УКР РУС
» » "Так акуратно пожежі не відбуваються": усі подробиці підпалу будинку Гонтаревої – сюжет
Всі новини

"Так акуратно пожежі не відбуваються": усі подробиці підпалу будинку Гонтаревої – сюжет

Будинок Валерії Гонтаревої міг зайнятися від світлошумової ракети, яку закинули в кімнату. Це одна з головних версій слідства нічної пожежі в домівці ексчиновниці, що під Києвом. Хто вчинив злочин, нині розслідує поліція. Але сама Гонтарева переконана: від словесних погроз її вороги перейшли до фізичного терору. Докладніше у матеріалі Ірини Сисак.


Заміський будинок Валерії Гонтаревої загорівся о пів на третю ночі. Пожежа поширювалася швидко і загасити полум'я вдалося лише на ранок.

Такий вигляд зараз має будинок ексголови Нацбанку Валерії Гонтаревої. Після нічної пожежі він вигорів ущент. Залишилися лише обгорілі стіни та понівечена покрівля.

Не вдалося врятувати майже нічого. Хоч будівля й частково вціліла, все, що було всередині – згоріло. Цей будинок на 20 сотках землі в селі Гореничі неподалік Києва останні роки належав сім'ї Гонтаревих. Останнім часом у будинку ніхто не жив. І тому нещодавно скоротили штат охоронців – від шести до одного. Той і повідомив про пожежу.

"Будинок був зроблений за дуже високими стандартами, тут не було батарей, він був з опаленням повітрям. Як горів, нічого не чутно було, щільна забудова, високі дерева, сусідні ділянки, зазвичай так акуратно пожежі не відбуваються", – переконаний місцевий мешканець Денис Іванеско.

З камер спостереження стало відомо – вночі до будинку вдерся невідомий чоловік, який, імовірно, і міг вчинити підпал.

"Ми знайшли запалювальну ракету світлошумову, і ще низку речових доказів, над якими зараз працює слідчо-оперативна група. Взяли зразки для того, щоб з'ясувати, звідки взялося полум'я. Потім робитимуть експертизи, щоб дослідити, чи є там легкозаймиста суміш, чи можливо, від чого трапилася пожежа", – повідомив речник Нацполіції Київщини Микола Жукович.

За фактом пожежі відкрили кримінальне провадження. Стаття – умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу. На інцидент відреагував чільник МВС Арсен Аваков - він назвав пожежу неприпустимим проявом кримінального тиску. Брутальним злочином підпал назвав Володимир Зеленський і висловив сподівання на швидке розслідування.

Хоча й живе у Лондоні, Валерія Гонтарева захищеною не почувається. Жінка каже, погрози отримувала впродовж п'яти років. Останнім часом вони посилилися.

"Мабуть, рік ці погрози надходили від Коломойського. А в останні 3-4 місяці підключився Портнов. Вони ніколи мені не телефонували, їх можна побачити у публічній площині. У всіх коментарях – завжди Гонтарева, як вона за це заплатить. Перейшли на фізичний терор. Сьогодні спалили мою будівлю, в якому моя сім'я жила. До цього вони так само спалили машину мого сина", – зауважила Валерія Гонтарева.

Автівку, про яку розповідає Гонтарева, спалили в ніч на 5 вересня в центрі Києва. А напередодні саму її в Лондоні збила машина і вона донедавна перебувала в лікарні після 2 операцій. Свою причетність як до аварії, так і до підпалів, Ігор Коломойський відкидає. Коментуючи пожежу в будинку, натякає: підпал міг бути вигідний самій Гонтаревій, щоб отримати політичний притулок у Великій Британії.

"Тепер, скоріше за все, її не видадуть. Тож думайте самі", – заявив Коломойський.

"Навіть і погроз уже було достатньо, щоб про притулок думати. Але чому мені думати про притулок, як я працюю і живу в Англії. Я резидент Англії", – наголосила ексочільниця Нацбанку.

Валерія Гонтарева та її адвокат сподіваються: правоохоронці з'ясують, хто і для чого підпалив будинок.

"Я хотів би вважати, що це якась окрема "дурь" окремого виконавця. Я, безперечно, маю оцінювати в послідовності ті кроки по шантажу, дискредитації і фізичному знищенню майна моєї клієнтки, але сьогодні вночі був скоєний злочин щонайменше навмисного пошкодження майна і цим мають займатися компетентні правоохоронні органи", – зазначив адвокат Гонтаревої Андрій Федур.

Також адвокат заявив: у спаленому будинку незабаром мали відбутися обшуки, адже Валерія Гонтарева фігурує як свідок у справі, яку розслідує Державне бюро розслідувань. Минулого тижня слідчі ДБР обшукали квартиру колишньої посадовиці, у якій вона вже не живе 18 років.

"Обшуку робити не було ніякого сенсу, а там, де ми чекали на обшук, – отут я чекав на обшук, а тут – бачите, будинок спалили", – каже адвокат.

Водночас на початку вересня у ДБР повідомили: Валерію Гонтареву примусово доправлять на допит у відомство. Відповідне рішення ухвалив Печерський районний суд Києва. Сама ж ексчільниця Нацбанку з'явитися до слідчих не може, тому, каже, чекає їх у Лондоні, де нині офіційно мешкає.

Ірина Сисак, Василь Дендін, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну