УКР РУС
» » Чи зможе світ коли-небудь знову довіряти науковим медичним журналам
Всі новини

Чи зможе світ коли-небудь знову довіряти науковим медичним журналам

У період пандемії наукові медичні журнали стали найавторитетнішими джерелами, до яких звертаються за достовірною інформацією не тільки лікарі, а й звичайні люди.

25 липня видання Daily Mail опублікувало статтю, в якій викладено звинувачення на адресу самого визнаного в медичному світі журналу The Lancet, висунуті Джеремі Фаррара. Директор Welcome Trust у новій книзі говорить, що у нього є дані щодо того, що на самому початку пандемії The Lancet володів критично важливою інформацією. Йдеться про те, що новий коронавірус, виявлений незадовго до цього в Китаї, передається від людини до людини, і що в перші дні пандемії SARS-CoV-2 поширювався за межі Уханю.

За словами Джеремі Фаррара, ці відомості редактори The Lancet отримали від вчених з Китаю, які розуміли загрозу, що насувається, і намагалися попередити про це світову спільноту. Основну небезпеку вони бачили в тому, що багато людей хворіють без симптомів, бувши при цьому носіями захворювання.


Джеремі Фаррар у своїй книзі говорить, що така поведінка журналу повергнула його в шок, оскільки з часом можна оцінити, скільки життів можна було б врятувати, якби ця інформація стала доступна навіть на один день раніше.

Дослідження, яке підтверджує передачу SARS-CoV-2 від людини людині

За словами Джеремі Фаррара, який описав цю подію в книзі, 16 січня 2020 року Тійс Куіка, голландський професор і урядовий радник, підготував і відправив на перевірку в The Lancet огляд.

У ньому повідомлялося про випадок однієї сім'ї, яка приїхала в Ухань, але ринок морепродуктів не відвідувала. Двоє з членів сім'ї захворіли та з характерними для COVID-19 симптомами звернулися за допомогою в лікарню. Ще один член сім'ї не їздив з іншими в Ухань, але захворів після контакту з тими, хто повернувся.

Професор Куіка вважав цю інформацію критично важливою, оскільки вона підтверджувала передачу коронавірусу від людини людині. Через добу огляд опублікований не був.

Таким чином повідомлення про небезпеку, що насувається для всього світу, могло бути опубліковано на кілька днів раніше, ніж це сталося насправді, коли Китай підтвердив існування загрози. На момент оголошення ЗМІ повідомляли про зараження декількох медиків, хоча в одній з лікарень в Уханю хворими лікарями вже було заповнене два поверхи.

Тійс Куіка не знав, що один з відомих гонконзьких мікробіологів Юен Квок-юнг, який брав участь в придушенні спалаху Sars у 2003 році, вже робив спробу підняти тривогу в Китаї, але у нього нічого не вийшло. Згідно з ключовим дослідженням Саутгемптонського університету, закриття Уханю навіть на тиждень раніше могло б скоротити випадки хвороби на дві третини, що призвело б до значного обмеження поширення COVID-19.

Інша критика на адресу The Lancet

Критика Джеремі Фаррара – не єдина на адресу журналу. Його підтримав депутат від партії Торі Боб Сілі, кажучи про те, що The Lancet знехтував суспільними інтересами, не проінформувавши вчасно світових експертів в області вірусології.

Це повідомлення ще більше посилює занепокоєння щодо журналу The Lancet, оскільки обговорюється вплив наукових ЗМІ на умиротворення китайської влади. Раніше, за повідомленням The Mail on Sunday, журнал відмовився від публікації статті, в якій містилася критика репресій Китаю щодо уйгурів. Обґрунтуванням цього послужило побоювання проблем, які можуть виникнути у співробітників The Lancet, які працюють в Пекіні.

Також журнал критикували за публікацію Пітера Дасзака (благодійна організація, що належить йому, займалася фінансуванням експериментів у лабораторії Уханю), в якій критикувалася "теорія змови", що припускає, що COVID-19 може мати штучне походження.

Що говорить The Lancet у своє виправдання

В The Lancet дослідження було опубліковано тільки 24 січня. В журналі не коментують, коли матеріал був отриманий. Однак кажуть, що всі документи, які мають важливе значення для громадської охорони здоров'я, вони прагнуть публікувати максимально швидко, але не можуть цього робити без попереднього ретельного рецензування.

Ти ще не підписаний на наш Telegram? Швиденько тисни!

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну