, компанія зберігала 27 центів за кожен євро продажів. Торік цей відсоток становив 24%. Жоден інший виробник автомобілів не наближається до цих блискучих результатів.

Porsche також виділяється

Іншим великим переможцем року є Porsche з прибутком 7,28 мільярда євро при обороті 40,53 мільярда євро. Її операційна маржа залишалася стабільною на рівні 18%, що є другим показником після Ferrari. Компанія Porsche отримала вигоду від збільшення продажів своїх флагманських моделей 911 і Taycan, а на позашляховики компанії припало 55% світових продажів.

Серед інших великих гравців – Jaguar Land Rover, який перейшов від збитків у 2022 році до прибутку минулого року. Toyota, Kia та BMW Group також зафіксували значне збільшення операційної маржі. Серед основних виробників Stellantis лідирує з відривом у 11,8%, за ним йдуть Toyota, Hyundai і Suzuki.

Китайці швидко наздоганяють

Єдині два присутніх китайських виробника, BYD і Great Wall Motors (інші компанії ще не опублікували свої результати), зафіксували змішані результати, підтверджуючи, що вони перебувають у фазі зростання обсягів виробництва, тоді як прибутковість поки що не є пріоритетом.

Джерело: auto.24tv.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну