УКР РУС
» » Харків 100 днів без міського голови: як працюватиме влада без Кернеса
Всі новини

Харків 100 днів без міського голови: як працюватиме влада без Кернеса

100 днів без міського голови. Харківські депутати вирішили працювати за відсутності новообраного мера Геннадія Кернеса. Ухвалили, що новий склад міськради, поки мер на лікуванні за кордоном, може обрати тимчасового керівника засідання. Як працюватиме місцева влада у Харкові? Та коли до міста повернеться Геннадій Кернес? Факти і версії зібрала журналістка "5 каналу" Оксана Нечепоренко.


Сто днів – без Кернеса. Понад три місяці минуло відтоді, як чільник Харкова відбув до Німеччини на лікування. І доки міського голову не видно і не чути – харківські депутати ще попереднього скликання вирішили підстрахуватись. Аби вже новообраний склад Ради зміг працювати без мера – запропонували зміни до регламенту. Вирішили: якщо міського голови немає з поважної причини, зокрема хвороби – депутати самі зберуться на засідання й оберуть собі тимчасового голову.

"Передбачено, якщо рада скликається за пропозицією певної частини депутатів, то саме депутати визначають, хто відкриває сесію. А на пленарному засіданні обирається головуючий. Тому є аналогія, є зразки вирішення питань і ми ні в разі не міняємо положення законів, коли зареєстрований міський голова", – сказав секретар Харківської міськради Олександр Новак.

Зміни підтримала більшість – 53 депутат. Тож якщо міський голова не повернеться – вже після Нового року новообрані депутати – зможуть розпочати роботу без нього.

Таке рішення, каже юрист Роман Чумак – можна оскаржити в суді. Бо ж Геннадія Кернеса вже оголосили переможцем мерських виборів. Тож і міським депутатам до сесійної зали без нього зась.

"Як діяти у випадку, коли мер зареєстрований у відповідності до законодавства як переможець виборів, але не може відкрити першу сесію міської ради наприклад через хворобу, законодавство відповіді на це питання не містить. Тому, власне міська рада пішла шляхом інтерпретації та визначила додаткову кандидатуру голови, який буде як раз і виконувати функції заміщати по суті на першому засідання мера", – каже Роман Чумак.

Харковом Геннадій Кернес керує вже 10 років. Та від середини вересня він у німецькій клініці Шаріте – лікується від коронавірусу. Стан здоров"я та взагалі життя міського голови за цей час обросло чутками та здогадками. Вже кілька разів у ЗМІ з'явилися повідомлення про погіршення стану чи навіть смерть незмінного мера. Та у мерії постійно стверджують – Кернес живий і от-от повернеться.

Тим часом Харків уже повним ходом готується до новорічних свят. Уперше місто може увійти у наступний рік без присутності мера. Як Харків функціонуватиме без міського голови – не всі містяни уявляють.

Коли саме Геннадій Кернес з'явиться на робочому місці - досі невідомо. У ЗМІ з'явилися повідомлення, що мерська присяга може прозвучати у самій клініці Шаріте. Однак це у мерії не підтверджують.

Оксана Нечепоренко, В’ячеслав Кузьменко, Харків, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну