УКР РУС
» » Учені довели, що інтервальне голодування корисне для здоров'я
Всі новини

Учені довели, що інтервальне голодування корисне для здоров'я

Останнім часом все популярнішим стає інтервальне голодування. Воно передбачає не зменшення кількості спожитих калорій, а зменшення часу, протягом якого можна їсти.

Одна із найпопулярніших форм інтервального голодування — дієта 16:8. Це означає, що протягом 16 годин на добу людина утримується від їжі, а 8 годин — їсть все, що хоче. Однак клінічних досліджень, які доводять користь саме такого тимчасового інтервалу для запобігання розладів харчової поведінки поки немає. Проте учені з університету Чикаго, Іллінойс дослідили інші дві дієти — 20:4 і 18:6. Результати цього дослідження опубліковані у журналі Cell Metabolism.

Науковці запросили 58 добровольців і випадковим чином розділили їх на три групи.

Члени перших двох груп могли їсти будь-яку їжу в заданий проміжок часу, але повинні були утримуватися від прийому калорій протягом 20 або 16 годин. Групі 20:4 було дозволено їсти тільки з 15:00 до 19:00, а групі 18:6 - з 13:00 до 19:00. Третя група — контрольна. Експеримент тривав вісім тижнів.


Інтервальне голодуванняalev-biz.livejournal.com

Загалом, помітної різниці у результатах першої і другої груп не відзначилося. У обох експериментних груп відзначилася втрата ваги. Порівняно із контрольною групою вони втратили приблизно 3% від загальної маси тіла та скоротили кількість спожитих кілокалорій приблизно на 550 на день.

Однак, окрім цього, в обох групах, які дотримувалися дієти, були відзначені поліпшення серед біомаркерів серцевого здоров'я, зокрема, кров'яного тиску, холестерину, тригліцеридів і маркерів запалення. Обидві групи до кінця восьмитижневої періоду продемонстрували однакове зниження інсулінорезистентності та рівня окисного стресу.

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – канал, де живуть тільки лайтові новини. Релаксуймо разом!

Автори дослідження зазначили, що отримані результати доводять, що інтервальне голодування справді корисне. При цьому, немає сенсу дотримуватися більш суворого обмеження. Такий тип дієти чудово підходить тим, хто хоче схуднути, але лінується рахувати калорії чи вважає інші дієти нудними.

Дослідники прийшли до висновку, що 18-годинний період утримання від їжі - оптимальна стратегія для більшості, принаймні, поки не з'являться результати нових експериментів в порівнянні двох цих дієт або з пошуку оптимального часу голодування. Можливо, з точки зору метаболізму раціональніше було б зрушити вікно прийому їжі на ранок.


Здоров'яcita.com.ua

Раніше група австралійських учених, які також досліджували інтервальне голодування, довели, що такий тип дієти позитивно позначається на здоров'ї печінки. Провівши 12-денний експеримент на мишах, вони виявили, що у печінці тварин, які дотримувалися дієти, підвищена концентрація ферментів, пов'язаних з синтезом жирних кислот і їх окисленням.

Крім того, голодування інгібувало активність білка, відомого як ядерний фактор гепатоцитів 4-альфа (HNF4A). Можливо, саме цей механізм відповідає за деякі переваги для здоров'я, які дає періодичне голодування. Дослідники сподіваються, що це відкриття дозволить створити препарати, що імітують дію голодування на печінку. Їх мішенню стане білок HNF4A.

Раніше "Дивогляд 5.UA" ділився порадами австралійської дієтологині, яка виробила 6 простих правил, як отримати тіло своєї мрії.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну