УКР РУС
» » Лікування COVID-19 стовбуровими клітинами: ексклюзив по-українськи
Всі новини

Лікування COVID-19 стовбуровими клітинами: ексклюзив по-українськи

На початку березня Інститут молекулярної біології та генетики (є однією зі структур НАН України) надав інформацію про завершення першого етапу клінічного дослідження лікування стовбуровими клітинами важкої коронавірусної пневмонії. Воно проводилося у Києві за участю 13 пацієнтів (чоловіки у віці 36-73 років). Про це також написало видання Українська правда.

Новину коментує Володимир Шаблій, за його словами, для отримання повноцінних даних про ефективність цього методу терапії необхідне проведення більш тривалих досліджень, порівняння віддалених результатів ефективності застосування стовбурових клітин з терапією, заснованою на затвердженому протоколі МОЗ України.

За словами Шаблія, мова йде про дані спостереження на 24-му тижні після введення стовбурових клітин, і на їх підставі можна зробити висновок, що цей метод терапії є безпечним, оскільки розвитку небажаних ефектів не відзначалося. Також його можна оцінити як ефективний при лікуванні COVID-19 і його ускладнень, а саме – при застосуванні для запобігання виникненню фіброзу легенів.


Цю інформацію прокоментував MED GOblin на своїй сторінці у Facebook. За його словами, у цьому повідомленні інтерес представляє той факт, що Володимир Шаблій, крім Інституту молекулярної біології та генетики, також є співробітником Інституту клітинної терапії – приватної комерційної організації, яка широко використовує стовбурові клітини для лікування багатьох хвороб.

У зв'язку з цим у MED GOblin виникає питання про те, чи давали згоду пацієнти на участь у цьому клінічному випробуванні? Або вони проходили лікування згідно з розробленим та пропонованим Інститутом клітинної терапії протоколом лікування стовбуровими клітинами? Також цікаво, як оцінювався ризик відстрочених побічних явищ, наприклад, у вигляді онкологічного діагнозу?

Щоб розібратися у ситуації хотілося б почути пояснення від Володимира Шаблія щодо 13 пацієнтів, про яких йшла мова – вони оплачували лікування стовбуровими клітинами або їм платили за участь у клінічних випробуваннях, як це заведено робити в усьому світі?

В Україні є ще одна клініка, яка пропонує лікування стовбуровими клітинами. У медичній групі компаній Адоніс проводиться клітинне лікування ортопедичних захворювань, діабету, а також Anti-age терапія.

За словами MED GOblin, клініка також пропонує відновлення після COVID-19 за допомогою стовбурових клітин, при цьому є окремі програми для чоловіків і жінок, вартість яких відрізняється. Зараз посилання, зазначене блогером, не відкривається та перенаправляється на іншу сторінку. Але згідно Google, така сторінка з пропозицією все ж була.

Про успішність лікування COVID-19 із застосуванням стовбурових клітин повідомляє і сайт Української асоціації медичного туризму. Вони запрошують в Україну іноземних громадян і обіцяють багато ефектів застосування клітинної технології при COVID-19, включаючи оптимізацію імунної відповіді організму, зниження ризиків ускладнень з боку різних органів і систем, захист легких і поліпшення дихальної функції, прискорення реабілітації та відновлення після перенесеної вірусної інфекції.

Такі послуги коштують недешево – в середньому від 8 тис. USD, але ця вартість нижче, ніж в інших країнах, що пропонують аналогічну терапію. Також, за повідомленням Асоціації, Інститут клітинної терапії готовий надати мезенхімальні стовбурові клітини профільним медичним закладам МОЗ України безкоштовно у рамках боротьби з COVID-19 для пацієнтів з хворобою, що важко протікає.

У світлі таких щедрих пропозицій MED GOblin нагадує, що подібне лікування не має доказової бази. Згідно з офіційною інформацією Національного Інституту Здоров'я США, для лікування COVID-19 використовувати мезенхімальні стовбурові клітини не рекомендується, крім їх застосування для проведення клінічних випробувань. Нещодавно FDA випустило кілька попереджень про те, що терапія стовбуровими клітинами є незаконною і потенційно небезпечною для пацієнтів.

Тому перед тим, як скористатися пропозиціями клінік та почати лікуватися за допомогою стовбурових клітин, бажано дізнатися, чи дійсно цей метод лікує. Якщо ж пропонується участь у клінічних випробуваннях, то потрібно визначитися – в Україні за це повинен платити пацієнт або пацієнту.

Ти ще не читаєш наш Telegram? А даремно! Підписуйся

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну