УКР РУС
» » Танцювати, щоб сповільнити прогресування хвороби Паркінсона
Всі новини

Танцювати, щоб сповільнити прогресування хвороби Паркінсона

Хвороба Паркінсона – нейродегенеративне захворювання, пов'язане з прогресуванням рухової дисфункції протягом перших п'яти років після постановки діагнозу. Річна швидкість зниження моторики визначається за допомогою Об'єднаної шкали оцінки хвороби Паркінсона (MDS-UPDRS) Товариства рухових розладів і становить від 5,2 до 8,9 балів.

Згідно з новим дослідженням, опублікованим 7 липня журналі Brain Sciences, танці допомагають уповільнити розвиток моторних і немоторних симптомів і поліпшують якість життя пацієнтів з хворобою Паркінсона.

За повідомленням дослідників, протягом трьох років щотижневе відвідування танцювальних класів різко зменшило очікуване зниження рухової функції та значно поліпшило мову, тремор, рівновагу і скутість. Виявилося, що танцювальні тренування також ефективні відносно когнітивних функцій, галюцинацій, депресії та занепокоєння.


Дослідники відзначають, що ці результати переконливо свідчать про користь танців для людей з хворобою Паркінсона як доповнення до звичайного режиму лікування.

Хід дослідження

Ранні дослідження, в яких оцінювалися різні стилі танцю у пацієнтів з хворобою Паркінсона, показали позитивний вплив на швидкість ходи, баланс, руху та аспекти якості життя.

Для нового дослідження спостерігали за 16 пацієнтами з легким та середнім ступенем хвороби, які брали участь у щотижневих танцювальних класах у Національній балетній школі Канади та церкви Св. Павла. "Танці від хвороби Паркінсона" містили аеробні та анаеробні рухи. Протокол починається з розминки сидячи, за якою слідує робота в штанзі, закінчується заняття переміщенням по підлозі. Всі учасники розучують хореографію для майбутнього виступу. Ще 16 пацієнтів з хворобою Паркінсона, які не брали участі в танцювальних класах, були в контрольній групі.

Протягом 3 років щоденна швидкість зниження моторики, про що свідчать оцінки в частині III MDS-UPDRS, дорівнювала нулю серед танцюристів, що вказує на відсутність рухових порушень. У той час як серед не-танцюристів зазначалося очікуване зниження моторики (P <0,01). Моделювання даних дозволило визначити, що через 1000 днів навчання танцям у танцюристів буде оцінка моторики 19,07 у порівнянні з 28,27 балами у не-танцюристів.

За словами головного дослідника і доцента кафедри психології, Йоркський університет, Торонто, Канада, механізм користі неясний, але навчання танцям може допомогти в навчанні вузлів нейронної мережі, які допомагають або зміцнюють пошкоджені мережі або будують нейронні дорожні карти, які долають нанесений хворобою збиток.

Важливість дослідження

При хворобі Паркінсона, що протікає навіть у легкій формі, рухові порушення мають значний вплив на повсякденне функціонування. Внаслідок цього багато хто воліє ізолюватися і перестає виходити на вулицю. Також симптоми хвороби часто змінюють ставлення до себе, і в міру прогресування захворювання виникають різні психологічні проблеми, включаючи депресію.

Проведене дослідження показує, що танцювальні тренування під музику можуть уповільнити процес порушення функції руху і поліпшити повсякденне життя і функції пацієнтів. Директор з музичної терапії Університету Евансвіллі, Евансвілль, Індіана, Деміан Когутек назвав ці попередні результати дослідження багатонадійними. Виконавчий директор Parkinson Canada Карен Лі заявила, що її організація натхнена висновками дослідження, оскільки вправи та здоровий спосіб життя важливі для людей з хворобою Паркінсона.

Ти ще не читаєш наш Telegram? А даремно! Підписуйся

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну