УКР РУС
Всі новини

Противірусні ліки від COVID-19 знайдено?

COVID-19 – небезпечне захворювання, яке у багатьох людей викликає важкі тривалі ускладнення. Сьогодні все ще немає противірусного препарату, який ефективно допомагав би хворим, тому лікування проводиться в залежності від симптомів, викликаних вірусом.

Однак нещодавно було виявлено, що інгібітори основної протеази SARS-CoV-2, такі як масітініб, можуть бути ефективні в лікуванні пацієнтів з COVID-19, особливо в разі їх застосування на ранніх стадіях хвороби. Про це повідомив професор Савас Тай, керівник дослідження, в якому брали участь вчені Прітцкерскої школи молекулярної інженерії (PME) Каліфорнійського університету в Чикаго та Аргонської національної лабораторії.

Було встановлено, що масітініб може бути ефективним не тільки щодо SARS-CoV-2, включаючи всі його мутації, а й багатьох типів коронавірусів і пікорнавірусів. Це обумовлено властивістю придушення реплікації вірусу.


За словами Савас Тай, якщо результати підтвердяться, це буде мати велике значення, оскільки існує висока ймовірність того, що COVID-19 буде циркулювати протягом багатьох років, а також не виключена поява нових коронавірусів.

Як було знайдено ліки

Після початку пандемії та масової ізоляції Савас Тай з доктором наук, що спеціалізується на вірусології, Ніром Дрейманом почали вивчати бібліотеку з 1900 клінічно безпечних ліків проти OC43 – коронавірусу, що викликає простуду. Для дослідження впливу ліків на патоген використовувалися культури клітин.

Було відібрано 30 кращих кандидатів, які надалі перевірялися щодо SARS-CoV-2. В результаті роботи визначили, що з усіх кандидатів в ліки масітініб повністю інгібував вірусний фермент 3CL всередині клітини. Це підтвердила рентгенівська кристалографія, проведена групою професора Анджея Іоахіміака в Аргонні. Дія препарату зумовлена ​​специфічним зв'язуванням з протеазою 3CL і придушенням подальшої реплікації вірусу. За словами Дреймана, розуміння механізму дії препарату дозволило зрозуміти, що аналогічним чином він буде діяти й у людей.

Дослідження було продовжено в співдружності з ученими з Університету Луїсвілля, де масітініб тестувався на гризунах. Було виявлено, що препарат значно знижує вірусне навантаження SARS-CoV-2 – більш ніж на 99%, і сприяє зменшенню рівня запальних цитокінів у гризунів.

Паралельно на клітинних культурах досліджувалася ефективність засобу щодо інших вірусів. За попередніми даними, масітініб знищує пікорнавіруси, включаючи гепатит A, поліомієліт і риновіруси, що викликають застуду.

На клітинних культурах досліджувалася ефективність препарату щодо трьох варіантів COVID-19 – Alpha, Beta і Gamma, і він однаково добре зв'язувався з протеазою, а не з поверхнею вірусу.

Що відомо про масітініб

Зараз масітініб схвалений тільки для лікування пухлинних процесів у собак. Препарат брав участь в клінічних випробуваннях при астмі, розсіяному склерозі та деяких інших захворюваннях у людей. Він не був схвалений, оскільки викликає небажані явища, включаючи шлунково-кишкові розлади та набряк, також потенційно масітініб може збільшувати ймовірність виникнення захворювань з боку серця.

Зараз команда дослідників працює з фармацевтичною компанією AB Science, яка розробила масітініб, щоб зробити його ще більш ефективним противірусним засобом.

Ми в Telegram! Підписуйся! Читай тільки найкраще!

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну