УКР РУС
» » У Києві відбулася перша хресна хода ПЦУ з нагоди 1031-річчя Хрещення Руси-України: як це було – сюжет
Всі новини

У Києві відбулася перша хресна хода ПЦУ з нагоди 1031-річчя Хрещення Руси-України: як це було – сюжет

Хресною ходою, святковими богослужіннями – зранку у Софії Київській, пообіді на Володимирській гірці відзначили 1031-річчя Хрещення Руси-України. Вперше до України із Константинополя привезли відразу дві чудотворні святині – мощі апостола Андрія Первозваного і частинки Древа Хреста Господнього. Привітати Україну приїхав і представник Вселенського Патріарха, митрополит Гальський Еммануїл. Щоби долучитися до ходи і помолитися за майбутнє України до столиці з'їхалися близько 20 тисяч вірян. Це, згідно з даними правоохоронців, вдвічі менше, ніж кількість тих, хто долучився напередодні до акції, яку влаштував Московський Патріарх. Як на це реагували у Православній церкві України і як відзначали Хрещення Руси-України розповість Леся Головата.

Пунктуальні паломники Православної Церкви України сходяться до Софійської площі від 8 ранку. Завчасно приходить і предстоятель. Делегаціями – з парафій чи окремо родинами на власних авто – миряни приїхали з усієї України, щоби спільно молитися.


У Софії Київській – тій самій святині, де в грудні торік на об'єднавчому Соборі з'явилася 15-та Помісна Православна Церква – українська, тепер святкують 1031-ту річницю Хрещення Руси-України. Разом із предстоятелем ПЦУ Божественну Літургію служать представники Константинополя та Елладської Церкви, яка може першою визнати ПЦУ вже восени.

На престолі – реліквії, які вчора привезли з Константинополя – мощі апостола Андрія Первозваного, частинка Хреста, на якому розіп'яли Ісуса, та свячена вода з Босфора. Вітання й водночас поради у посланні від Вселенського Патріарха – зачитує екзарх із Константинополя.

"По-батьківськи закликаю всіх вас, владу та державні органи, але головне, побожний народ, прийняти у свої обійми нову церкву. Метою якої є єднання всіх вас. Це справа Святого Духа, заради Вас. Задля того, щоб ви раділи у церкві благам Всевишнього, які він нам відкрив упродовж століть, дотримуючись Божого задуму", – сказав Митрополит Гальський Еммануїл.

На службу приходить п'ятий президент України. Його зустрічають оплесками.

"Рік тому ми молилися, щоби Господь надав нам Томос. І Господь допоміг нам створити Церкву, яка рівна серед рівних. Сьогодні всі десятки тисяч людей моляться за Україну", – сказав Порошенко.




Від спеки потомлені віряни рятуються водою у затінку.

Із Софії через Михайлівський Золотоверхий до Володимирської гірки. Таким маршрутом колона має пройти до наступного богослужіння.

Триста капеланів очолюють першу хресну ходу Православної Церкви України. У руках несуть ікону Покрови Пресвятої Богородиці, яка має захищати усіх українських воїнів.

Дмитро Пригоджук, капелан ПЦУ, каже: "Простежується постать Петра Дяченка – командира полку Чорних запорожців. Їх називали чорносотенниками, бо вони ніколи не програвали".




Швидким кроком долають дистанцію понад півтори тисячі священиків, півсотні церковних архієреїв. Але серед них немає почесного патріарха Філарета. Після того, як він розкритикував надання Томосу, самопроголосив відновлення Київського патріархату, синод ПЦУ позбавив його права керувати Київською єпархією.

"Воля однієї людини не буде диктувати умови всій церкві, як їй розвивати своє майбутнє", – говорить Митрополит Епіфаній.



Хресна хода ПЦУ та вітання із Константинополя: як святкували 1031-річчя Хрещення Руси-України – ФОТО

/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ pomisna.info
/ Facebook / Петро Порошенко
/ pomisna.info

На майбутнє ПЦУ прагне впливати і Московський Патріархат, який напередодні провів свій хресний хід. Глава ПЦУ нагадав: понад півтори тисячі парафій УПЦ МП уже перейшли до помісної церкви, а прихильникам церкви, підпорядкованій Москві, треба краще вчити історію.

"Ми згадуємо хрещення Руси-України, яке відбулося тут, на цих пагорбах. У водах Дніпра, тут біля Почайни, тому говорити про те, що князь Володимир Великий хрестив загалом усі руські землі – це неправда. І це дуже боляче для Російської православної церкви, і загалом для російської держави", – каже предстоятель ПЦУ Епіфаній.

До вечора понеділка кожен охочий зможе у Михайлівському соборі помолитися перед нетлінними мощами першого учня Христа. Уже в понеділок реліквії повертатимуть до Константинополя.

Леся Головата, Віктор Сніжко та Руслан Альмухамедов, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну