УКР РУС
» » Подвійне громадянство: нормальна практика чи легалізація російських паспортів в ОРДЛО
Всі новини

Подвійне громадянство: нормальна практика чи легалізація російських паспортів в ОРДЛО

Чи вистачає вам одного паспорта? Чи хотіли би мати, крім українського, ще й громадянство іншої країни? Вітчизняним законодавством питання подвійного громадянства нині не врегульоване. Прямої заборони мати більше ніж один паспорт у нас немає. Основний закон каже, що в Україні існує єдине громадянство. І набуваючи громадянство іншої держави, українець має всі підстави позбутися свого. Але такі формулювання – добряча прогалина для маніпуляцій.

Але є у світі країни, які чітко визначилися. Майже сотня держав дозволяють два паспорти, а пів сотні – забороняють. Визначитися Україні пропонує Офіс президента й виступає за легалізацію подвійного громадянства. Про це не раз говорив сам президент, особливо коли згадував наших діаспорян. Згадали про них і цього тижня. Законопроєкт про подвійне громадянство стрімко з’явився в стінах парламенту, але й так само стрімко зник. Його розкритикували, бо побачили в ньому загрозу нацбезпеці.

Ухвалення документу може призвести і до узаконення російських паспортів, які українці отримали на непідконтрольних уряду територіях. А їх там Росія роздала, за останніми даними, вже 200 тисяч. Є й інша засторога: іноземці разом з отриманням українського паспорта отримають і право купувати наш чорнозем, переймаються частина депутатів-опозиціонерів. Але монобільшість, вочевидь, таки націлена виконати обіцянку президента і, зверніть увагу, саме напередодні місцевих виборів.


Не заборонене, але й не дозволене.

"Виходить що Італія визнає як громадянина Італії. Україна визнає , що я громадянин України. От і вся різниця. Якщо я пересечу границю України по італійському по французькому чи іншому паспорту – це вже буде порушення законодавства", – розповів емігрант з Італії Іван.

Чи дозволять депутати мати українцям два чи навіть три паспорти і хто насправді від цього виграє? І чому бойовики теж затіяли паспортизацію?

Мешканка окупованого Донецька Наталя погодилася поговорити з "Підсумками тижня" анонімно. Ми змінюємо її ім"я і не показуємо обличчя.

"Наразі я перебуваю в Донецьку. Я маю російський паспорт і паспорт "ДНР". Паспорт України я не встигла отримати в зв'язку з подіями, які відбувалися в 2014 році!, – зазначила вона.

Нині паспорт із тризубом Наталя отримувати наміру не має, адже своє майбутнє бачить лише в Росії.

"Надалі, оскільки немає українських документів, я переїжджатиму до Росії. Я не вважаю, що була агресія Росії. Оскільки я ткт живу, я все це спостерігала. Агресії Росії не було. Я себе відчуваю громадянкою Донбасу. Тобто не "ДНР", не конкретно України", – додала вона.

Паспорт, яким знехтувала Наталя, для цього бійця з позивним "Єврей" – довгоочікувана мрія. Він громадянин Ізраїлю. Але вже шість років воює на українському Сході й планує отримати українське громадянство.

"Починалося з 2015 року. Оссобливі зусилля почалися після поранення. 2019 рік – я завалював усіх документами. І до Мінвет, і до апарату президента, в них постійно були всілякі труднощі. Хоч я й маю і державну нагороду, і поранення при захисті Батьківщини, і в мене вже пішов другий контракт", – розповів він.

Допомогти іноземцям, які захищають Україну від ворога, може президентський проєкт закону, який розглядатимуть народні депутати.


Руслан Стефанчук5 канал / Час. Підсумки тижня

Повернути українських емігрантів додому обіцяв президент під час інавгураційної промови. Попросив везти з-за кордону не сувеніри, а досвід.

Якщо президентський проєкт закону ухвалять, то 1) емігрант з України, який вже встиг отримати, наприклад, громадянство Італії, не муситиме здавати український паспорт. цілком легально матиме два або навіть три; 2) іноземці-контрактники, які захищають Україну на Сході, матимуть право отримати паспорт України за спрощеною системою – Україна не вимагатиме відмовитися від іноземного громадянства; 3) простіше отримати синьо-жовтий документ буде й політичних біженцям; 4) та людям, які доведуть, що їхні предки проживали на території України аж наприкінці 19-го століття. 5) Головна ж новація – і українцям всередині країни мати два або три паспорти можна буде легально.

У такій гостинності опозиційні депутати побачили підігрування окупанту. Нагадали владі, що на українському Сході агресорка теж щедро роздає паспорти.

"Влада говорить на повному серйозі, що в жовтні вона проведе вибори на всій теритоирії України включно з окупованим Донбасом. Хто буде обирати там українську владу? Люди з російськими паспортами? Ви хочете легілазувати цих маріонеточних правителів і маріонеточні так звані республіки, для того щоби допомогти Росії зняти санкції і ввести оцю російську мантру про громадянську війну?", – заявила народний депутат від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко.

"Ставте просто тоді хрест на українському суверенітеті й територіальній цілісності", – зазначила нардеп Юлія Тимошенко з "Батьківщини".

"Це прямий ризик про те, що в нас буде два паспорти – перший паспорт від РФ. Росія буде цим користуватися", – наголосив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.


Паспорти5 канал / Час. Підсумки тижня

А от представники влади заспокоюють: громадяни країни-агресорки українцями не стануть.

"У законопроєкті чітко передбачені всі ці запобіжники, що громадяни держави-агресора не можуть бути. А які країни можуть бути, це визначається Кабінетом міністрів", – пояснив представник Офісу президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук.

"Ми просто надаємо можливість цим законом міністерству закордонних справ почати перемовини з іншими країнами. і потім парламент по кожній країні окремо голосує 226. Наприклад, МЗС домовився з Канадою і каже - давайте будемо мати подвійне громадянство з канадійцями. давайте. далі там з Америкою наприклад, з Австралією", – зазначив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Дійсно в законопроекті є застереження й можливість мати два громадянства або більше в нашій державі. Чи є це небезпечно під час агресії з боку РФ? так це є. Чи можемо ми виправити цю ситуацію при підготовці до другого читання? так, це можна зробити", – голова Комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро Лубінець.

Обома руками "за" легальне численне громадянство діаспоряни. Та у президентському проєкті закону частину їхніх вимог, кажуть, проігнорували.


Паспорт громадянина України5 канал / Час. Підсумки тижня

"Перш за все Світовий конгрес українців послідовно наголошує на необхідності множинного громадянства. Але це важливо за умови безпекових запобіжників. Ряд важливих позицій не були включені в цьому законопроєкті. Це є перш за все підвищення статусу закордонного українця. І що важливо для нас, це позбавлення громадянства осіб, які причетні до збройної агресії зокрема проти України", – зазначив Павло Ґрод, президент Світового Конгресу Українців.

Доки у Верховній Раді сперечалися щодо законопроєкту про подвійне громадянство, за збігом обставин того ж дня ватажки псевдореспублік й собі затіяли "паспортизацію". Українцям на окупованій частині Сходу, які отримали державний паспорт вже за часів війни, тепер треба мати ще й папірець від бойовиків. І це вже буде третій документ. Бо мешканці непідконтрольних уряду земель уже рік як мають український паспорт і російський.

Ризики подвійного громадянства під час війн, експерти називають колосальними. Адже Росія вже розв"язала руки, коли прописала в своїй конституції норму про захист своїх громадян на чужій території за будь-яку ціну. Ще одна загроза – місцеві вибори на Донбасі.

"Особи щодо яких не було винесено вироків щодо їхньої участі у збройній агресії, злочинів проти людяності, вони є громадянами України, які мають право брати участь у виборах. Тобто є питання презумпції невинуватості, формату амністії, якого ми поки що не бачимо як буде реалізований. Очевидно що особи які не будуть засуджені за військові злочини, потенційно мають право брати участь у виборах", – наголосила голова правління громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська.

"Вони хочуть мати у нас окремий регіон з особливим статусом, де будуть проживати громадяни України, які паралельно є і громадянами російської федерації. Це загроза національній безпеці", – заявив ветеран АТО, волонтер Мирослав Гай.

Україна вже має захист від цих загроз, заспокоюють юристи. Російські паспорти, видані на українській окупованій землі, нелегальні. І це вже закріплено в законодавстві.

"Ці паспорти визнаються в Україні недійсними. Це питання вирішене. Паспортизація Російською Федерацією населення окупованих територій є порушенням міжнародного права", – пояснила юристка-міжнародниця Ольга Поєдинок.

За своє право бути громадянином країни, яку захищає, й далі бореться Григорій на позивний "Єврей". Шкодує лише, що оббивати пороги чиновників ніколи. На його новій Батьківщині вже шостий рік свистять ворожі кулі.

Ганна Рибалка, Ганна Кудрявцева, Юрій Усік, "Час. Підсумки тижня"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну