УКР РУС
» » НАБУ проти заступника голови Офіса президента та Венедіктової – що відомо про гучний політичний скандал
Всі новини

НАБУ проти заступника голови Офіса президента та Венедіктової – що відомо про гучний політичний скандал

Новий політичний скандал. Національне антикорупційне бюро звинувачує Офіс Генерального прокурора в саботажі гучної справи. У відомстві прізвищ не називають. Однак відомо, що йдеться про оборудки на зведенні житла для Національної гвардії компанією "Укрбуд". У слідства з'явилися нові факти, коли головний обвинувачений пішов на угоду зі слідством. Йдеться про Максима Микитася, екснардепа та колишнього президента корпорації Укрбуд. Вона відома скандальним флером.

У справі щодо квартир нацгвардійців, за версією слідства – дороге помешкання у центрі столиці обміняли на житло на околиці Києва, завдавши понад 80 мільйонів збитків держави. Утім, не лише це. На добудову інших об’єктів Укрбуду нині чекає близько 13 тисяч інвесторів, які ризикнули вкласти свої кошти, і як наслідок – отримали заморожене вже як рік будівництво. Світло на справу пролив журналіст Юрій Бутусов, мовляв, у справі фігурує заступник голови Офісу президента Олег Татаров, але вручення підозри йому зриває генпрокурора, а саму справу – контролює Банкова. Ситуацією вже обурилися експрем’єр Олексій Гончарук та колишній генпрокурор Юрій Луценко. Натомість, реакція Офісу президента – це дописи у фейсбуці про те, які овочі треба їсти вдома. Що кажуть інші фігуранти гучної справи – розповість журналістка "5 каналу" Ірина Сисак. 


Як пов‘язані столичні недобудови "Укрбуду" та заступник голови Офісу Президента Олег Татаров? У справі новий несподіваний поворот. Бо нинішній високопосадовець нібито напряму замішаний у схемах довкола збанкрутілої будівельної компанії.

Соратник Зеленського Олег Татаров іще недавно підпрацьовував в Укрбуді. Надавав юридичні послуги та заносив хабарі. Принаймні так заявляє головний редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов. Із джерел у НАБУ каже, Татаров фігурує у справі щодо скандального невигідного обміну квартир Нацгвардії, яким завідував Укрбуд. Про причетність Татарова зізнався головний обвинувачений у справі Максим Микитась – колишній власник компанії та екснардеп.

"Покази Микитася дозволяють вийти на більш широке коло підозрюваних. Тих, хто також допомагав Микитасю уникнути покарання", – сказав Бутусов.

Не змовчав і сам Максим Микитась. Із камери СІЗО про зв'язки Укрбуду з Татаровим написав у фейсбуці. І звинуватив нинішнього високопосадовця Офісу Президента у причетності до банкрутства будівельної компанії.

"Це він автор схем, написаних ним меморандумів, за якими прибрали до рук "Укрбуд". Коли мене арештували, саме Татаров одразу прислав адвоката зі своєї орбіти і я швидко почав "тонути" по всіх фронтах. Татаров причетний до трагедії "Укрбуду" і бід 13 тисяч сімей його інвесторів", – сказав Микитась.

У минулому прибічник режиму Януковича, який, працюючи в МВС, виправдовував силовиків на Майдані, Олег Татаров нині пересів у крісло заступника голови Офісу Зеленського. На закиди у свій бік досі так і не відреагував. Без уваги наш запит залишили і в Офісі Президента.

"Офіс робить вигляд, ніби звинувачення у корупції одного з найвищих посадовців, найближчих до зеленського людей коментарів не потребує. Але сьогодні була спроба вручити підозру Олегу Татарову детективами НАБУ", – зазначив Бутусов.

І, каже, спроба не перша. Вручити підозру намагалися кількома днями раніше, але тоді, як стверджує Юрій Бутусов, суддя Вищого антикорупційного суду Сергій Мойсак процес нібито заблокував. Та начебто злив інформацію на Банкову. У суді закиди відкидають, називаючи такі повідомлення недостовірними.

"Ми у цьому вбачаємо порушення презумпції невинуватості. Немає такого поняття як блокування підозри. Це є виключно повноваженням слідчого та прокурора. На сьогодні клопотань не надходило до суду, зокрема, щодо затримання цього високопосадовця", – сказала Катерина Сікора, суддя-спікерка Вищого Антикорупційного суду.

Але затримали іншого фігуранта справи – напередодні детективи НАБУ і САП повідомили про підозру заступнику директора Державного експертно-криміналістичного центру МВС. Саме в цього чиновника, за словами Бутусова, Олег Татаров замовляв сфальшовану експертизу, що мала допомогти прокрутити незаконну оборудку з квартирами Нацгвардії, які збирався зводити Укрбуд. В обмін на такі послуги Татаров нібито давав хабар. Нині він фігурант у справі. Але поки без підозри.

"Щоб уникнути вручення йому підозри, зараз змінили склад процесуальних керівників. Сьогодні раптом зранку по цій справі, що спричинило таке бажання замінити усі причетних прокурорів?" – зазначив Бутусов.

Надвечір середи НАБУ заявило – генпрокурорка саботує слідство.

Генеральний прокурор таємно, не ставлячи до відома самих процесуальних керівників, без вивчення матеріалів кримінального провадження, за відсутності будь-яких правових підстав, тобто всупереч вимогам КПК України, змінила процесуальних керівників. Національне бюро переконане, що ця ситуація – продовження свідомого тиску на слідство.

Відтак, ще одну підозру експосадовцю Укрбуду вручити детективи не встигли. Хоч імен не називають, але йдеться, найімовірніше, про Олега Татарова. А за даними джерел "5 каналу", Ірина Венедіктова навіть сама стала процесуальною керівницею-прокуроркою в цій справі, що суперечить закону. 

Ірина Сисак, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну