УКР РУС
» » Спостерігачі ОБСЄ можуть перебувати в Азовському морі: Гримчак роз'яснив ситуацію
Всі новини

Спостерігачі ОБСЄ можуть перебувати в Азовському морі: Гримчак роз'яснив ситуацію

ОБСЄ може розширити свою спостережну місію на Азовське море, оскільки вони мають мандат на всю територію України. Росія навряд чи буде перешкоджати українським кораблям з міжнародними представниками в Керченській протоці. Про це розповів в ефірі телеканалу "Прямий" заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак.

За його словами, спостерігачі можуть виходити в море як на українських кораблях, так і на іноземних в спільному проході з українськими.

"Місія ОБСЄ, яка сьогодні діє на території ОРДЛО і в прифронтових містах, має мандат на всю територію України. Тобто, коли (секретар РНБО - ред.) Турчинов каже, що ми хотіли б, щоб на наших кораблях, в тому числі, була місія ОБСЄ, він розуміє, про що він говорить. вони мають право самі їхати і дивитися. і не факт, що вони підуть на наших військових кораблях. Може, ще якийсь буксир буде. Може, вони підуть на англійському судні. Мені цікаво, як вони тоді їх пропустять", - сказав Гримчак.

Чиновник вважає, що Росія хоче захопити Азовське море, про що прямо говорять і на Заході.

"Тобто на сьогоднішній день - і (спецпредставник США по Україні - ред.) Волкер прямо сказав - Росія поставила собі завдання: захопити Азовське море, зробити його просто внутрішнім морем. Чи не морем загального користування України та Росії, а внутрішніми російськими морем. І пропагандисти російські вже про це говорять на своїх там. Причому пропагандисти, мається на увазі, керівники комітетів Держдуми і так далі. Вони кажуть: "Це наше внутрішнє море. Що хочемо, те й робимо", - підкреслив заступник міністра.

Гримчак додав, що новий прохід українських кораблів повинен бути здійснений саме під міжнародним наглядом - чи то з ОБСЄ, чи то з супроводом кораблів НАТО - і дати зрозуміти Росії, що потрібно дотримуватися міжнародних норм.

Нагадаємо, нещодавно міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас запропонував розширити охоплення місії ОБСЄ на Азовське море. "ОБСЄ могла б грати роль у моніторингу (в Азовському морі)", - говорив він.

У свою чергу глава МЗС Росії Сергій Лавров відповів на пропозицію Німеччини. "Так, він (глава МЗС Німеччини Гайко Маас - Ред.) це питання ставив на нашій вчорашній зустрічі. Ставив ряд інших ідей, і я йому пояснив безперспективність подібних ініціатив. Ніяких спостережень, ніяких посередників ні в Азовському морі, ні в Керченській протоці не потрібно".

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну