УКР РУС
Всі новини

Портрет митрополита Епіфанія: ексклюзив "Сегодня"


Він читав багато книг, був спокійною дитиною і дружнім однокласником, а ще хорошим помічником для рідних і сусідів. Наша кореспондентка Генрієтта Беух поїхала в невеличке село Стара Жадова на Буковині, де ріс і навчався предстоятель Православної Церкви України Епіфаній і звідти привезла купу історій про шкільні роки і дитячі захоплення митрополита.

Блаженніший митрополит Епіфаній 17 років жив ось у цьому батьківському домі. Тут, в селі Стара Жадова на Буковині, люди знають його як Сергія Думенка.

Народився Сергій Думенко таке його мирське ім'я, на Одещині, і коли йому було трохи більше місяця, батьки повернулися в Стару Жадову, звідки родом мати. Сусіди його тут добре пам'ятають.

Рідних зараз вдома немає: мама поїхала підтримувати сина до Стамбулу, брати за кордоном. Про родину розповідає сусідка. Каже, родина була незаможна, і діти завжди допомагали по господарству.

"Все робив на городі, сапав, пас корову, доглядав, допомагав. Дуже хороший хлопець, добре вчився, книга в руках у нього завжди була", – згадує сусідка Галина Данилюк.

Навчався Сергій Думенко ось в цій школі.

"Цікавився літературою на різні теми. Пригоди любив читати. Був дуже відповідальним, часто заходив, був активним читачем, і з нього можна було брати приклад", – розповідає бібліотекар Старожадівської школи Світлана Ерстенюк.

Зараз про свого колишнього учня з гордістю розповідають вчителі. Його фотографії на дошці пошани. А однокласники з радістю згадують свої шкільні роки і дружбу з Сергієм Думенком.

"Одинадцять років провчилися в одному класі з Сергієм, з митрополитом", – говорить колишня однокласниця Марина Мазур.

Справжнього митрополита Епіфанія Марина згадує як дружнього, ініціативного і мудрого.

"Ділився з нами – давав списувати, завжди підтримував наші якісь такі шкільні справи, коли ми виявляли ініціативу брати десь участь. Ходив з нами в походи, в гори ми ходили", – згадує жінка.

"Домашні завдання завжди були виконані. Завжди він охайний, зібраний. А почерк ... Я не можу сказати, що ідеальний, тому що це не правопис, але ті буковки, як намистинки – одна до одної", – розповідає директор школи Ганна Гранат.

Однак в атестат Сергія Думенка таки закралася одна четвірка – з трудового навчання, з тракторної справи.

"Напевно і йому було прикро, що так сталося, але я думаю, що це не той критерій, за яким можна сказати, що він не був відмінником, я вважаю, що він був відмінником, – каже Ганна Гранат.

Сусідка Галина розповідає, що вже в старших класах Сергій Думенко просив виписувати для нього богословські книги. Вже тоді хлопець планував пов'язати життя з духовенством. Зауважує, тепер уже звертається до сусіда – не Сергій, а Владика Епіфаній. І горда, що перший престоятель Православної Церкви України її земляк.

Раніше митрополит Епіфаній привітав українців з Різдвом. Предстоятель Православної церкви України висловив сподівання, що цього року в Україні запанує мир.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну