УКР РУС
Всі новини

Вживання канабісу та шизофренія: яйце чи курка?

Зв'язок між вживанням канабісу і шизофренією досліджується давно. Нещодавно в Данії було завершено нове дослідження, результати якого опубліковані в JAMA Psychiatry. Згідно з висновком дослідників, такий зв'язок з великою часткою ймовірності частково має причинний характер.

Хід і результати дослідження

В основу загальнонаціонального дослідження були покладені дані данського національного реєстру охорони здоров'я. До вибірки включили всіх жителів країни, яким у період з 1 січня 1972 по 31 грудня 2016 року було понад 16 років. В цілому було проаналізовано дані 7 + млн осіб (чоловіки та жінки в співвідношенні 1: 1).


Попри те, що за останні 25 років спостерігалися деякі коливання, автори дослідження виявили загальне зростання частки популяційного ризику розладів, пов'язаних з вживанням канабісу (PARF), щодо шизофренії: у 1995 р. PARF становив приблизно 2%, у 2000 р. – близько 4%, з 2010 р. – 6-8%.

Оцінка результатів аналізу

За словами доктора філософії Копенгагенського дослідного центру психічного здоров'я, Університетська лікарня Копенгагена, Карстена Хьортьой, подібне зростання значною мірою можна пов'язати з наявністю причинно-наслідкового зв'язку.

Дослідники додають, що отримані дані мають особливу цінність на тлі зростаючої легалізації канабісу з лікувальною та рекреаційною метою, що, мабуть, може привести до зміни його сприйняття як абсолютно безпечного засобу, особливо серед молоді.

Доктор філософії, Гарвардська школа громадської охорони здоров'я ім. Т.Х. Чана, Бостон, Массачусетс, Тайлер Вандервіл, у супровідній редакційній статті зазначив, що оцінки в проведеному дослідженні можуть бути консервативними через недостатню діагностику PARF, а також з причини розгляду його тільки у зв'язку з вживанням канабісу.

Вандервіл додав, що пов'язаний з вживанням марихуани розлад причиною більшості випадків шизофренії не є. Однак він є причиною невіддільної та зростаючої частки захворювання, що необхідно брати до уваги під час обговорень щодо легалізації та регулювання споживання канабісу.

Докторка філософії з Королівського коледжу Лондона Террі Моффітт сказала, що результати цього дослідження додають важливі докази на користь того, що пацієнти, у яких діагностовано PARF, зараз більш схильні до ризику психозу, ніж раніше.

Вона додала, що включення в результати пацієнтів, яким був поставлений клінічний діагноз залежності від канабісу, є слабкою стороною дослідження. Більшість споживачів марихуани, навіть при сильній залежності, ніколи не звертаються в клініки для лікування. Також відомо, що люди, які звертаються за лікуванням, зазвичай мають не тільки проблеми з каннабісом, а й кілька інших порушень психічного здоров'я.

За словами доктора філософії Королівського коледжу Лондона Еміра Інглунда, дослідження через характер проведення не може допомогти у визначенні, чи викликає канабіс шизофренію, а тільки підсилює вже усталений зв'язок між цими явищами.

Вживання канабісу та шизофренія: яйце чи курка?

Проведене кілька років тому інше дослідження вивчало, що є первинним – вживання канабісу або шизофренія. Використовуючи різні аналітичні підходи, дослідники виявили значний зв'язок між вживанням марихуани та деякими генетичними варіантами. Це є підтвердженням ранніх вказівок на те, що гени CADM2 і NCAM1 тісно пов'язані з вживанням канабісу і пошуком нових кандидатів. Вживання марихуани генетично корелювало з широким спектром поведінкових форм і особистісних рис, таких як вживання алкоголю, залежність, а також різні розлади психічного здоров'я.

Проведення МРТ для визначення причинно-наслідкового зв'язку виявило лише слабкі докази причинного впливу вживання марихуани на шизофренію. Однак були виявлені значно більш переконливі докази причинного впливу шизофренії на вживання канабісу. Іншими словами, це свідчить про те, що люди, які хворіють або незабаром захворіють на шизофренію, з більшою ймовірністю спробують канабіс.

Підпишись на Telegram-канал і подивись, що відбудеться далі!

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну