УКР РУС
» » Пакет підтримки бізнесу, або 8 тисяч гривень ФОПам: кому дадуть та як реагували депутати й підприємці
Всі новини

Пакет підтримки бізнесу, або 8 тисяч гривень ФОПам: кому дадуть та як реагували депутати й підприємці

Пакет президентських законів для підтримки бізнесу, який потерпає від карантинних обмежень, Верховна Рада може ухвалити вже в п’ятницю. Раніше у монобільшості заявляли: щоб закони запрацювали в цьому році – їх слід ухвалити до 9 грудня. Зокрема, 8 тисяч гривень зможуть отримати ФОПи будь-якої групи. "5 канал" уже поспілкувався з підприємцями, які виявили бажання отримати допомогу від держави, але тепер – розчаровані. Чому – розповість Ганна Рибалка. 


Власник невеличкої кав'ярні каже – відвідувачів у листопаді поменшало на третину. З жахом готуються й до повного карантину – локдауну. Бо заплатити за наймане приміщення буде нічим. Підрахували – допомога від уряду їх не врятує.

"От оренда приміщення – 60 тисяч. Що таке вісім тисяч гривень? Це навіть комунальні не закриє. Оренду нам ніхто не зніме. А оренда – це найбільші платежі. Багато закладів просто закриваються", – каже власник кав'ярні Артем Рудиченко.

А от львів'янка Анна, як фізична особа-підприємець, на допомогу від держави розраховувала. Аж поки уважно не прочитала законопроєкт і роз'яснення чиновників. З'ясувала – туристична галузь, в якій вона працює, під виплати не потрапляє.

"На жодну дотацію від уряду ми не розраховуємо, тому що, на жаль, нас у перелік не внесено. Вісім тисяч гривень – це невелика допомога, ми це розуміємо. В сезон ми б заробили більше, але хоч така допомога нам була потрібна", – каже Анна Ніколаєва.

Із президентським проєктом закону отримати допомогу в розмірі 8 тисяч гривень зможуть підприємці галузей, що найбільш постраждали, та наймані працівники, які працюють офіційно. Наприклад, працівник, який втратив частину зарплати через карантин вихідного дня. А також – ФОП, роботу якого уряд обмежив унаслідок карантину. А ще ФОПам першої групи обіцяють податкові канікули – у грудні.

"Найманий працівник і вас звільняють, бо кав'ярня, де ви працювали, на жаль, закривається, ви зможете отримати допомогу в розмірі 8 тисяч гривень", – заявляв Зеленський.

Все це запрацює, якщо Рада ухвалить закон до 9 грудня.

"Тут є якраз велика проблема, як саме виплачуватимуть ці гроші. Це гроші з коронавірусного фонду. Вся ця допомога буде сплачуватись лише за наявності коштів. Там так і написано в законі – якщо є на це фінансовий ресурс", – пояснює Ярослав Железняк з "Голосу".

Щоправда, деякі "слуги народу" податковому послабленню для підприємців не зраділи. Голова профільного комітету в чесності ФОпів засумнівалася.

"Залізне правило: ти сплатив податки – держава тобі допомагає. Я хочу подивитися на ФОП, який сплатив податки на рік 8 тисяч. Хочу подивитися, чесно", – сказала Галина Третьякова.

Підприємці, які цього тижня протестують під парламентом, запевняють, що компенсація їхні втрати від прийдешнього тотального карантину – не врятує.

Президентський законопроєкт про 8 тисяч депутати можуть розглянути вже цього тижня. Тим часом бізнес рятівне коло від влади не оцінив. А деякі, як, приміром, ця кав'ярня в центрі Києва, на допомогу вже й не претендують. 

Ганна Рибалка, Марта Шикула, Марія Писаренко, Олександр Таран та Микола Довгий, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну