УКР РУС
» » На Криворізькому залізорудному комбінаті виявили майже 200 порушень оплати й умов праці
Всі новини

На Криворізькому залізорудному комбінаті виявили майже 200 порушень оплати й умов праці

На виконання доручення прем'єр-міністра України Дениса Шмигаль криворізькі шахти були перевірені фахівцями управління Держпраці. Про це повідомляє "Кривий Ріг Life".

Як повідомляється, у середу, 23 вересня, на сесії Криворізької міськради гірники звернулися до депутатів з проханням прийняти звернення до Верховної Ради та Кабміну щодо підвищення зарплати і повернення шкідливості за працю за 1 і 2 списками.

Зокрема, Андрій Рябика, начальник відділу контролю в гірничодобувної промисловості Криворізького гірничопромислового управління повідомив про результати перевірки на криворізьких шахтах:

"Була створена комісія для перевірки умов праці на КЗРК. Перевіряли стан оплати праці співробітників і умови праці, безпосередньо – охорону праці. Комісія працювала тиждень на цьому підприємстві, за результатами перевірки суб'єктів господарювання було передано відповідний акт перевірки. У ньому зазначено 190 виявлених порушень. Вони розділені на три блоки, один з них – питання гігієни праці. Щодо охорони праці, то також є порушення".

Пан Рябика повідомив, що на час проведення перевірки всі технологічні процеси були припинені, і щоб перевіряльники спустилися в шахти, слід було пройти окремі узгодження. Зрештою, відбулася перевірка чотирьох шахт.

"Порушення з охорони праці є, але крім того, що суб'єкт господарювання, керівний склад зобов'язаний забезпечити охорону праці на кожному робочому місці, є певні умови і до працівників. Так що винні у виявлених порушеннях як власники, так і, не ображайтеся, панове шахтарі, самі працівники. 22 вересня було видано припис із зазначенням термінів усунення виявлених порушень. По закінченню цих строків буде проведена ще одна, позапланова, перевірка. Крім цього було складено 13 протоколів про адміністративні порушення на посадових осіб КЗРК", – повідомив Андрій Рябика.

Про оплату праці на КЗРК розповів Іван Лазарєв, начальник відділу з питань дотримання законодавства про працю в Криворізькому регіоні. За його інформацією, з 10 по 17 вересня на КЗРК відбулася комісійна перевірка умов оплати праці за період з 2011 по 2020: повнота нарахувань, своєчасність виплат, індексація заробітної плати, дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, проведення процедури атестації робочих місць.

"Встановлено, що індексація всім працівникам КЗРК проводиться відповідно до чинного законодавства. Заробітна плата за нічні години налічується і виплачується в деяких випадках згідно з вимогами колективного договору на КЗРК, але не нижче встановленого законодавством розміру", – повідомив Іван Лазарєв.

Повідомляється також, що для окремих працівників за результатами їхньої роботи за кожне півріччя оплачуються відпрацьовані понад норми години – як передбачає КЗпП. Працівникам оплачуються відпрацьовані години в святкові дні.

"За підсумками проведення у 2015 р. атестації робочих місць, порушень не встановлено. Шахтарі говорили про списки 1 і 2, які, за їхніми словами, скасовують. У 2020 р. атестація робочих місць тільки почалася проводитися і зараз говорити про можливі чи неможливі висновки, як на мене, некоректно. Більш того, атестація робочих місць буде завершена тільки 8 грудня 2020 р. Я зв'язувався з представником науково-дослідного інституту профілактичної медицини в Харкові, який відповідає за лабораторні дослідження робочих місць, хотів дізнатися про попередні варіанти результатів проведеної на КЗРК атестації робочих місць. Мені він повідомив, що всі посади, за результатами атестації 2015 р., будуть збережені і за результатами атестації робочих місць 2020 р. Тому звідки у вас (шахтарів – ред.) інформація про те, що хтось постраждає, я не знаю", – пояснив Лазарєв.

Втім, як зазначає джерело, при цьому були встановлені порушення: деяким співробітникам частина зарплати виплачують несвоєчасно, наявний недостовірний облік виконаної працівником роботи. Також було встановлено, що власник в одноосібному порядку змінив умови виплати зарплати, що вплинуло на умови праці, каже Лазарєв.

"Тобто працівники були на простої не з їхньої провини, і власник мав сплатити 100% зарплати, а виплатив 2/3. Є припис", – зазначив він.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну