УКР РУС
» » Який сценарій може очікувати Україну при поширенні варіанти Delta
Всі новини

Який сценарій може очікувати Україну при поширенні варіанти Delta

У багатьох країнах в умовах світового дефіциту вакцин не було іншого варіанту, крім застосування китайських вакцин Sinopharm і Sinovac. Україна, поряд з Індонезією, Чилі та Монголією, виявилася поміж цих країн, оскільки виділених програмою COVAX доз AstraZeneca і Pfizer вкрай мало.

Тепер, спостерігаючи як розгортається трагедія в цих країнах на тлі варіантів, які викликають заклопотаність, хотілося б зрозуміти, чи очікує аналогічний сценарій і Україна.

Індонезія


Вчора надійшло повідомлення про смерть провідного наукового співробітника з випробувань китайської вакцини Sinovac – CoronaVac, Новіль Сьяфрі Бахтіяр. Це сталося в Індонезії – однієї з країн, де смертність від коронавірусу досягла рекордного рівня і де вакцина CoronaVac набула найбільшого поширення.

За повідомленням Bloomberg, після початку масової вакцинації китайським препаратом Sinovac CoronaVac від COVID-19 в Індонезії відстежувався стан здоров'я 128+ тис. медичних працівників у період з січня по березень цього року. Станом на початок травня повідомлялося, що вакцина захистила 98% з них від смерті та 96% від госпіталізації вже через сім днів після отримання другої дози.

Однак пізніше ситуація значно змінилася, коли в країні почав поширюватися варіант Delta. Як повідомляє група Lapor COVID-19, ґрунтуючись на незалежних даних можна стверджувати, що з червня помер 131 медичний працівник, включаючи 50 випадків, що сталися в липні.

Кілька днів тому в Індонезії був зафіксований рекорд по захворюваності та летальних наслідків – понад тисячу смертей і 34+ тис. кейсів зараження. Це пов'язують з низькою ефективністю CoronaVac щодо мутації Delta. Лю Пейчен, представник компанії-виробника, повідомив минулого місяця, що згідно з попередніми даними вакцина проти Delta знижує нейтралізує ефект в три рази.

Як пише CNN, проривні випадки після повної вакцинації можливі при використанні будь-якого препарату. За наявними даними, 1600 лікарів в Індонезії були інфіковані COVID-19 тільки в травні і червні, хоча неясно, скільки з них були вакциновані.

Чилі, Монголія і Сейшельські острови

Уряд Чилі щодня повідомляє про тисячі нових кейсів COVID-19. Більше половини населення там повністю вакциновано, при цьому 8 з 10 отримали вакцину виробництва Sinovac Biotech. Однак за даними Міністерства охорони здоров'я, 73% з-поміж госпіталізованих у період з 17 по 23 червня не були повністю вакциновані.

Схожа картина спостерігається на Сейшельських островах, де використовується Sinopharm для дорослих до 60 років і AstraZeneca індійського виробництва для людей старшого віку – майже всі критичні та важкі випадки COVID-19 зареєстровані серед тих, хто отримав лише одну дозу вакцини.

У Монголії повну вакцинацію отримало 53% жителів країни, 80% з них – препаратом Sinopharm. За словами керівника відділу реалізації політики охорони громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я Енхсайхана Лхагвасурена, 96% випадків смерті від коронавірусу припадає на невакцинованих і тих, хто отримав одну дозу препарату.

Сінгапур

Після отримання дозволу Всесвітньої організації охорони здоров'я на застосування в надзвичайних ситуаціях Сінгапур з середини червня дозволив певним приватним клінікам пропонувати вакцину CoronaVac. Було закуплено 200 тис. доз препарату, станом на 3 липня використано трохи понад 17 тис. доз.

Офіційні особи Сінгапуру вчора заявили, що люди, які отримали щеплення Sinovac Biotech, будуть виключені з загального числа щеплень проти COVID-19. Таким чином зараз до бази входять тільки ті, хто вакцинувався препаратом Moderna і Pfizer-BioNTech.

Підставою для цього стала недостатня кількість даних про ефективність вакцини, особливо проти заразного варіанту Delta. Цей варіант став найбільш поширеним штамом COVID-19 у Сінгапурі після того, як у травні в аеропорту було виявлено кластер інфекцій.

Думка експертів

Професор молекулярної вірусології Гонконзького університету Джин Донг-янь вважає, що для зниження числа важких випадків і смертей не слід ігнорувати жодну з наявних в доступності вакцин.

За його словами, є ймовірність того, що кінець пандемії може бути відкладений, оскільки вакцини Sinovac і Sinopharm виявилися недостатньо хорошими для цієї мети. Ймовірно, виробники повинні оцінити ситуацію і відреагувати на неї, збільшивши дозу або розглянувши можливість додавання третьої дози. На думку Лхагвасурена, для досягнення колективного імунітету необхідно повністю вакцинувати понад 80% населення.

Не пропусти блискавку! Підписуйся на нас в Telegram

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну