УКР РУС
» » Гривня 2018 року: двічі зрадила собі і тепер претендує на рекорд
Всі новини

Гривня 2018 року: двічі зрадила собі і тепер претендує на рекорд

2018 рік, що вже минає став по-хорошому нетиповим для української національної валюти. Вперше за останні роки гривня в грудні виявилася міцнішою, ніж у січні. Якщо станом на 2 січня 2018 року офіційний курс НБУ становив 28,07 грн за долар, то 29 грудня 2018 року – 27,68 грн за долар, тобто майже на 40 копійок дешевше.

Експерти констатують: вперше за підсумками року зафіксовано не девальвацію, а ревальвацію гривні. І нехай вона не дуже значна – всього близько 2%, але таких досягнень у гривні ще не було. Завдяки цьому скромному зростанню гривня має всі шанси за підсумками року стати найбільш міцною по відношенню до долара валютою в світі, констатує старший аналітик Альпарі Вадим Іосуб.

Що було не як завжди

У самому початку січня гривня традиційно для цієї пори року почала зростати. Але інфляційний період був набагато коротшим, ніж у попередні роки. Уже з останнього тижня січня гривня почала міцнішати, причому досить різко. Настільки, що в лютому регулятору довелося вжити заходів, щоб перешкодити гривні зміцнюватися надміру. 

Проте, до початку березня 2018 року курс гривні до долара подолав позначку 27 грн в бік зниження і виявився нижчим, ніж в цей же період 2017 року.

Абсолютний рекорд зміцнення гривні в 2018 році був зафіксований, як виявилося, 14 березня, коли курс становив 25,91 грн за долар.

Експерти знову стали говорити про те, що українцям найвигідніше зберігати заощадження в гривні. Хоча попереджали, що краще все-таки диверсифікувати кошти: в разі відсутності міжнародних кредитів ситуація до кінця року може змінитися на гірше.

Несподівано міцною – на курсі нижче 27 грн за долар – гривня протрималася майже до кінця липня. Після чого почала зростати. При цьому девальваційний тренд намітився раніше звичайного, тому в суспільстві знову ожили панічні настрої і "очікування гіршого".

Це не дивно. Адже в держбюджеті-2018 було закладено середньорічний курс 29,2 грн за долар, і споживачі справедливо побоювалися, що друга половина року може ознаменуватися досить сильною девальвацією. Якщо в першій половині року ціна гривні була майже на 3 грн нижче середньорічної, можна було очікувати, що восени, коли долар традиційно зростає, можливі піки до 32 грн за долар і вище.

Однак гривня здивувала знову. Літня інфляція дійсно виявилася досить різкою. За неповних два місяці (з останньої декади липня до другої декади вересня) курс долара зріс майже на 10% – з 26,3 до 28,5 грн/дол. Але восени – коли в минулі роки інфляційний процес був в самому розпалі, – гривня знову почала зміцнюватися. В результаті, замість традиційного хвилеподібного ослаблення протягом всієї осені, гривня так само стрибкоподібно почала ревальвувати.

Крім того, у грудні, коли в попередні роки спостерігався найбільш відчутне передноворічне зростання курсу долара, гривня продовжувала зміцнюватися, тим самим здивувавши українців ще одним "вперше".

Нетиповий для гривні грудень

У 2018 році – знову ж знову-таки вперше за останні роки – в Україні не спостерігалося передноворічного зростання курсу долара. І це при тому, що в країні з 28 листопада було введено воєнний стан, і в перші його дні панічні настрої істотно зіпсували позиції гривні.

Цікаво, що в НБУ вже тоді заявляли про відсутність вагомих причин для девальвації гривні в грудні.

"Зростання курсів іноземних валют до гривні відбувається переважно в результаті впливу ситуативних і психологічних факторів. Це все носить тимчасовий характер", – писав, зокрема, голова Ради НБУ Богдан Данилишин на своїй сторінці в Facebook 29 листопада. 

І дійсно, незважаючи на кілька днів паніки, з 30 листопада по 27 грудня долар не тільки не подорожчав, але і подешевшав більш ніж на гривню – з 28,39 до 27,26 грн. І тільки в останні кілька днів перед Новим роком його курс почав зростати. Що, втім, не завадило гривні встановити "особистий рекорд" ревальвації за рік, а можливо – і рекорд серед інших національних валют.

"Незважаючи на періоди волатильності (січень і липень-серпень), курс гривні в році, що минає, в цілому продемонстрував стабільність. Якщо порівнювати з кінцем 2017 року, станом на 20 грудня 2018 національна валюта зміцнилася по відношенню до долара на 0,75%. В цього року валюти ринків, що розвиваються були схильні до девальвації – через зростання ставки ФРС, що спричинило за собою відтік капіталу з ринків, що розвиваються, а також чрез сильні фінансово-економічних потрясінь в Аргентині й Туреччині. Але гривня відчувала себе набагато краще за більшість валют країн з ринками, що розвиваються. За декаду до кінця року поки немає передумов для повторення ситуацій грудня 2016 і грудні 2017 року, коли уряд витрачав великі обсяги коштів (наприклад, в минулому році за грудень залишок коштів на єдиному казначейському рахунку зменшився в 10,6 рази), що призводило до девальвації гривні. Сподіваюся, ми робимо перший крок до належного рівня координації фіскальної та монетарної політики", – підсумував Данилишин 21 грудня. 

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну