УКР РУС
» » Просто переїхати не вийде: в чому складнощі перенесення АП до Українського дому
Всі новини

Просто переїхати не вийде: в чому складнощі перенесення АП до Українського дому

Переїзд Адміністрації Президента, або, за новим указом, – Офісу президента, – з вулиці Банкової обговорюється дедалі активніше. Проєкт мають презентувати вже наступного тижня. До Українського дому навідалися кореспонденти "5 каналу". Чи готова будівля до нового статусу – далі.


Замість Адміністрації Президента – Офіс. Замість Банкової – Український дім. За проєктом, новий Офіс займе три поверхи. Запланували кав'ярню й так звані опенспейси для роботи персоналу.

"Тут десь 8 тис. кв. м йде на адміністрацію, на 650 працівників. Це дуже комфортний, гарний показник. Нехай постійно працює фонтан, якесь, можливо, шоу, якимись речами – і хай щовечора ходять люди", – розповідають у команді Зеленського.

Усе це хочуть зробити на базі Українського дому, що розташований на Європейській площі. Орієнтовно в 1 км від Кабінету Міністрів та Верховної Ради. А до нинішньої будівлі на Банковій – 2 км.


Український дім5 канал

Український дім – це понад 17,5 тис. кв.м, 6 виставкових і 8 конференц-залів. Та навіть під час проведення в них заходів – третина площ простоює. Нині тут лише два постійних орендарі – медіа-центр та Музей історії Києва, яким вкажуть на двері.

Український дім перебуває у підпорядкуванні Державного управління справами. І його можуть швидко оформити як його офіс – за бажанням президента. Будівлю ж 82-го року планують зробити енергоефективною.

"Приміщення всередині з великою діркою, яке важко обігріти, важко заповнити повністю іншими учасниками. Будівля – це музей Володимира Ілліча Леніна. Сама по собі холодна, жорстка", – каже директор Українського дому Юрій Стельмащук.

Попри таке минуле будівлі, це місце ідеологічно вдале для переїзду керівництва держави.

Так вважає, зокрема, краєзнавець Віктор Гріза: "Сама вулиця Банкова, вона вже нагадувала коридор влади, який можна прикрити з одного боку, з іншого, утаємничити щось, заїхати дворами якомусь олігарху, вирішувати якісь питання. Тут ми бачимо, що досить все відкрито, із Трьохсвятительської, Володимирського узвозу, Європейської площі".

Зворотний бік медалі – безпека. Саме на цьому аспекті можливого переїзду раніше вже наголошував попередній керівник Державної служби охорони Валерій Гелетей в ексклюзивному інтерв'ю "5 каналу".

"Ми ж не можемо працювати в умовах, коли в нас звичайне вікно, з якого можна за 300 м поставити техніку і все чути, що ми говоримо. Правда, не можемо? Ми розуміємо, що не повинно бути місця, де президент незахищений. Бо снайпер може з 2 км з хорошим снайперським обладнанням влучати", – вважає Гелетей.

На відміну від Банкової з її системою підземних ходів та бомбосховищем, тут є лише технічні тунелі й до посилених заходів безпеки будівля – не готова, визнають в Укрдомі. "Є низка заходів, які вони зобов'язані виконати. І одне з них – ця територія має стати пішохідною зоною, однозначно", – зауважує Стельмащук.


Європейська площа5 канал

На це відповідає експерт із транспортного планування Дмитро Беспалов: "Це один з в'їздів і виїздів з Хрещатику – транзитної магістралі. Це зв'язка Хрещатика, центру міста – із Подолом, тобто ми спускаємося вниз з верхнього міста. І повністю перекрити рух – це така романтична ідея, але, я боюся, наразі вона неможлива".

У пікові години Європейська площа пропускає кілька тисяч авто. Щоб створити тут обіцяний майданчик для масових заходів – розв'язку можна реорганізувати, переконаний спеціаліст з транспортного планування. За його словами, можна використати європейську модель Share Space – спільного простору для пішоходів, велосипедистів та авто. Тоді заторів істотно не побільшає.

"Дивіться, яке тут велике поле і воно здебільшого не використовується. Автівки стоять, просто чекають своєї черги, це не ефективно. Можна, наприклад, створити публічний простір, транспорт туди трошки в об'їзд пустити, і зробити кільце, але, може, змістити трохи клумбу кільця", – міркує Беспалов.

На такі роботи, каже експерт, необхідно кілька мільйонів гривень. У скільки ж обійдеться загалом реорганізація Укрдому під потреби Офісу президента – в команді Володимира Зеленського поки не озвучують. Кажуть лише, що знайшли концепцію, за якою держава не витратить на це ані копійки.

Олена Соловйова, Ірина Герасимова, Олександр Горнейчук та Сергій Новіков, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну