УКР РУС
» » Європа відкриває кордони: як відбувається поетапне послаблення карантину
Всі новини

Європа відкриває кордони: як відбувається поетапне послаблення карантину

Майже всі кордони Європи відкриваються. Прикро, що не для нас. Нам поки в Європу не можна. Ми можемо подорожувати лише Україною. Поки в Європі відкривалися аеропорти, вірусологи сперечалися, наскільки безпечно взагалі літати. Були цікаві думки, й на цьому наполягають зараз виробники Аеробусів, що заразитися в літаку досить важко. Бо повітря в салоні циркулює згори вниз. Тобто краплі, які виділяються під час дихання, осідають на підлозі й не потрапляють на обличчя сусіда. Але інші вірусологи спростовують цю теорію й переконують у тому, що салон літака не менш небезпечний, ніж інші приміщення. Не знаємо, що з цього правда, бо ми не літали під час епідемії. І ще певний час вочевидь не полетимо, а от інші країни вже готові і до авіапослаблення, і до зняття певних карантинних обмежень. Зокрема, Британія може скасувати дистанцію два метри. Іспанія ось уже за крок до завершення карантину. І навіть у Ватикані Папа Римський провів першу аудієнцію з медиками.
Малолюдні вулиці та спорожнілі пляжі світу поступово оживають. Кількість людей, а головне туристів щодень більше. Через пандемію коронавірусу понад три місяці тому країни закрили свої кордони. Громадяни стали заручниками часу та недуги. Нині статистика свідчить, що COVID-19 поступово йде на спад. Європейські держави поетапно почали послаблювати карантин. А Євросоюз відкрив деякі внутрішні кордони. Туристи пакують валізи, лайнери готуються до вильоту. Найсміливішими виявилися Франція, Німеччина, Бельгія, Греція, Чехія та Італія.

"Останні кілька місяців ситуація в авіаційному секторі Брюсселя була дуже складною. Нічого не літало, тому це дуже важливий день. Ми дуже раді побачити тут пасажирів. Так, поки що їх буде не дуже багато. Але охочих літати буде щодень більше. Ми очікуємо, що вже в липні буде майже 100 різних напрямків, а в серпні – понад 140. Це чудовий день для нас", – зазначив генеральний директор Брюссельського аеропорту Арнауд Фест.

Німець Мартін Гофман разом із дружиною три місяці сидів удома. Тільки-но з"явилася можливість кудись виїхати – навіть не вагався. Він та майже 350 туристів із німецьких Дюссельдорфа й Франкфурта полетіли першими рейсами до іспанської Майорки.
Пляж на Майорці5 канал / Час. Підсумки тижня

"Ми дуже втомилися сидіти вдома. Так довго бути на одному місці для нас дуже незвично. Тому ми задоволені, що влада йде на такі кроки", – наголосив Гофман.

Подорож Гофмана із дружиною – пілотний проєкт іспанського уряду. У його межах держава дозволила туристам приїхати до одного зі своїх островів і подивитися, наскільки безпечно приймати іноземних гостей. Упродовж наступних двох тижнів до Майорки прибудуть 11 тис. туристів. Але тільки з Німеччини – саме вона найефективніше у світі боролася з коронавірусом. Офіційно ж кордони Іспанії для всіх країн Європейського Союзу відкрили 21 червня. Саме тоді завершиться режим надзвичайного стану в країні. Заборона на в'їзд триватиме лише для Португалії.

"Ситуація з коронавірусом в Іспанії поліпшується. Тому я можу заявити: іспанські кордони для держав Європейського Союзу будуть відкриті з 21 червня. Тоді закінчиться надзвичайний стан. Двотижневого карантину для тих, хто прибуває, не буде. Кордони залишаться закритими лише для Португалії", – зазначив прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес.
Літак у Франції5 канал / Час. Підсумки тижня Сусідня Франція не лише відкриває свої кордони, а й відновлює роботу всіх сфер життя: ресторанів, кафе, розважальних закладів та навіть шкіл. Президент країни заявив: вони виграли першу битву з коронавірусом. І попри те, що вона триває і далі – нині в країні стало безпечніше. Тому можна поступово повертатися до звичного життя. Але з дотриманням правил гігієни та збереженням соціальної дистанції.

"Ми минули кризу й нині починаємо сторінку нового розділу нашого життя. Вся територія країни оголошена зеленою зоною. І це дозволяє нам повернутися до нормальної роботи та відкрити ресторани і кафе, зокрема, у Парижі. Але це не означає, що вірус зник. Він досі існує. І нам доведеться тривалий час жити поруч із ним. Це літо, 2020 року, буде геть інакшим, не таким, як ми звикли. Потрібно поважати правила соціального дистанціювання. Ми з вами завершуємо цей етап. Але вірус може повернутися з іще більшою силою. Та ми вже готові до цього", – заявив президент Франції Еммануель Макрон.
Готель на Майорці5 канал / Час. Підсумки тижня Однією з перших європейських країн із відкритими кордонами стала Італія. Подорожувати всередині держави та за її межі уряд дозволив від 3 червня. І якщо їздити з міста у місто було легко, то виїхати за кордон практично неможливо. Більшість європейських країн були закритими. А надто для мешканців Італії, яка кілька місяців тому була епіцентром спалаху пандемії в Європі. Але нині італійці вже можуть вільно подорожувати до більшості європейських країн. У кожній країні діятимуть власні обмеження та правила. Дехто дозволив в'їзд лише туристам із сусідніх держав. Дехто розділив європейські країни за групами ризику: на зелені, помаранчеві та червоні – залежно від кількості недужих. У більшості країн таки скасували обов'язкову двотижневу обсервацію. Тим часом Європейська комісія наполягає, аби країни ЄС якомога швидше відкривали внутрішні кордони. Щоби вже в липні дозволити в'їзд туристам з інших континентів.
Париж, Франція5 канал / Час. Підсумки тижня

"Внутрішні кордони Європейського Союзу мають бути відкритими до кінця червня. Але вже зараз потрібно думати про відкриття й зовнішніх кордонів на початку липня. Усі країни-членкині ЄС пристали на це, і тепер потрібно подумати, як це правильно зробити. Ми працюватимемо далі, аби зробити відкриття кордонів безпечним", – наголосила комісарка з внутрішніх справ Європейської комісії Йлва Йоганссон.
Рим, Італія5 канал / Час. Підсумки тижня

Поки Євросоюз лише планує, українці вже сидять на валізах і чекають дозволу, аби поїхати на відпочинок до Європи. Проте вільно пересуватися зможуть лише ті, хто легально там проживає й нині перебуває в Євросоюзі. Із самої ж України в туристичну подорож поїхати поки не вийде. Але є країни, куди українцеві дорога відкрита. Це Білорусь, Албанія, Ірландія, Сербія та США. Також можна поїхати й до Великої Британії. Доведеться лише по прильоту дотриматися 14-денного карантину. Зокрема, деякі країни дозволили приїхати сезонним працівникам – через брак власної робочої сили.
Нова-Гориця, Словенія5 канал / Час. Підсумки тижня

"Нині все вирішує епідеміологічна ситуація. Ми відштовхуємося від неї. Ми хочемо, аби кордони були відкритими, як внутрішні та зовнішні. І все продовжувало працювати. Ми сподіваємося, що у найближчому майбутньому так і буде. А обмеження, які запровадили, нарешті знімуть", – пояснила держсекретарка МВС Хорватії Терезія Грас. Навіть після відкриття зовнішніх кордонів Євросоюзу туди пускатимуть не всіх одразу. Почнуть із громадян тих країн, де ситуація з пандемією не гірша, ніж у самих європейських державах. Мирослава Танська, "Час. Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну