УКР РУС
» » Фестиваль-премія "ГРА" оголосив переможців: як обирали найкращі вистави 2020 року в умовах пандемії
Всі новини

Фестиваль-премія "ГРА" оголосив переможців: як обирали найкращі вистави 2020 року в умовах пандемії

Театральний фестиваль-премія "ГРА" оголосив переможців. За "Театральний Оскар" боролися 28-ро учасників. Обирали найкращих у шести номінаціях. Вибороли перемогу 12-ро фіналістів. Через пандемію експертам удалося подивитися наживо лише 23 вистави з 28-ми. На додачу – організаторам фестивалю довелося відмовитися від запрошення міжнародного журі для оцінки робіт учасників. Але є й позитивний момент – переможців цьогорІч удвічі більше, ніж зазвичай. Про деталі конкурсу й емоції переможців – в сюжеті Маргарити Варадовської. 


Фестиваль-премія "ГРА" оголошує переможців. За "Театральний Оскар" протягом року змагалися 28-ро учасників конкурсу. 12-ро з них – фіналісти в шести номінаціях.

Уже втретє Івано-Франківський академтеатр імені Івана Франка виборює перемогу у "ГРІ". Цього разу – з п'єсою "Дванадцята ніч, або Що захочете" в номінації найкраща експериментально-пошукова вистава.

"Це проект де грають герої АТО, справжні воїни волонтери АТО. Де вони працюють на справжній староанглійській шекспірівській мові", – каже директор і художній керівник Івано-Франківського національного академтеатру ім. Івана Франка Ростислав Держипільський.

Директор театру розповідає: через пандемію були змушені проводити репетиції де-не-де.

"Коли нас кидали в червону зону ми грали в замках, на стадіонах, перед церквами, де лише могли. Коли нас кидали хоча б в помаранчеву – грали в нас в театрі", – розповів директор і художній керівник Івано-Франківського національного академтеатру ім. Івана Франка Ростислав Держипільський.

Одразу дві перемоги у Київського академічного театру драми і комедії – найкраща експериментально-пошукова вистава "Сімейний альбом" та найкраща драматична вистава "Альбатроси".

"Про сімейну пам'ять, про нашу пам'ять, про наші дев'яності, про 2000-ні, на жаль про наше завтра мабуть", – сказала головна режисерка Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра Тамара Трунова.

Переможців цьогоріч удвічі більше – всі вони отримають грошові винагороди в розмірі 50-ти тисяч гривень. Але є одна умова.

"Той театр який виграє він обов'язково має потратити ті гроші на наступну нову прем'єру. Ми хочемо спонукати до розвитку, безперервного розвитку український театр", – каже голова Національної спілки театральних діячів України Богдан Струтинський.

Через пандемію формат фестивалю дещо змінився – не змогли провести фінальне оцінювання міжнародним журі. Також експерти не подивилися всі вистави наживо.

"Виживають важко, але все одно випускають прем'єри. І ми так при наших живих переглядах прихопили не тільки вистави які минулорічні прем'єри, але й прем'єри 20-го року. Випускають, театри йдуть до глядача, намагаються зробити все", – пояснює голова експертної ради Фестивалю-премії "ГРА" Анна Липківська.

Фестиваль-премію "ГРА" організовують уже втретє. Традиційно конкурс відбувається раз на рік за підсумками минулого року.

Маргарита Варадовська, Василь Кобець, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну