УКР РУС
» » Великодній обмін: кого саме та якою ціною Україна повернула з полону
Всі новини

Великодній обмін: кого саме та якою ціною Україна повернула з полону

Великодній обмін полоненими. Цього тижня окупанти віддали 20 українців, а бойовикам повернули 14. Ще четверо відмовилися повернутися на тимчасово окуповану територію.

Цей обмін видався не таким масштабним, як попередні, і мав ще деякі відмінності. По-перше, через епідемію коронавірусу звільнені не можуть відразу зустрітися з рідними, два тижні вони мають перебувати на карантині. По-друге, офіційно обмін полоненими відбувається між Україною та самопроголошеними "республіками". Цього разу серед інших ми передаємо двох громадян Росії. Обох звинувачують у злочинах на замовлення російських спецслужб.

Але головне, що здивувало суспільство: відомі українці, які не один рік перебувають у полоні, до списків не увійшли. Їхні обурені родичі навіть звернулися до президента, щоб він пояснив, що ж відбувається. Чим третій обмін за каденції Зеленського відрізняється від попередніх та які наслідки він може мати?


7 вересня 2019 року. Країна з розмахом зустрічає літак із звільненими з російського полону українцями. На рідну землю ступають ті, за чиєю долею стежив увесь світ. Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Павло Гриб – обличчя, знайомі кожному українцю. Тут же й захоплені Росією моряки, яких та мала звільнити за рішенням Міжнародного трибуналу. 

Україна теж віддає не абикого – у форматі "35 на 35" агресор отримує цінного свідка у справі збиття літака MH17 – Володимира Цемаха. Початок масштабних обмінів покладений, заявляє президент Володимир Зеленський. І у грудні їде на зустріч у Норманському форматі вже із наміром міняти "всіх на всіх". Після перемовин – уточнення.

"Домовилися так – початок блоку, всіх узгоджених на всіх узгоджених", – зазначив Зеленський.

І це, уточнює президент, поки що йдеться лише про ОРДЛО. Українці, заґратовані в Росії, окремим рядком, як і схоплені в Криму. 

"Такої градації немає. Вона була нав'язана Кремлем для того, щоб увагу Києва сфокусувати на Луганську та Донецьку. Ця тактика розрахована на те, що за кілька місяців Кремль скаже чітко: або ви, маючи на увазі Зеленського, сідаєте за стіл переговорів із Пушиліним і Пасічником, або ніякого звільнення тих, хто перебуває в Криму та в Росії, немає", – пояснив представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Роман Безсмертний.

За два дні до Нового року Україна знову святкує повернення бранців, усі з ОРДЛО. З КПВВ "Майорськ" на Донеччині їх літаком доправляють до Борисполя.    

Із пазурів бойовиків тоді визволили 12 військовослужбовців, зокрема спецпризначенця Олександр Корінькова, якого родичі чекали 5 років, і 64 цивільних, серед яких активістка Олена Сорокіна, що розвішувала листівки "Луганськ – це Україна".  


Аеропорт 'Бориспіль', обмін полоненими 2019 року5 канал / Час. Підсумки тижня

За 76 громадян Україна тоді віддала 124 особи. В суспільстві реакція неоднозначна. Мовляв, у списках наших чимало перевізників через лінію розмежування і просто випадкових людей. Натомість з-за ґрат на обмін пішли сумнозвісні вбивці й терористи. Під супровід акцій протесту на волі опинились і 5 беркутівців "чорної роти", яким інкримінують вбивство 50 Героїв Небесної сотні.

"Це умови. Умови всіх на всіх. Умови цього обміну. Ми, на жаль, не можемо повернути тих, кого вже не має. На жаль. Ми не можемо цього зробити, але ми могли повернути живих. Я би їм віддав 100 беркутівців і повернув живого розвідника", – наголосив Зеленський.

"Завжди в обмінах із 2014 року звільняли якихось випадкових людей, щодо яких були питання, але головне, що ми рятуємо тих, кого потрібно", – уточнив головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

Врятують майже всіх і скоро, заявляють у лютому 2020 року в тодішньому МЗС. Анонсують новий масштабний обмін.

"Я не хочу говорити, скільки. Знав, що ви запитаєте. Це серйозна цифра – значно більша, ніж було під час минулого обміну", – зазначив колишній міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.


Нормандська зустріч5 канал / Час. Підсумки тижня

Уже за місяць уповноважена з прав людини Людмила Денісова рапортує – Україна підготувала список. У ньому дві сотні людей, включили кримських татар. А ще за кілька днів – черговий скандал. У Мінську чільник Офісу президента Андрій Єрмак домовляється із заступником глави адміністрації президента Росії Дмитром Козаком створити громадську консультативну раду за участю представників ОРДЛО. Цим спровокували супротив навіть у провладній партії, а ще онлайн-акцію протесту #ні визнанню ОРДЛО.

Підписання угоди на черговому вже онлайн-засіданні Тристоронньої контактної групи не відбулося. А згодом щось пішло не так і з обіцяним масштабом обміну. 16 квітня на КПВВ "Майорськ" у Донецькій області та біля Щастя Луганської Україна забирає 20-х.

Військовослужбовців лише двоє: Віктор Шайдов із бригади, що в травні 2019 року заблукала під Новотроїцьким, і полонений "ДНР" у січні того ж року Микола Гриненко. На нього завели справу про дизертирство, яку потім перекваліфікували на викрадення. Решта – цивільні.

Найбільш відомий і наймолодший полонений – студент Сергій Русінов. Два роки провів у катівні "ЛНР" за проукраїнську позицію і напис в соцмережах "Люблю маму, хардкор та Україну". Серед визволених також місцевий перевізник Олександр Алакоз та мешканець Первомайська Віталій Желдак, затриманий терористами за пігулки замісної терапії. 


Обмін утримуваних осіб5 канал / Час. Підсумки тижня

"Це не був обмін всіх на всіх, а якісь часткові завдання, не оголошені владою. Незрозуміла мені особисто ціль цього обміну, оскільки там було 3 кримінальних злочинці, які проходять тут у справах щодо вбивства в Україні", – пояснив Бутусов.

"Якщо ви подивитеся нинішні списки, то це особи, які в переліках, а я кажу відповідально, як людина, що займалася цим процесом, з'явилися хто місяць, а хто й тижні тому назад. Люди, про яких говорили 4 й навіть 5 років, чомусь зникли зі списків", – зазначив Безсмертний.

Натомість Україна віддає 14 осіб. Четверо йти до бойовиків відмовляються.

Серед тих, кого силувати не довелося,  засуджений на 9 років агент ФСБ Олексій Лазаренко. Працював на заводі Укроборонпрому і передавав росіянам секретні дані, міг бути причетним до вбивства двох пілотів, бойовик «ДНР» Віталій Чигорян, громадянин Росії Леонід Харитонов, що готував теракт на військовому аеродромі в Умані.   

Не ймуть віри в такий результат обміну й родичі українців, які вкотре не потрапили до списків. У колективному відеозверненні викликають Зеленського на розмову.


Обмін утримуваних осіб5 канал / Час. Підсумки тижня

Едем Бекіров також із неспокійним серцем відстежує обміни. Поки що він єдиний кримський татарин, визволений із полону Кремля. У катівнях лише в окупованому Криму лишаються ще 120 людей, з них 86 – кримські татари. 

Нині в процесі переговорів 200 прізвищ, каже профільний міністр.

"Наступний етап перемовин буде наступного тижня. Немає сумнівів, що українська делегація продовжить перемовини про наступний етап обміну", – заявив віцепрем’єр-міністр – міністр із питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.


Обмін утримуваних осіб5 канал / Час. Підсумки тижня

"Коли ви говорите про цей обмін, про це звільнення не забувайте про початок кримінальних справ проти Майданівців, арешт Шайтанова тощо. Тому що все це пов'язані між собою речі. І для того, щоб далі рухатись, а ми бачимо, для Зеленського як для шоумена це першочергове, він муситиме платити політичними грошима. Ці гроші є лише відступ від суверенітету територіальної цілісності держави й переслідування патріотів", – наголосив Безсмертний.

По один бік паркану Україна, спантеличена епідемією, проблемами виходу із карантину та економічної кризи, по інший бік – Україна заґратована. У кремлівських катівнях сотні українців та кримських татар. Це ті, про кого бодай щось відомо. І їх доля залежить, зокрема, й від того, чи не забудемо ми, бува, що війна триває.

Олена Соловйова, Іван Довганик, "Час. Підсумки тижня"

 

 

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну