УКР РУС
» » Слідуватиме світовим трендам, але із запізненням - експерт розповів, чим відрізнятиметься наш автомобільний ринок від країн ЄС за 10 років
Всі новини

Слідуватиме світовим трендам, але із запізненням - експерт розповів, чим відрізнятиметься наш автомобільний ринок від країн ЄС за 10 років

Слідуватиме світовим трендам, але із запізненням - експерт розповів, чим відрізнятиметься наш автомобільний ринок від країн ЄС за 10 років
Gazeta.ua журналіст і автоексперт Тарас Брязгунов. Він розповідає, як ситуація зменшення кількості бензинових і дизельних машин у розвинених країнах вплине на український ринок. Адже політику зменшення у майбутньому кількості нових машин із ДВЗ можна спостерігати у Франції, Німеччині, Австрії.

Як це вплине на український ринок авто?

- Сумніваюсь, що заборона гібридних і дизельних автомобілів в Британії якось вплине на український автомобільний ринок. Оскільки в цій країні праворульна система управління транспортним засобом. Для України наплив підтриманих автомобілів з Британії не страшний.

Є набагато серйозніший імпортер — Америка. Переважно всі бензинові автомобілі їдуть звідти. Наприклад, Lincoln,Cadillac, американська версія Volkswagen Passat. В Америці пошкоджені автомобілі виставляють на аукціон за копійки. Їх купують, реставрують і дорого продають в Україну.

Екологічні стандарти у нас не такі жорсткі, як в інших країнах Європи. Через це нам відправляють весь автомобільний секонд хенд, який не підходить під норми інших.

Поступово електричний транспорт витіснить дизельні та гібридні двигуни з автомобільного ринку, але не думаю, що це станеться до 2030 року, як планує Британія. Інші країни, наприклад Америка, Чехія, Польща, не перестануть використовувати дизельні двигуни..

Чи буде в Україні подібна політика щодо поступової відмови від машин із двигунами бензинового згоряння?

- Так, Україна долучиться до "зеленого руху", який почала Британія, але із запізненням в десяток років. Перший крок Україна зробила. Нещодавно Міністр інфраструктури сказав, що до 2030 року громадський транспорт буде електричний. У Львові вже замовили перші 250 електробусів на заводі "Електрон".

Змінити дизельний транспорт на сучасний формат позитивно позначиться на економіці України. Технічне обслуговування електротранспорту потребує менше витрат, не треба змінювати масло, крутити болти. Також електроенергія коштує менше, ніж пальне. Тим паче в Україні існує багато ресурсів. Наприклад, 4 атомні станції та потужна гідроелектростанція. Ми можемо самостійно генерувати електроенергію. За Європейським міркам наша електрика недорога. Можливо, й українська влада створить пільгові умови електропостачання для комунального транспорту. Також в Україні непогано розвинута зарядна інфраструктура, встановили вже 9 тисяч підзарядних колон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий екологічний стандарт для автомобілів: пояснили, що він передбачає

Чи подешевшають автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння на бензині та дизелі? Чи не спричинить заборона в ЄС нових машин з ДВЗ наплив підтриманих автомобілів в Україну?

- Невеликий наплив буде. Але ті автомобілі, які приїдуть з ЄС, хоч якось відповідають екологічним стандартам, будь-якому разі краще за "Жигулі" або "Москвичі". Середній вік українського автопарку понад 17 років. Європейські автомобілі навпаки осучаснять і урізноманітнять ринок. Але, щоб не захламитись, необхідно ввести техогляд на транспортні засоби. В Україні діє екологічний стандарт Євро-5. Він контролює основні норми екології транспорту і пального. Втім, не всі його дотримуються, особливо цим нехтують автозаправні станції. Поступово автопарк українців оновиться.

Цілими партіями навряд чи будуть постачати машини в Україну, бо їх немає кому купувати. Скоріше світові виробники, опираючись на нові закони, вдосконалять модельний ряд автомобілів і знайдуть як адаптувати їх у суспільстві. Поступово перейдуть на електромобілі. Німецька компанія Volkswagen повідомила, що 2025 планує випускати 1.5 тисячі автомобілів на рік.

Як вплине на український авторинок екологічні зміни транспортного засобу в ЄС?

- Український автомобільний ринок різноплановий і дуже старий. Нові автомобілі купують рідко, а якщо купують, то 20 річної давності. Звісно, ринок буде рухатись в ногу з ЄС, але з деяким відставанням. Якщо всі європейські країни перейдуть на електротранспорт, Україна нікуди не дінеться. Але зараз в нашій країні популярні вживані автомобілі. За рік українці зареєстрували близько 25 тисяч автомобілів, 90 відсотків з них вживані. Нові електромобілі поки не купують, так чи інакше, вони дорожчі за бензинові чи дизельні. Але навіть вживаних електромобілів у нас більше ніж в Польщі або Росії, хоча автомобільний ринок цих країн більший. Поступово електромашини витіснять представників з бензиновим і дизельним двигунами, але не думаю, що це станеться до 2030 року. Процес пішов, втім електромобілі мають низку не вирішених проблем. Наприклад, батарея не розрахована для довгих поїздок: треба, щоб автомобіль хоча б 800 кілометрів проїжджав без підзарядки. Швидше заряджався, щоб людина не чекала годинами на заправці. Головна проблема електрокарів — система утилізації батарей. Машини не викидають шкідливих викидів, але для швидкого утилізування батарей нічого не придумали, а вони досить токсичні.

Український автопарк відрізняється від парку країн Європейського союзу — віком, структурою і форматом транспортних засобів. Наприклад, в ЄС використовують компактні, непримітні автомобілі, середнього сегменту. В Україні навпаки, або преміальні машини, або вживані, віком понад 15 років. Це пов'язано з тим, що в нас немає середнього сегмента. В Україні лише бідні або багаті люди. На київських дорогах Porsche Cayenne бачу частіше ніж, коли був у Берліні. Цікаво, що в ЄС гібриди купують частіше, ніж в Україні. Хоча європейцям не вигідно купувати машину цієї комплектації. Вони мають платити податок за нормами євростандарту. В Україні популярний кросовер. Цей тренд пов'язаний з поганою якістю доріг та сніжними зимами.

Яке майбутнє українського автомобільного ринку?

- Український ринок однозначно насититься бензиновими й дизельними автомобілями. Втім, поступово Україна почне активно переймати цей прогрес і перейде на електромобілі. Стане чистіше повітря. Осторонь прогресу ми залишатися не можемо. В будь-якому разі відстанемо на десятиліття поки повністю відмовимось від автомобілів з дизельним і бензиновим двигуном. Не варто думати радикально. Можливо, Україна застосує інші технології в автомобільному світі. Наприклад, компанія Honda презентували автомобіль, який працює на воді, а його вихлоп — водяна пара. Також у світі активно розроблять методику виготовлення синтетичного бензину. Україна слідуватиме новим трендам, нехай, із запізненням.

× Джерело: Gazeta.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну