УКР РУС
» » Захист від коронавірусу: як правильно мити руки, щоб зменшити ризик зараження
Всі новини

Захист від коронавірусу: як правильно мити руки, щоб зменшити ризик зараження

Щоб визначити, як правильно мити руки і так убезпечити свій організм, журналістка британської газети The Daily Mail Дженні Ег вирішила провести експеримент із використанням ультрафіолетової лампи та гелю, який імітує прилипання бактерій на шкірі.


Забруднення під ультрафіолетомDaily Mail

Оскільки рідина містить частки аналогічні до бактерій, вона проявляється під ультрафіолетовим світлом білим кольором. Це допомагає зрозуміти, наскільки ефективною є звична для більшості людей техніка миття рук.

Миття водою без використання рушника


Забруднення під ультрафіолетомDaily Mail

Коли поруч немає мила, більшість звикла просто полоскати руки під потоком води, а за відсутності рушника – ще й просто обтрушувати краплі, щоб руки швидше висохли.

Але такий метод ефективним назвати взагалі не можна. Після трьохсекундного миття руки досі повністю вкриті бактеріями. Лише невелика кількість забруднення змилася з боків пальців, але найбільше гелю залишилось біля кутикули.

"Швидкого полоскання ніколи не буває достатньо. Кожен повинен правильно мити руки, особливо після відвідування туалету", – підтверджує Ліза Екерлі, провідний фахівець із питань гігієни, професор Університету Солфорда.

Шість секунд миття водою без мила


Забруднення під ультрафіолетомDaily Mail

Як свідчить авторка дослідження, шість секунд – це середній час, який люди витрачають на миття рук. Але цього теж недостатньо для ефективного видалення бактерій. Велика їх концентрація залишилась на верхній частині руки, навколо обручки, під нігтями і кутикулою. Хоча результат загалом виявився кращим за попередній. Цього разу кількість бактерій зменшилась також через використання рушника.

Національна служба здоров'я Великої Британії рекомендує мити руки мінімум 15 секунд. Приблизно стільки ж часу потрібно витратити на те, щоб двічі заспівати Happy Birthday.

При цьому потрібно протирати руки долонею об долоню, а потім чергувати пальці під час чищення, аби забезпечити чистоту всіх ділянок. Утім більшість людей, як правило, пропускають області між пальцями, навколо нігтів, кутикули і великого пальця.

Шість секунд миття водою з милом


Забруднення під ультрафіолетомDaily Mail

"Мило не вбиває бактерій, а позбавляється від них. Це тому, що один кінець молекули мила приєднується до води, а другий – до бруду. Отже, під час полоскання рук із милом вода знімає мило, забираючи з собою бруд", – пояснює Вал Кертіс, фахівець із гігієни та охорони здоров'я Лондонської школи гігієни та тропічної медицини.

Використання мила також підсилює дію тертя під час миття – це пояснює зменшення кількості гелю, після шести секунд миття рук із милом.

15 секунд миття водою з милом


Забруднення під ультрафіолетомDaily Mail

Дослідники Мічиганського університету виявили: лише 5% респондентів миють руки протягом 15 сек. За цей час людина миє ті ділянки рук, на які зазвичай не звертає уваги, наприклад, зап'ястя.

Після 15 сек. миття забруднення рук стало набагато меншим. Лишилися лише необроблені ділянки навколо кутикули, на поверхні великого пальця і мізинці.

30 секунд миття водою з милом


Забруднення під ультрафіолетомDaily Mail

Цей спосіб виявився найбільш дієвим, хоча й надто довгим. Утім, це той випадок, коли мета виправдовує засоби.

Та й тут видно, що з рук не зникли абсолютно всі бактерії. Наприклад, навколо кутикули забруднення залишилося.

Отже, для ефективного очищення рук від хвороботворних бактерій, і це підтверджує Центр контролю та профілактики захворювань в США, необхідно 15-30 секунд миття із милом.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну