УКР РУС
» » Вакцинація у Великобританії – як оцінити ефективність та безпеку
Всі новини

Вакцинація у Великобританії – як оцінити ефективність та безпеку

Для подолання пандемії COVID-19 до використання було схвалено понад десять вакцин, абсолютними лідерами по дозволу до застосування у різних країнах та налагодженому виробничому процесу є Pfizer / BioNTech та Oxford / AstraZeneca (дозволені у 99 та 163 країнах відповідно). Вони також схвалені до застосування у Великобританії, де зараз активно проводиться вакцинація: згідно з відкритими даними, одну дозу отримало понад 55% населення країни, дві – понад 33%.

Як проходить вакцинація

Вакцинація почалася в грудні минулого року з застосування Pfizer / BioNTech, з січня почалося використання Oxford / AstraZeneca, з квітня – Moderna. У першу чергу вакцинували людей старше 80 років, мешканців та працівників будинків престарілих, медперсонал. Для повного курсу всі вакцини вводяться в вигляді двох доз з інтервалом у 21 день.


Оцінка ефективності

Завдяки широкій та швидкій вакцинації Великобританія змогла досягти хороших результатів, у країні значно знизилося число госпіталізацій і смертей, пов'язаних з коронавірусною інфекцією. Повні та щодня оновлювані дані доступні на сайті статистики.

Оцінка безпеки

Оцінка розвитку побічних ефектів проводиться з використанням Yellow Card. Це сервіс, який збирає дані про будь-які небажані явища, які виникли після вакцинації. Отримані відомості аналізуються і систематизуються по кожній з використовуваних вакцин, на їх підставі формуються та публікуються щотижневі бюлетені. Останній звіт охоплює період з 9 грудня 2020 року по 12 травня 2021 року.

Лікар-імунолог Андрій Волянський на своїй сторінці у Facebook опублікував зведену таблицю, в якій порівняв останні результати побічних ефектів, в т. ч. які завершилися летальним результатом, після щеплень Pfizer / BioNTech та Oxford / AstraZeneca. В абсолютному порівнянні багато цифр по Oxford / AstraZeneca значно перевершують мРНК-вакцину, з чого він робить висновок про наявність причинно-наслідкового зв'язку.

Ці дані насторожують, однак для повної оцінки безпеки вакцин їх може бути недостатньо. Наприклад, при складанні звітів не вказується, скільки доз було введено, яким віковим групам та в який період.

Що кажуть у MHRA та JCVI

MHRA (Агентство з регулювання лікарських засобів і товарів медичного призначення Великобританії) повідомляє, що не всі побічні ефекти, що фіксуються в Yellow Card, однозначно пов'язані з вакцинацією. При цьому вказується, що такий причинно-наслідковий зв'язок не виключений. До числа інших можливих причин, що викликали ускладнення, відносяться хронічні патології та не діагностовані раніше захворювання. У зв'язку з цим Агентство не рекомендує використовувати представлені дані для порівняння безпеки різних вакцин.

За останніми даними JCVI (Об'єднаного комітету по вакцинації та імунізації), загальна кількість повідомлень про випадки тромбоемболічних подій з низьким рівнем тромбоцитів після застосування Oxford / AstraZeneca склала 10,5 на 1 млн доз, і "для переважної більшості людей переваги запобігання серйозним захворюванням і смерті від COVID-19 набагато переважають будь-які ризики".

7 травня виконавча директорка MHRA докторка Джун Рейн повідомила, що всі небажані випадки, що виникають після застосування AstraZeneca, ретельно досліджуються. На підставі даних звітів Yellow Card для мінімізації ризиків було випущено керівництво для медичних працівників.

Джун Рейн ще раз підтвердила, що у рекомендаціях щодо вакцин Агентство спирається на громадську безпеку. Позиція MHRA залишається незмінною – переваги вакцини AstraZeneca проти COVID-19, пов'язані з ризиком госпіталізації та смерті, переважують всі ризики.

COVID-19 виявився складним викликом для всіх країн. Єдиного гарного рішення у цих умовах не існує: тривала ізоляція та карантинні обмеження негативно позначаються на психічному здоров'ї людей і призводять економіку до занепаду, вакцинація пов'язана з ризиками рідкісних небажаних явищ і, можливо, тривалих наслідків, про які ще невідомо. В таких умовах відкритість даних, на підставі яких кожен зможе оцінити ризики та переваги й обрати найкращий варіант, є правильною та необхідною.

Підписуйся на наш Telegram. Отримуй тільки найважливіше!

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну