УКР РУС
Всі новини

Тести на антитіла до COVID-19 – чи варто їх робити

Тести на антитіла до SARS-CoV-2 дозволяють виявити в крові білки, які з'являються внаслідок реакції імунної системи людини на інфекційного агента. Тестування активно використовувалося на початку пандемії для виявлення заражених людей. Зараз відкрита дискусія з приводу доцільності їх застосування після вакцинації.

Виявлення інфекційного агенту SARS-CoV-2

Тестування на наявність антитіл до SARS-CoV-2 дозволяє виявити заражених людей, яким слід ізолюватися або може знадобитися медична допомога. У Кокранівской бібліотеці опублікований результат узагальненого аналізу 54 досліджень, проведених в США, Китаї та різних країнах Азії та Європи. Більшість з них проводилося серед госпіталізованих хворих з важким перебігом COVID-19. По дослідженням, що охоплюють людей з безсимптомним перебігом хвороби, доступних даних немає.


Аналіз станом на 27 квітня 2021 року показав, що результати дуже різняться в залежності від часу їх проведення після появи перших симптомів: через 7 днів антитіла виявлялися у 30% пацієнтів, через 14 днів – у 70%, через 21 день – у понад 90 %. Даних, що дозволяють визначити точність діагностики на більш пізніх термінах, недостатньо. За узагальненими даними хибнопозитивні результати були виявлені у 2% випадків у людей без COVID-19.

Результат огляду

Огляд показав, що тести на антитіла можуть використовуватися для виявлення інфікованих людей. Однак адекватність відповіді залежить від того, коли з моменту появи симптомів він був зроблений. Оптимальним часом можна вважати період 14-21 день після захворювання.

Оскільки більшість досліджень проводилося серед госпіталізованих пацієнтів, на підставі наявних даних немає можливості оцінити, наскільки такий аналіз буде інформативний у людей, які хворіють у легкій формі або взагалі безсимптомно. Також поки немає відомостей, за якими можна було б судити, чи створюється після хвороби імунітет, та наскільки добре він захищає від повторного зараження SARS-CoV-2.

Визначення імунітету серед вакцинованих від COVID-19

FDA (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США) нещодавно виступило проти проведення тестування на антитіла до SARS-CoV-2 для визначення імунітету або захисту від COVID-19, особливо серед вакцинованих. Це пов'язано з недостатністю відомостей для точного трактування результатів даних тестів.

Агентство пояснило, що не всі антитіла однакові, й білки від попередньої інфекції SARS-CoV-2 відрізняються від білків, які індукуються вакцинами від COVID-19. Таким чином, тестування на антитіла до попередньої інфекції не може виявити людей з антитілами від імунізації.

Ризики неправильного використання результатів тесту на антитіла до SARS-CoV-2

Антитіла є білками, створеними імунною системою як після зараження SARS-CoV-2, так й в результаті вакцинації. Антитіла або серологічні тести шукають антитіла в зразку крові для визначення, чи була людина й минулому інфікована вірусом, що викликає COVID-19. Для діагностики поточної інфекції ці типи тестів використовуватися не можуть.

Небезпека використання результатів тестів на антитіла до SARS-CoV-2 полягає в тому, що люди будуть впевнені у своїй захищеності та перестануть дотримуватися запобіжних заходів. Це є не тільки фактором ризику їх зараження, а й подальшого поширення інфекції.

Рекомендації FDA

FDA не рекомендує медичним працівникам інтерпретувати результати тестів на антитіла до SARS-CoV-2 з точки зору визначення наявного рівня імунітету. Попри те, що позитивні результати можуть вказувати на виникнення імунної відповіді (сероконверсії), а негативні – на його відсутність, для точного визначення необхідні додаткові дослідження.

Слід брати до уваги, що вакцини викликають вироблення антитіл до певних вірусних білків-мішеней. Наприклад, мРНК вакцини індукують антитіла до S-білку (шипу), а не до білків нуклеокапсида, які з великою ймовірністю виявляються тільки у перехворілих на COVID-19 людей. Таким чином у людей, що не перенесли захворювання, після вакцинації тест на антитіла покаже негативний результат.

FDA також просить людей не трактувати самостійно отримані у результаті тестування дані. Для невакцинованих позитивний результат тесту на антитіла не означає наявність імунітету або захисту від інфекції SARS-CoV-2. Для людей, які отримали вакцину, позитивний результат тесту може означати перенесене раніше захворювання або бути результатом вакцинації.

Тисни! Підписуйся! Читай тільки найкраще!

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну