УКР РУС
» » Затоплені будинки й мости: як рятуються в негоду жителі Прикарпаття та Буковини і що прогнозують надзвичайники
Всі новини

Затоплені будинки й мости: як рятуються в негоду жителі Прикарпаття та Буковини і що прогнозують надзвичайники

Від 500 до 800 мільйонів гривень витрачають щороку на ліквідацію наслідків повені. Цього року через потоп у західних областях України ця сума може сягнути мільярда гривень. Про це заявив президент. Під час селекторної наради Володимир Зеленський звернувся до прем'єр-міністра і зауважив, що уряд має знайти системне рішення, щоби розв'язати цю проблему. Зокрема, зміцнити береги річок.

Сполучення між Івано-Франківськом і Львовом нині фактично відсутнє. Дорогу залила повінь. Затоплені будинки, городи, зруйновані дороги та мости. Через сильні зливи постраждала велика кількість районів Прикарпаття та Буковини. У регіонах підраховують збитки.


На "Камазі" вздовж затоплених повінню вулиць – тільки так зараз можна доправити провізію в постраждалому від стихії Галичі. Мешканці самоорганізувалися і розвозять людям хліб.

Мешканець Галича Роман Лаврик розповідає: біля його будинку вода піднялася на 30 сантиметрів, на городі – налило майже до пояса.

"Тут Дністер звідси дав і звідси. Отут зараз найглибше місце в цьому районі. Отут їздять рятувальні служби. Ну люди тут реально навіть не можу до магазину дістатися", – розповів Роман Лаврик.

Про повінь мешканців напередодні з гучномовців застерігали рятувальники. Втім, домівки покинули не всі.

"У хаті бачите от, так само літня кухня вся в воді от. У хаті? У хаті вода, вже під підлогою, все в воді. – А чого не покидаєте? – Господарка он, а кому її лишити", – каже Мирослав Опацький.

За підрахунками ДСНСників, у Галичі затопило понад 300 житлових будинків і частину дороги державного значення Мукачево –  Львів. Рух нею заблокований. Надзвичайники зі спецтехнікою надають допомогу людям. Якщо ті погоджуються – евакуюють їх до родичів.

"Поступають звернення, ми виїжджаємо, залучаємо плавзасоби, снігоболотохід "Богун", щоб забрати людей із небезпечних ділянок", – зазначив заступник начальника УДСНС в області Віталій Федунків.

Від повені постраждали більшість районів Прикарпаття. За попередніми підрахунками, на ліквідацію наслідків повені потрібно щонайменше пів мільярда гривень.

На Буковині рівень води в річці Прут перетнув критичну позначку і перевищив 6,5 метра. Від ранку до вечора середи вода прибула майже на метр. У ДСНС інформують про два десятки підтоплених населених пунктів. У воді опинилися понад 400 будинків та більш як пів тисячі присадибних ділянок. Надзвичайники евакуювали понад сотню людей.

"Великої біди завдала повінь у Стрілецькому Куті та Ревному, принесло багато болота, деревини. Життя знищено. За годину на засідання держкомісії ТЕБ та НС за головуванням прем'єра будемо просити компенсації для людей", – повідомив голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук.

"Збитки орієнтовно 140 млн, стихія триває і збитки рахують. Буде комісія складати акти дефектні і тільки тоді буде узагальнюватись сума", – зауважив начальник управління цивільного захисту населення Чернівецької ОДА Олексій Гайдай.

У Чернівцях топить ринок, що неподалік узбережжя річки. Унаслідок негоди на Буковині пошкоджені чотири мости. Надзвичайники застерігають про можливе підтоплення сіл нижче за течією річки Прут.

Ольга Рега, Анатолій Никифоряк, "5 канал"



На заході України пронеслася хвиля злив – яка ситуація на Прикарпатті та Буковині

/ davr.gov.ua
/ davr.gov.ua
/ davr.gov.ua
/ davr.gov.ua
/ davr.gov.ua
/ davr.gov.ua
/ davr.gov.ua
/ davr.gov.ua
/ dsns.gov.ua
/ dsns.gov.ua
/ dsns.gov.ua
/ dsns.gov.ua
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну