УКР РУС
» » Актуально як ніколи: що робити, якщо заблукав у горах – поради з власного досвіду
Всі новини

Актуально як ніколи: що робити, якщо заблукав у горах – поради з власного досвіду

Метеорологи та рятувальники закликають людей, які цими днями відпочивають у Карпатах, – бути обережними. Застереження на тлі погіршення погідних умов особливо актуальне після нещодавніх пошуків лижника. Він п'ять днів провів у горах. Журналісти "5 каналу" поспілкувалися із досвідченими фрирайдерами та рятувальниками про те, як уникати непередбачуваних ситуацій, та що робити, коли вони вже сталися.


П'ять днів у горах, дві ночівлі просто неба, і врешті – щасливий порятунок. Історія Ігоря Грищенка, якого від 6 до 10 січня рятувальники шукали поблизу Боржавського хребта, унікальна вже тим, що жоден зниклий о такій порі турист ще не проводив стільки часу в морозних та засніжених Карпатах. Врятувала киянина хатинка лісників, у якій він зміг зігрітися та знайти трохи їжі.

"Я був у такому стані, що не розумів, живий я чи неживий… Там була чорниця. Варення чорничне було. Перше, що зробив, це розмішав какао з водою", – згадує врятований турист.

Кількаденні пошуки Ігоря Грищенка змусили вкотре заговорити про проблему поведінки людей у горах. Адже схожі історії з любителями катання трапляються щозими. Необережність та легковажність. Такі причини зимових зникнень, що іноді завершуються трагічно, вважає інструктор-сноубордист із багаторічним досвідом Юрій Карашівський. І радить: катаючись у незнайомих місцях, варто мати запас їжі та спорядження. Про всяк випадок.

"Люди поводять себе за межами курорту так, ніби це курорт. Дуже часто не мають із собою необхідних речей. У них нема ліхтариків банально, немає... ну нічого немає. Ну є гаджет, є мобільний телефон", – бідкається інструктор.

"У мене був пакетик горішків і пакетик родзинок. Це вся їжа була на три доби. І топили сніг", – Євген Книш із подругою загубилися в горах у березні 2018-го, коли намагалися скоротити шлях до свого готелю після катання. За сильного морозу їх врятувала хатинка, у якій пара провела кілька днів. Не втрачати надію – ось головна їхня порада після пережитого.

"Нас знайшли на четвертий день рятувальники. Але у нас, звичайно, була більш жорстока ситуація, тому що мороз був -27°. Майже весь час якісь один-одному цікаві історії розповідали. Дуже важливо зберігати позитивне мислення", – впевнений Євген.

Кожна історія зі зникненням туристів у горах супроводжується напруженою роботою рятувальників, які не припиняють пошуки навіть вночі. Утім, часто вони обмежені в ресурсах, і це впливає на швидкість їхньої роботи.

"Судячи з тих матеріалів, відео, цифрових фото, яке вони показують, їхнє найдосконаліше обладнання – це снігоступи. Людина на снігоступах, так само як і людина піша, вони обмежені в таких умовах, де 2 метри снігу", – пояснює Юрій Карашівський.

Одразу після історії з пошуками Ігоря Грищенка ентузіасти розпочали формувати онлайн-мапу гірських будиночків, які на зимовий період можуть стати прихистком для туристів. Зараз у списку – майже три сотні хатин. Хто ж не знайде такого притулку – має рекомендації від рятувальників: "Зорієнтуватися на місці, не падати в паніку, іти вниз по руслу, і завжди вийдете або на зв'язок, або на якесь селище".


Найближчими днями у Карпатах метеорологи прогнозують погіршення погодних умов. А рятувальники закликають туристів бути уважними через небезпеку сходження лавин. Не нехтувати правилами безпеки та завжди бути готовим до несподіванок – таку головну пораду дають фахівці на випадок непередбачених ситуацій. І закликають пам'ятати: гори помилок не пробачають.

Петро Троць, Дмитро Демішев, "5 канал"



"Внєзапно": в Україні випав перший сніг – ФОТО

/ Віталій Касько/Facebook
/ Віталій Касько/Facebook
/ Facebook/Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост
/ Facebook/Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост
/ Facebook/Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост
/ Віталій Касько/Facebook
/ Віталій Касько/Facebook
/ Віталій Касько/Facebook
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну