УКР РУС
» » Рой Кін жорстоко обірвав кар'єру Голанда – трагічна історія батька юної зірки "Боруссії"
Всі новини

Рой Кін жорстоко обірвав кар'єру Голанда – трагічна історія батька юної зірки "Боруссії"

У цьому сезоні в Європі засяяла зірка 19-річного нападника Ерлінга Браута Голанда. За 23 матчі Ерлінг забив уже 31 гол і став гравцем "Боруссії" Дортмунд. У першій же грі норвежець оформив хет-трик і вирвав для "джмелів" перемогу.

Родина Голанда відома не тільки в Норвегії, але й Британії. І річ не в тому, що Ерлінг забив гол у ворота "Ліверпуля" у Лізі чемпіонів. Йдеться про сутичку його батька Альфа-Інге Расдаля Голанда з легендою "Манчестер Юнайтед" Ройом Кіном.

Історія Кін – Голанд

Альфа-Інге Голанда не можна назвати видатним футболістом, однак його кар'єра обірвалася надто різко та скандально.

Свою кар'єру Голанд-старший розпочав у скромному норвезькому клубі "Броні", якому безуспішно намагався допомогти вийти у вищу лігу Норвегії.

У 1993 році Голанд переїхав в Англійську Прем'єр-лігу і став гравцем "Ноттінгем Форест". За підсумками першого сезону на туманному Альбіоні клуб Голанда вибув з Прем'єр-ліги, але рік потому повернувся назад.

У 1997 році норвежець перейшов у "Лідс Юнайтед". 27 вересня того ж року в дербі проти "Манчестер Юнайтед" був закладений кінець кар'єри Голанда.

Гра в Лідсі, як інші поєдинки того сезону, були складними для "червоних дияволів". Гості мляво намагалися відігратися, а в ірландця Роя Кіна був персональний "кошмар" – Голанд.

Норвежець отримав від тренера настанову персонально грати з ірландцем. Голанд смикав Кіна за майку і дозволяв собі грубощі та провокації.

Кін ніколи не міг похвалитися чистою грою. Намагаючись наздогнати безнадійний м'яч, Кін підсік ззаду Голанда і вже в наступну мить скрутився від страшного болю.

Виявилося, що півзахисник "Манчестер Юнайтед" розірвав хрестоподібну зв'язку. Натомість Голанд був розлючений намірами суперника.

Йому здалося, що Кін не встає з газону в спробі замаскувати свій фол. Агресивний Альф підлетів до Роя і заволав про симуляцію.



Рой Кін та Голланд у 1997 році / Фото: PA

Насправді Кін не симулював, а зазнав травми. На відновлення пішло 11 довгих місяців.

Помста Кіна

Ірландець варив у голові образу надто довго і його "чайник" закипів 21 квітня 2001 року. Голанд, який перейшов у "Манчестер Сіті", протистояв Кіну в дербі Манчестера.

Поєдинок нічим особливим не вирізнявся, а на табло була нічия 1:1. Не було жодного натяку, що матч стане значущим в історії футболу.

Але сталося жахливе. Кін влетів у коліно Голанда шипованою підошвою бутси. Рефері матчу Девід Еллерей, який 4 рази вилучав Кіна, зробив це вп'яте.

Відео інциденту



Кін не сперечався з арбітром, а тільки кинув погляд, упевнившись в очевидному, – помста відбулася.

Перед тим, як піти з поля, Кін схилився над Голандом, щоб нагадати про "симуляцію" 1997 року.



Кін після зіткнення з Голандом 2001 рік / Фото: GETTY IMAGES

Продовження історії

Після цього Кін отримав триматчеву дискваліфікацію і штраф у розмірі 5 тисяч фунтів. Здавалося, що історії настав кінець.

Але проблеми в Кіна розпочалися, коли він опублікував першу зі своїх двох автобіографій. У ній Кін інцидент у 2001 році описав так:

Занадто довго я чекав цього моменту. Я вліпив йому, як слід. М'яч був поблизу (мені так здавалося). Отримуй, недолюдок! Спробуй ще раз підійти до мене з усмішкою і сказати, що я симулюю,
– наводить слова Кіна з книги tribuna.com.

Після цього FA запустила розслідування і Кін отримав ще 5 матчів дискваліфікації і штраф у розмірі 150 тисяч фунтів.

На Кіна також чекала судова тяганина, під час якої Рой заявляв, що його слова в книзі були неправильно інтерпретовані.

У другій автобіографії Кін розповідав, що хотів помститися Голанду, але не травмувати.

"Чи хотів я серйозно травмувати Голанда? Ні. Але я хотів йому помститися. Він постійно провокував мене, щось говорив, намагався залишити слід своїх шипів на моїх ногах. Я пошкодував про багато вчинків у своєму житті, але точно не про це.

... Якби я був психом, спраглим помсти, до чого тоді роки очікування, щоб покалічити його? Бігав я по полю з думками: "Зараз я дістану його. Зараз я точно дістану його?" Ні. Чи тримав я його в голові? Звісно так. Точно так, як і Роба Лі, як і Девіда Бетті, Алана Ширера, Денніса Уайза, Патріка Вієйра. Всі ці гравці сиділи глибоко у моїй свідомості.

Якщо я отримаю шанс – звичайно, я спробую вирубати тебе. Природно. Це гра. Але є суттєва різниця між простим ударом і бажанням травмувати гравця. Будь-який досвідчений футболіст скаже вам про це", – написав Рой.

Голанду довго дошкуляло травмоване ліве коліно. Після декількох невдалих операцій Альф закінчив з футболом влітку 2003-го, через два роки після зіткнення з Кіном.

Складно сказати, чи удар Кіна став основною причиною кінця кар'єри Голанда, чи однією зі складових.

Ерлінг Голанд – помста за батька

Зірка Голанда-молодшого яскраво засяяла у 2019 році, коли разом із "Зальцбургом" норвежець почав підкорювати Лігу чемпіонів. За 6 матчів він забив 8 голів!

У своєму дебютному матчі Ліги чемпіонів оформив хет-трик у ворота "Генка". Голанд став наймолодшим автором хет-трику в першому таймі в Лізі чемпіонів.

На момент хет-трику Голанду було 19 років та 58 днів. Попередній рекорд належав українцю Андрію Шевченку.

Після цього європейські гранди вишикувалися біля дверей босів "Зальцбурга". Найбільш переконливою була пропозиція "Боруссії", яка викупила контракт Ерлінга.

Всього трансфер норвежця обійшовся "джмелям" у 40 мільйонів євро. Уже в першій офіційній грі Голанд гучно заявив про себе, оформивши хет-трик!

На жаль, у цьому сезоні, Ерлінг Голанд не зможе завітати на "Олд Траффорд", щоб зустрітися з "Манчестер Юнайтед". "Червоні дияволи" штурмують Лігу Європи, в той час як Голанд з "Боруссією" бореться за Лігу чемпіонів.

Можливо, вже в наступному сезоні Ерлінгу випаде нагода зустрітися з клубом, гравець якого зруйнував кар'єру Альфу-Інге Расдалю Голанду. Джерело: 24tv.ua

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну