УКР РУС
» » "Частина потенційних усиновлювачів вийде з тіні": ВІЛ-інфікованим дозволили брати дітей з притулків
Всі новини

"Частина потенційних усиновлювачів вийде з тіні": ВІЛ-інфікованим дозволили брати дітей з притулків

Щороку 300 ВІЛ-інфікованих родин виявляли бажання всиновити дитину. Але зробити це їм не вдавалося. Хоча в Україні весь час діяв закон, в якому чітко вказано, що ВІЛ-інфіковані люди мають ті ж самі права і обов'язки, як і звичайні люди без статусу. Про це повідомляють у програмі "Час. Підсумки тижня" на "5 каналі". 

Альбіна живе з хворобою вже 25 років. Вона – голова одеської громадської організації, яка допомагає ВІЛ-позитивним українцям. Півтора року тому від раку померла її давня знайома. Перед смертю вона просила нашу героїню оберігати її сина. Домовилися, що Альбіна, яка на той час встигла подружитися з дитиною, стане опікункою хлопчика.

"Коли мами не стало, я подала повний пакет документів у службу опіки дітьми. Після чого, 20 березня 2018 року, отримала офіційну відмову. Тобто, ВІЛ-позитивний статус виявився перепоною для того, щоб оформити опікунство", – розповідає Альбіна Котович.  


Мінохорони здоров'я у 2008 році визначило перелік захворювань, з якими про батьківство можна забути. Усиновлювачами не можуть бути хворі на туберкульоз, шизофренію, Альцейгмера, онкологію четвертої стадії, та ще з низкою інших хвороб. Серед них, зокрема, і ВІЛ.

Отримавши відмову, Альбіна боротися не припинила. Пішла до суду оскаржувати наказ МОЗ.

Альбіна та її адвокат домоглися, щоб суд дозволив їй бути опікуном. На початку листопада Феміда визнала – пункт наказу МОЗ, який забороняє ВІЛ-позитивним українцям усиновлювати дітей – суперечить Конвенції ООН про права людей з інвалідністю та скасував його.

Проте Альбіна, виборовши перемогу в суді для всіх ВІЛ-позитивних українців, стати опікуном так і не змогла. Доки справу розглядав суд, дитину її покійної товаришки всиновила інша родина.


віл5 канал

В організації "100 відсотків життя" розвіюють міфи щодо небезпеки ВІЛ-інфікованих. Антиретровірусна терапія, яку приймає людина все життя, вбиває вірус у крові до мінімуму.

"У ВІЛ-позитивної людини, з наукової точки зору, не існує ніякої відмінності з точки зору функціонування. Вона ходить на роботу, займається спортом. ВІЛ-позитивна людина може виховувати дитину усиновлену і дає їй можливість вирости, здобути освіту і жити собі далі. І сама перепона мала гуманітарний характер, тому що це було порушення прав людини", – розповідає голова благодійної організації "100% життя" Дмитро Шерембей.

З 2015 року близько десятка родин, де той чи інший потенційний опікун живе з ВІЛ, домагалися скасування заборони на всиновлення, порахували в офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. І це лише ті, хто наважився відкрити свій статус. Решта обходили табу нелегально. Лілія одна з таких.

"Ми звернулися до лікаря з проханням, що хочемо усиновити офіційно дитину. На жаль, є така ось проблема. Лікарі нам зробили, що в нього немає ВІЛ. Виписка про здоров'я була зроблена така, як потрібно для усиновлення", – приховує своє обличчя Лілія.

Після рішення суду, яке стало прецедентом в Україні, всиновлювати дітей зможуть всі українці, які живуть з ВІЛ. Тепер шансів отримати нову родину матимуть більше дітлахів, а ще тут точно знають, яким має бути ідеальний опікун.


віл5 канал

Як повідомляв 5UA., в країні понад 244 тисячі осіб живуть із ВІЛ-інфекцією, і лише половина з них знає про свій статус. Вчасне діагностування хвороби є запорукою ефективного лікування, яке істотно продовжує життя.

Ганна Рибалка, Ольга Дунська, Олексій Тищенко, 5 канал

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну